Home / Diverse / Asta chiar nu știai: Satul din România în care oamenii vorbesc o limbă secretă!

Asta chiar nu știai: Satul din România în care oamenii vorbesc o limbă secretă!

Multe lucruri interesante și curiozități sunt neștiute în România… culmea, tocmai despre România! Așa se face că, în țara noastră, există un sat în care oamenii vorbesc o limbă secretă!

Datează de peste 100 de ani și este, probabil, singura limbă secretă care se vorbește pe teritoriul țării noastre. Este adevărat că numărul persoanelor care îi cunosc relativ puținele cuvinte nu este deloc numeros, fiind alcătuit cu precădere de oameni în vârstă. Asta înseamnă că, dacă nu va fi promovată mai bine, această limbă riscă să dispară într-un viitor nu tocmai îndepărtat! Este vorba despre „comuțească” sau „limba de sticlă”, care s-a transmis prin viu grai din generație în generație. Aceasta nu are vreo legatură cu Limba Română pe care o cunoaștem cu toții.
Îi spune limba de sticlă pentru că bazele ei au fost puse de către cunoscuții geamgii din Munții Apuseni. În urmă cu un secol (dar și mai recent), aceștia mergeau prin toată țara cu scopul de a-și vinde marfa. Pentru a nu fi înțeleși de către alte persoane (mai ales cu privire la aspectele legate de bani pe care le discutau între ei) geamgii au inventat un limbaj propriu, ca un cod secret. Limbaj pe care nepoții lor (acum vârstnici) îl vorbesc și astăzi.
Un exemplu este cel al locuitorilor comunei Margău din județul Cluj. Aceștia cunosc mii de cuvinte ale limbii de sticlă, moștenite de la strămoșii lor (geamgii din generație în generație), cuvinte care erau folosite în special pentru a ascunde secretele acestei meserii căutate la acea vreme.
Voi cunoașteți vreun alt limbaj secret care se vorbește pe teritoriul României?

Share this...

Check Also

TRANSPORT GRATUIT PENTRU ELEVI tot anul. Când se dublează alocațiile

Guvernul a venit cu unele vești bune pentru copiii din România. Chiar dacă elevii nu …