Acest aliment îți distruge ficatul și este combustibilul principal pentru majoritatea cancerelor

Acest aliment îți distruge ficatul și este combustibilul principal pentru majoritatea cancerelor – Recent, o nouă boală a ajuns în topul afecţiunilor care duc la cedarea ficatului. Boala ficatului gras non-alcoolic poate duce la ciroză şi la diabet de tip 2.

Boala ficatului gras non-alcoolic cuprinde un spectru larg al afecţiunilor hepatice, nelegate de consumul de alcool in cantitati care ar iniţia leziuni ale ficatului, spectru care cuprinde steatoza hepatica, steatohepatita non-alcoolica si ciroza hepatica, având potenţial evolutiv către carcinomul hepatocelular.

Boala ficatului gras non-alcoolic este asociata cu componentele sindromului metabolic: obezitatea, diabetul zaharat tip II si rezistenta la insulina, hipertensiunea arteriala si dislipidemia.

Noţiunea de boala a ficatului gras non – alcoolic (BFGNA) se refera la spectrul afecţiunilor hepatice care apar in absenta consumului de alcool in cantitati in care ar putea produce injurii hepatice, spectru care este compus din:

grade variate de steatoza simpla (ficat gras), steatohepatita non – alcoolica (SHNA) si ciroza hepatica, BGFNA fiind principala cauza a aşa – numitei “ciroze criptogenice”.

Steatoza simpla (SS) are semnificaţie benigna, având ca suport histopatologic steatoza macroveziculara.

In steatohepatita non – alcoolica mai apar in plus leziuni ca balonizarea hepatocitelor, prezenta hialinului Mallory, inflamaţia parcelara si fibroza. Din punct de vedere histologic, steatohepatita non-alcoolica nu se deosebeşte de cea alcoolica, diferenţierea facandu-se doar pe criterii clinice.

Steatohepatita non – alcoolica, descrisa pentru prima data de către Ludwig, poate evolua către ciroza, carcinom hepatocelular si insuficienta hepatica.

Boala ficatului gras non – alcoolic este strâns asociata cu componentele sindromului metabolic, fiind considerata azi drept componenta hepatica a sindromului metabolic (obezitatea, diabetul zaharat si rezistenta la insulina, hipertensiunea arteriala si dislipidemia).

După Seela Ramesh si Arun J Sanyal , criteriile de diagnostic pentru sindromul metabolic sunt:

Obezitatea abdominala – circumferinţa taliei >102 cm la bărbat si > 88 cm la femeie;

Hipertrigliceridemia: trigliceride serice > 250mg/dl;

HDL colesterolul

Hipertensiunea arteriala: TA ≥ 130/85 mm Hg;

glicemia à jeune ≥ 110 mg/dl

Una dintre principala cauză a apariţiei acestei boli este consumul de zahăr, conform healtyfood.com. În urma unui studiu recent s-a descoperit că, deşi participanţii care au mâncat mult zahăr zilnic nu s-au îngrăşat decât cu 2%, ficatul lor a acumulat cu 27% mai multă grăsime. Medicii recomandă să reducem cantitatea de zahăr consumată zilnic şi să adoptăm un regim alimentar sănătos, bazat pe fructe şi legume.

Controlul nivelelor de glucoza sanguina, leptina si insulina prin dieta, exercitii fizice si alinarea stresului emotional pot fi printre cele mai cruciale componente pentru un program de recuperarea in cazul aparitiei cancerului. Acesti factori cruciali in primul rand pentru prevenirea cancerului.

In 1931, Premiul Nobel i-a fost acordat cercetatorului german dr. Otto Wartburg, care a descoperit ca celulele canceroase au un metabolism energetic fundamental diferit comparativ cu cele sanatoase, si ca tumorile maligne tind sa se hraneasca cu zahar.

Mai recent, cercetatorii au descoperit ca desi celulele canceroase se hranesc si cu glucoza, si cu fructoza, celulele tumorei pancreatice folosesc in mod specific fructoza pentru a se divide si prolifera.
Lucrarea d-rului Seyfried confirma ca zaharul este principalul combustibil pentru cancer, si ca prin restrictionarea zaharului si furnizarea unui combustibil alternativ, adica grasimea, poti reduce dramatic rata de crestere a cancerului.

Ne explica: „Cand avem de-a face cu glucoza si gestionarea [cancerului], stim de la un mare numar de studii ca daca respiratia tumorii este ineficienta, pentru a supravietui, celulele trebuie sa utilizeze o sursa alternativa de energie, care este fermentarea. Stim ca glucoza este combustibilul principal pentru fermentare.

Fermentarea devine un proces principal generator de energie in celula tumorala. Prin vizarea combustibilului folosit in acest proces, avem deci capacitatea de a gestiona boala.”

Strategia pe care o sugereaza dr Seyfried este o dieta cu putini carbohidrati, proteine putine sau in cantitate moderata, si multa grasime, care efectiv va cobora nivelul zaharului din sange.

Acesta este un parametru usor de masurat, pe care il poti verifica utilizand un glucometru pentru sangele diabeticilor.

Acest tip de dieta, numita dieta ketogenica, va ridica nivelul cetonelor, intrucat grasimea este metabolizata in cetone, pe care corpul tau le poate arde in absenta hranei.

Cand aceasta dieta este combinata cu restrictia calorica, rezultatul final iti va pune corpul intr-o stare metabolica care este neospitaliera pentru celulele canceroase.

“[Cetonele] sunt un produs de descompunere a grasimilor care poate inlocui glucoza ca principal combustibil pentru multe dintre organe, si in special pentru creier”, spune el.

Totusi celulele tumorale nu pot utiliza corpurile cetonice, datorita insuficientei lor respiratorii. Deci dieta ketogenica reprezint un mod elegant, netoxic de a tinti si marginaliza celulele tumorale. Iti mai permite si sa cobori dramatic nivelul de glucoza, intrucat cetonele iti vor proteja corpul de orice hipoglicemie care altfel ar putea sa fie indusa de restrictionarea carbohidratilor.

“Toate noile celule din corpul tau vor face trecerea la aceste cetone eficiente, prin aceasta prevenind deteriorare datorita hipoglicemiei. In acelasi timp, celulele tumorale sunt acum marginalizate si sub un imens stres metabolic. Este o terapie a intregului corp – ai nevoie sa aduci intregul corp in aceasta stare metabolica”, explica el.

“Ne place sa o numim o noua stare de homeostaza metabolica: o stare in care cetonele au ajuns la nivelul de stare constanta in sangele tau si glucoza a ajuns la un nivel mai coborat si constant in sange… Daca este bine facuta si implementata, are puternice beneficii terapeutice asupra majoritatii oamenilor ce sufera de cancere de variate feluri. Deoarece toate cancerele au in principal acelasi defect metabolic.”

Pentru protectie anti-cancer, inverseaza raportul glucoza/cetone

Dr. Seyfried foloseste cetonele si glucoza ca masuri ale acestei noi stari metabolice. Parametrii asociati cu o stare ideala sunt nivelele cetonelor egale sau mai inalte decat nivelul glucozei din sange.
“Exista o ratie inalta de glucoza raportata la cetone.

Dar intr-o stare terapeutica sau de post, acest raport este de fapt inversat. Cetonele pot de fapt sa capete un nivel mai inalt decat cel al glucozei”, spune el. “Ceea ce pot ele sa faca este ca pot sa aduca in jos zaharurile din sange pana la 2,5-3 minimoli [echivalent a circa 55-65 mg/dl] si cetonele in sus pana la 3-4 minimoli, unde raportul este inversat. Aceasta stare este cea care aduce corpul in aceasta noua fiziologie”.

Poti cu usurinta sa iti verifici nivelul de glucoza acasa, nu trebuie sa mergi la doctor pentru a masura nivelul cetonelor din sange. In general vorbind, glucoza in cazul in care postesti, este sub 100 mg/dl si sugereaza ca fie esti usor rezistent la insulina, sau prediabetic.

Aici dr. Seyfried recomanda ca sa reduci glucoza pana la un nivel constant de circa 55-65 mg/dl, care este circa JUMATATE din ceea ce este considerat in mod conventional “bine” sau “normal”.

Cetonele sanguine pot fi cu usurinta masurate utilizand monitorul Medisense Precision Xtra pentru glucoza si cetone sanguine de la Abbot Laboratory sau orice alt instrument de acest gen. Potrivit d-rului Seyfried, Precision Xtra pare sa fie cel mai precis dintre toate cele folosite de el.

Este totusi important de mentionat ca benzile pentru cetona sanguina sunt mai scumpe decat cele pentru glucoza.

De aceea dr. Seyfried recomanda masurarea cetonelor la cateva zile mai degraba decat de trei ori pe zi, ca la glucoza. Desi masuratorile de cetona din urina reprezinta o cale mai ieftina de evaluare a cetonelor, nivelul cetonic urinar nu indica intotdeauna pe cel din sange. Este mai bine ca sa poti masura cetonele si din sange, si din urina.

“Lucrez cu nutritionisti si fiziologi”, spune dr. Seyfried. “Problema cu pacientii cancerosi este ca multi dintre medici sunt nefamiliarizati cu toata abordarea aceasta, asa ca exista o enorma diferenta. Noi stim cum sa facem asta. Avem pacienti dornici sa o faca. Dar ne lipsesc profesionistii care sa fie pregatiti sau chiar sa inteleaga conceptele despre cum sa se implementeze aceste feluri de abordari.”

Toate liniile directoare sunt incluse in cartea d-rului Seyfried, Cancer as Metabolic Disease/Cancerul ca Boala Metabolica, si care este disponibila pe Amazon. El a mai publicat cateva documente (1),(2) care traseaza liniile directoare si strategiile de tratament pentru pacientii cancerosi. O precizare de luat in considerare este uzul medicamentelor, intrucat ai nevoie sa stii care ar putea fi efectele adverse daca utilizezi o medicatie la un anumit dozaj impreuna cu acest fel de terapie metabolica.

Importanta postului intermitent

Din experienta mea, vasta majoritate a oamenilor sunt adaptati sa arda carbohidrati ca si combustibilul lor principal, in opozitie cu arderea grasimilor. Una dintre cele mai eficiente strategii pe care o cunosc pentru a deveni un arzator de grasimi este de a-ti restrictiona mancatul la un interval de sase-opt ore, ceea ce inseamna ca postesti circa 16-18 ore pe zi.

loading...

Aceasta regularizeaza enzimele care sunt desemnate sa arda grasimea ca si combustibil, prin ridicarea nivelului lor, si regularizeaza prin coborarea nivelului enzimele glucozei. Acest fel de post intermitent poate fi o modalitate folositoare pentru a te ajuta sa faci tranzitia la o dieta ketogenica.

“In felul acesta s-a inceput in clinica pentru copiii cu epilepsie. Practic, copilului ii este data doar apa in intr-un interval de 24 si chiar si 48 de ore. Si apoi dieta ketogenica este introdusa in cantitati mici si relativ masurate”, spune dr. Seyfried.

“In acest fel, corpul tau face tranzitia in mod natural. Postul intermitent este de fapt o componenta foarte puternic a abordarii. Un post de trei zile este neconfortabil, dar cu siguranta se poate face. Iti aduce corpul intr-o noua stare metabolica, si apoi poti aplica aceste terapii. Partea cea mai grea, cred eu, a acestui post sunt primele trei sau patru zile, depinzand de individ si de cate ori a facut asta.

Practic inseamna a incerca sa o rupi cu dependenta ta de glucoza. Inlaturarea glucozei din creier trezeste aceleasi feluri de probleme sau evenimente ca si cand ai fi dependent de droguri, alcool, sau ceva similar. Ai stari in care te simti rau, dureri de cap, greata, ameteala. Capeti tot felul de efecte fiziologice pe care le-ai capata datorita abtineri de la orice substanta creatoare de dependenta.

Privesc la glucoza ca la o astfel de substanta.

Este un metabolit datator de dependenta. Creierul tau este mangaiat cand are glucoza, corpul tau la fel. Si cand rupi acea dependenta de glucoza, ai aceste senzatii anume.

Postul cu siguranta are beneficii remarcabile de sanatate pentru corp: intarirea sistemului de retele ale mitocondriilor din cadrul celulelor corpului tau.

Cat timp mitocondriile din celulele tale raman sanatoase si functionale, este putin probabil ca se va putea dezvolta cancerul in aceste stari particulare.”

Daca nu ai vreo boala foarte grava, cred ca este cel mai bine pentru majoritatea oamenilor sa implementeze postul intermitent, incetul cu incetul pe o perioada de la sase la opt saptamani, mai degraba decat postul complet de trei zile.

Incepi prin a nu manca pentru trei ore inainte de culcare, si apoi extinzi treptat timpul cand iti iei micul dejun, pana cand sari complet peste micul dejun, si prima ta masa a zilei este pranzul.

Desigur, consumi doar vegetale non-amidon pentru carbohidrati, cantitati mici spre moderate de proteine si grasimi de inalta calitate. Unul dintre lucrurile pe care le-am observat este ca odata ce ai facut tranzitia de la arderea carbohidratilor la cea a grasimilor ca principal carburant, dorinta de junk food (alimente puternic procesate gen fast food) si de zahar dispare ca prin minune.

Rolul potential al proteinei in formarea cancerului

Glutamina – unul dintre cei mai comuni aminoacizi gasiti in proteine – este un alt aspect interesant al cancerului, aspect pe care dr. Seyfried inca il mai investigheaza. In opinia lui, majoritatea oncologilor care studiaza metabolismul cancerului recunosc ca zaharul (atat glucoza, cat si fructoza) este combustibilul principal pentru propulsarea cresterii tumorale. Totusi, din ce in ce mai multe cercetari mai indica faptul ca glucoza si glutamina impreuna actioneaza puternic si in mod sinergic asupra cresterii celulelor tumorale.

“Acesti doi combustibili lucreaza impreuna in mod concertat pentru a furniza o crestere continua, spune el.
Unul dintre mentorii mei de la inceputul carierei a fost dr. Ron Rosedale. El m-a invatat, acum 20 de ani, despre importanta controlului insulinei si apoi, mai recent, despre importanta reducerii aportului de proteine, din acelasi motiv.

Majoritatea oamenilor cel mai probabil mananca cu mult prea multe proteine decat au ei intr-adevar nevoie, si acest exces ar putea fi un factor in cancer.

Abordarea Paleo are sens la mai multe nivele, in special cu privire la postul intermitent si micsorarea nivelului de glucoza sanguina. Abordarea Paleo este foarte clara despre reducerea cerealelor si oricaror alimente care cresc zaharul din sange.

Dar sunt desigur alti doi macronutrienti lasati de-o parte: grasimea si proteina.

Multi adepti Paleo sunt prea preocupati despre ingerarea de mari cantitati de proteina, care ar putea creste glutamina si nivelul aminoacizilor cu catena ramificata, care la randul lor tind sa activeze mTOR. La unii, acest lucru ar putea fi problematic.

Potrivit cercetarilor d-rului, calea cunoscuta ca tinta rapamicinei la mamifere (mTOR), este controlata prin micsorarea aportului de proteine. Aceasta cale ar putea fi o alta cale metabolica ce ajuta sa se controleze si previna cresterea cancerului.

Restrictionarea caloriilor este o parte cheie a ecuatiei

Dr. Seyfried totusi este mai precaut in evaluarea facut mTOR si reducerea proteinelor in prevenirea cancerului.

Din punctul lui de vedere, cel mai important aspect al prevenirii si tratamentului cancerului este postul intermitent, sau restrictionarea generala a caloriilor, ceea ce include mancatul mai putin din orice, punct. Dar desi caloriile din carbohidrati ar trebui practic eliminate, caloriile din proteine trebuie doar reduse, in timp ce majoritatea au nevoie sa isi sporeasca aportul de grasimi sanatoase pentru a realiza un raport mai bun de grasimi/proteine.

Cat priveste tipurile specifice de grasimi recomandate, dr. Seyfried utilizeaza trigliceridele cu lanturi medii, d. ex. Ulei de cocos, unt, nuci de macadamia, si alte tipuri de grasimi saturate, ceea ce si eu recomand. “Grasimile saturate sunt convertite in cetone mult mai prompt decat grasimile polinesaturate”, explica el. Deci tine minte ca pentru prevenirea si tratarea cancerului, restrictionarea efectiva de calorii este o parte importanta a ecuatiei.

“Am facut niste studii despre aceasta cu modelul nostru de gliom… mTOr din modelul nostru nu a fost dramatic schimbat de aceste terapii metabolice. Dar stiu ca altii au raportat aceasta schimbare, si aceasta ar putea fi o importanta componenta pentru alte tipuri specifice de cancere. Dar lucrul meu limita cu aceasta nu demonstreaza ca este o chestiune majora, cel putin in modelul de gliom pe care l-am investigat.

Am aratat ca poti da animalelor o dieta cu putine proteine si multe grasimi, cat de mult doresc ele sa manance (zero carbohidrati), si glucoza din sangele lor era la fel de multa sau mai multa decat la soarecii care mancau o dieta proteine-carbohidrati.

Era mai mult sau mai putin corelata cu consumul total de calorii. Majoritatea caloriilor se reduc la glucoza. Proteinele vor fi metabolizate la glucoza. Carbohidratii sunt metabolizati la glucoza, grasimile nu sunt… Nu capatam nici un fel de beneficiu, nici in epilepsie, nici in cancer, cand permitem animalelor sau oamenilor sa manance cat de mult vor din aceasta dieta bogata in grasimi. Nu obtinem nici un beneficiu terapeutic.

Beneficiu terapeutic provine de la restrictionarea caloriilor din dieta. Dieta ketogenica sau o dieta fara carbohidrati si cu putine proteine este doar o modalitate de a inlatura disconfortul unui post terapeutic. Deoarece atata timp cat glucoza si cetonele pot ajunge in domeniul metabolic (si poti face asta daca mananci mici cantitati din dieta bogata in grasimi mai degraba decat prin postul terapeutic) atunci asta face oamenii sa se simta putin mai bine in legatura cu modul in care o faca decat daca simt ca flamanzesc de moarte”.

Terapia hiperbarica cu oxigen

Dr. D’Agostino, care este un alt cercetator al cancerului ca boala metabolica a publicat un document recent care arata o fenomenala sinergie cu o dieta ketogenica si utilizarea oxigenului hiperbaric pentru cancerele care au metastazat. Aceste tipuri de cancer sunt notorii in ce priveste dificultatea tratamentului. As incuraja puternic pe oricine se lupta cu aceasta provocare sa ia in considerare acest tip de terapie.

Mai multe informatii

Din perspectiva mea, inseamna malpraxis si neglijenta sa nu integrezi acest tip de strategie dietara in planul de tratament al pacientului cu cancer (impreuna cu optimizarea aportului de vitamina D). O dieta ketogenica impreuna cu postul intermintent poat fi usor integrate in oricare tratament pentru cancer ai decide sa urmezi. Personal, cred ca este absolut crucial, nu conteaza ce tip de cancer incerci sa il vindeci.

Acestea spuse, aminteste-ti ca o dieta ketogenica, in care inlocuiesti carbohidratii cu cantitati mici pana la moderate de proteine si cantitati mari de grasimi benefice, precum avocado, ulei de cocos, ulei de masline si nuci de macadamia, este recomandat oricui, fie ca ai sau nu ai cancer. Este o dieta care te va ajuta sa iti optimizezi greutatea si sanatatea in general, intrucat mancatul in felul acesta te va ajuta sa te convertesti de la modul de ardere a carbohidratilor la cel de ardere a grasimilor.

Pentru a obtine mai multe informatii specifice despre utilizarea dietei ketogenice si restrictiei de calorii pentru tratamentul cancerului, recomand cu caldura sa luati cartea d-rului Seyfried, Cancer as a Metabolic Disease/Cancerul ca Boala Metabolica. Puteti de asemenea sa revedeti documentele lui, care traseaza liniile directoare si strategiile de tratament pentru pacientii cu cancer. Daca esti un pacient cu cancer, iti recomand sa le printezi pentru oncologul tau.

Un articol lung, dar sănătos!

loading...