Durerile de spate pot anunța probleme majore de sănătate

Durerile de spate pot anunța probleme majore de sănătate
Durerile de spate pot fi de origine musculara, nervoasa, articulara sau osoasa. In functie de regiunea afectata durerile de spate se clasifica in: dorsalgie inferioara si superioara, lombalgie si dureri sacroiliace.
Caracteristicile comune ale acestor tipuri de dureri:

pot iradia, sunt cronice cu perioade de acutizare intensa (resimtita ca arsuri sau intepaturi sau uneori cu caracter lancinant, manifestandu-se prin junghiuri si zvacnituri).
Durerile de spate, lăsate netratate ori ameliorate cu ajutorul unor analgezice ori antiinflamatoare, mai mult ca sigur vor ajunge

să afecteze musculatura, articulațiile, oasele, determinând fie incapacitate temporară de muncă ori, în cele mai grave cazuri, invaliditate.
Simptome
Simptom: Durerea se manifesta pentru prima data
Considerati:

Ca aveti nevoie de teste detaliate deoarece nu stiti ce se intampla cu trupul dvs.
Realitatea: Starea dvs. de sanatate se poate ameliora si fara o consultatie medicala.
Pasul urmator: Respectati sfaturile de autoingrijire.

Simptom: Durere brusca aparuta in urma unei activitati
Considerati: Ca nu ar fi trebuit sa practicati o anumita activitate.
Realitatea: Suprasolicitarea musculara a avut loc cu cateva zile in urma, ultima dvs. activitate nu a facut decat sa erupa durerea musculara.
Pasul urmator: Respectati sfaturile de autoingrijire.

Simptom: Durerea se manifesta in timpul locomotiei
Considerati: Ca este timpul sa va odihniti pentru ca afectiunea sa nu se agraveze.
Realitatea: Nu exista nicio legatura intre starea de repaus si durerea manifestata in timpul locomotiei. In majoritatea cazurilor, activitatea fizica accelereaza procesul de recuperare.
Urmatorul pas: Incepeti un program de exercitii Stretching cat mai curand posibil. Nu stati in pat mai mult de 2 zile!

Simptome: Dureri intense mai ales dimineata
Considerati: Ca ati dormit intr-o pozitie incomoda.
Realitatea: Durerea musculara apare din cauza activitatilor fizice intense si a efortului depus la sfarsitul zilei, si nu dupa ce v-ati odihnit.
Urmatorul pas: Se recomanda consultul medical de specialitate pentru depistarea posibilelor afectiuni inflamatorii, precum: artrita. Afectiunile inflamatorii, de asemenea, conduc la aparitia durerilor de spate matinale si la rigiditate musculara.

loading...

Simptome: Durere cronica
Considerati: Ca suferiti de o afectiune grava
Realitate: Chiar si problemele temporare, precum entorsele musculare pot provoca dureri grozave.
Pasul urmator: Mergeti la o consultatie medicala de specialitate. De asemenea, incercati sa identificati daca durerea resimtita este asemanatoare cu senzatia de slabiciune la nivelul membrelor.
Mulți dintre noi consideră normale astfel de dureri de spate și nu le dau atenție mare. Cu toate acestea, în spatele lor pot sta afecțiuni mai grave. Osteoartrita reprezintă o problemă de sănătate ce prezintă cam aceleași simptome, însă care ar putea crea neplăceri pe termen lung, afectând coloana vertebrală. Odată afectate de osteoartrită, articulațiile și discurile coloanei vertebrale se vor măcina, fiind destul de mult afectate.

Hernia de disc prezintă simptome asemănătoare. Durerile de spate pe care această afecțiune le determină crează un mare disconfort pacientului. Hernia de disc reprezintă ruperea unui disc al coloanei vertebrale, acest lucru fiind determinat fie de o traumă, fie de un efort fizic prea mare. În acest caz, se produce o leziune la nivelul nervului sciatic. Durerile devin din ce în ce mai pronunțate, afectând atât zona lombară, cât și membrele inferioare.

De cele mai multe ori, pacienții care suferă de hernie de disc ajung la medic, neputând suporta durerile provocate de boală. Sedințele de kinetoterapie, masajul terapeutic, mobilizarea coloanei vertebrale sunt câteva recomandări în această situație. Atunci când boala are o evoluție rapidă, se poate ajunge la intervenție chirurgicală.

Fibromialgia reprezintă o altă afecțiune care determină durerile de spate. De obicei, această boală se manifestă prin dureri musculare, stare de oboseală, dar și dureri apărute la nivelul tendoanelor sau ligamentelor. Și în acest caz este obligatorie vizita la medicul specialist.

Îmbătrânirea și osteoporoza sunt alte cauze care determină afectarea coloanei vertebrale, scăzând rezistența oaselor. Ca atare, odată cu înaintarea în vârstă, instalarea menopauzei, femeile vor ajunge să sufere de osteoporoză, o afecțiune care crează o fragilitate aparte la nivelul sistemului osos, determinând uneori chiar și apariția fracturilor, fără o cauză accidentală.

Doctor Vasile Druta, Medic Primar Ortopedie Traumatologie, va prezinta cauzele, simptomele si tratamentele nechirurgicale necesare pentru durerile de spate!

Durerile de spate pot avea și alte cauze, exceptându-le pe cele enumerate mai sus. Cancerul de oase, boli ale rinichilor, diabetul pot crea astfel de consecințe nefaste la nivelul spatelui. În toate aceste situații este bine să ajungi la medic cât mai curând.
Surse selective: kinetoterapii.ro
www.sfatulmedicului.ro
www.coloanamedicala.ro

loading...