Întreaga lume a fost șocată de ceea ce s-a descoperit la Cernobâl după 30 de ani de la explozie!

Activitățile omului provoacă diverse catastrofe, din cauza cărora pe suprafețe kilometrice mor toate vietățile. Cu propriile noastre mâini noi distrugem această planetă minunată, pe care avem ocazia să trăim. Pe 26 aprilie 1986, pe teritoriul Centralei Nucleare de la Cernobâl a avut loc o explozie îngrozitoare. Încă o creație umană nu a rezistat în timpul exploatării sale. Lumea s-a înecat într-un nor de radiație.

Acest oraș aglomerat a devenit o zonă părăsită. Locuitorii lui și-au părăsit casele. De la acea zi îngrozitoare au trecut deja 30 de ani și, când savanții au hotărât să cerceteze ce se întâmplă pe acele pământuri părăsite, ei au fost extrem de uimiți de ceea ce au văzut acolo!

Este uimitor faptul că fauna nu numai că nu s-a împuținat, ci, dimpotrivă, s-a îmbogățit cu noi specii, dintre care multe erau pe cale de dispariție. Astfel, în zona Cernobâlului au apărut numeroși cerbi, elani, lupi — animale, care nu mai fuseseră văzute de mult timp pe aceste meleaguri.

Cei mai sensaționali eroi au devenit cocorii negri și urșii bruni — animale destul de rare. La sfârșitul anilor ’80 ai secolului trecut ele dispăruseră complet de pe hărțile naturale ale acestui meleag. „Eu și colegii mei am descoperit primele urme de urs în 2003, însă atunci nimeni nu a crezut în autenticitatea acelor date” — a mărturisit unul dintre savanți.

Pe lângă acestea, mai este uimitor și faptul că în Cernobâl lipsesc în totalitate animalele-mutanți. Nu s-au descoperit niciun fel de animale cu trei picioare, trei capete sau orice alt tip de malformații.

O adevărată bucurie a devenit renașterea populației de râși europeni — aproape în întreaga lume acest animal este înscris în Cartea Roșie. Cândva râsul popula aproape tot teritoriul Europei Centrale și de Vest. Însă din cauza popularității, pe care o are blana de râs pe piața mondială și a defrișării pădurilor, pe la jumătatea secolului XX râsul a fost exterminat în multe țări europene.

Savanții spun că taina acestui fenomen nu se ascunde în influența vindecătoare a radiației, ci în faptul că omul nu și-a mai băgat nasul acolo unde nu-i fierbe oala și a permis naturii (fie și forțat) să-și regleze singură treburile.

De asemenea, cercetătorii au descoperit în pădurile locale o specie rară de urs european, care nu a mai fost văzut pe aici în ultimii 100 de ani. Acum întreaga lume poate urmări rezervația din Cernobâl, datorită funcționării celor 40 de aparate de fotografiat instalate acolo. Nu știu ce părere aveți, însă pe mine aceste schimbări mă fac extrem de fericit!

loading...

loading...

Leave a Reply