Puteți crede că un cartof vă poate lumina camera o lună întreagă?

Fiind cea mai cunoscuta leguma din lume, cartoful hraneste intreaga planeta. Pe langa asta, oamenii de stiinta au descoperit faptul ca cel mai popular aliment al omului ii poate oferi acestuia si lumina.

Acum cativa ani, cercetatorii de la Universitatea Hebrew, Ierusalim au descoperit ca un cartof fiert timp de opt minute poate inlocui o baterie care produce de zece ori mai multa energie decat una normala. Omul de stiinta in domeniul agriculturii, Haim Rabinowitch, impreuna cu echipa sa, au vrut sa demonstreze ca utilizarea unor felii mici de cartofi, intre un catod de cupru si un anod de zinc, conectat la un fir, poate oferi unei camere putere LED, timp de cel putin 40 de zile. La numai 10 la suta din costul unei baterii de tip AA, un cartof poate suplini energia telefonului si a altor electrocasnice, fara a avea nevoie de o sursa electrica.

Pentru a fi mai clari, cartoful nu este de unul singur o sursa de energie, ceea ce face acesta este sa conduca electricitatea dintre doua metale, permitand curentilor electrici sa patrunda prin fir pentru a dezvolta electricitatea. Fructele bogate in electroliti, precum bananele sau capsunile, pot realiza aceeasi reactie chimica. Sunt de fapt, versiunea naturala a acidului din baterii.

loading...

 

Cartofii au fost alesi deoarece se gasesc peste tot in lume” a spus Rabinowitch pentru Science and Development Network. Reprezinta cea mai abundenta recolta.”

Insa pe langa faptul ca sunt bogati in acid fosforic, cartofii pot fi depozitati luni intregi fara sa atraga insecte. Daca fierbem cartofii, electronii pot patrunde mai usor, iar daca ii taiem in patrun sau cinci bucati, pot fi chiar mai eficienti.

Kit-ul pentru baterie, cuprins din doi electrozi metalici si o agrafa, este foarte usor de asamblat, iar unele parti cum ar fi catodul de zinc se poate inlocui foarte usor si este foarte ieftin. Device-ul Rabinowitch este realizat astfel incat, o alta felie de cartof sa poata fi introdusa intre electrozi, daca una dintre felii ramane fara seva.

Agrafele care sustin firul, sunt atasate electrozilor, iar ionii pozitivi si negativi sustin becul. In comparatie cu lampile pe baza de petrol, acest sistem poate oferi electricitate la doar un sfert din costul lampii.

Poate ca aceasta leguma trebuie pusa intr-o alta lumina! 🙂

sursa: pentruea.eu