Fiecare român a cumpărat cel puţin o dată din magazinele lui. Probabil, e cel mai zgârcit bogătaş! Miliardarul se îmbracă de la second-hand şi are o maşină din ’93… Cine este misteriosul bogătaș:

Deţine o avere estimată la 65 de miliarde de dolari, iar fiecare român are în casă cel puţin un produs vândut de el. Asta nu îl împiedică, însă, să se îmbrace de la second-hand, să conducă o maşina din 1993 şi să zboare la clasa economic. Ingvar Kamprad, fondatorul retailerului suedez de mobila IKEA, este unul dintre cei mai modeşti bogaţi ai lumii şi un adevărat model de urmat.

Ingvar Kamprad a muncit din greu, arătându-şi talentul de afacerist încă din copilărie. Kamprad a crescut la o fermă din localitatea suedeză Agunnaryd, unde şi-a testat pentru prima dată spiritul antreprenorial. Suedezul şi-a făcut debutul în lumea afacerilor cu vânzarea de chibrituri. Apoi a continuat cu comerţul cu stilouri, felicitări de Crăciun şi peşte.

După ce şi-a exersat talentul de afacerist, Ingvar Kamprad a făcut pasul următor. La numai 17 ani punea piatra de temelie pentru IKEA, în 1943. Prin intermediul companiei a început să vândă bunuri de consum, precum pixuri, portmonee, rame de tablou, feţe de masă, ceasuri, chibrituri, bijuterii, ciorapi din nailon. Acronimul IKEA vine de la numele lui (Ingvar Kamprad), numele fermei unde s-a născut, Elmtaryd, şi localitatea în care a crescut, Agunnaryd. Cinci ani mai târziu, afacerea s-a extins şi a început să includă şi vânzarea de mobilă.

loading...

Reciclează plicurile cu ceai şi „colecţionează” sarea şi piperul din restaurante
Impresionant este faptul că, deşi Ingvar Kamprad a reuşit să strângă o avere de 65 de miliarde de dolari, este o persoană extrem de modestă şi economă.

Patronul IKEA a dezvăluit într-un internviu că obişnuieşte ca, atunci când călătoreşte cu avionul, să zboare la clasa economic, iar maşina sa personală este un Volvo din 1993. Mai mult decât atât, Ingvar Kamprad îşi cumpără haine de la second-hand şi îşi încurajează angajaţii să scrie pe ambele foi ale unei file de hârtie, reciclează plicuri de ceai şi adună pacheţelele cu sare şi piper oferite la unele restaurante.

”Nu avem nevoie de maşini opulente, titluri impresionante, uniforme sau alte simboluri care să exprime statutul. Ne bazăm pe propria putere şi voinţă”, explica Kamprad principiile după care şi-a călăuzit viaţa în cartea ”Testamentul unui distribuitor de mobilă”.

Povestea de viaţă a fondatorului IKEA este cu atât mai impresionantă dacă ne gândim la faptul că este unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, clasat pe locul cinci în topul milionarilor realizat de Bloomberg. Kamprad deţine o vilă în Elveţia, o proprietate în Suedia şi o vie în Provence, Franţa. Cu toate că a rămas fidel Volvo-ului său, acesta a condus şi un Porsche timp de mai mulţi ani. În iunie 2013, la 87 de ani, a demisionat din consiliul director al IKEA Holding SA.