Home / Actualitate / Bilet scris în urmă cu 70 de ani de 14 deținuți, descoperit în tencuiala Cazinoului Constanța

Bilet scris în urmă cu 70 de ani de 14 deținuți, descoperit în tencuiala Cazinoului Constanța

Cazinoul din Constanța pare să ascundă încă destule mistere. Un mesaj scris pe un bilet ce datează din perioada anilor 1950 a fost descoperit acum.

Mesajul găsit acum a fost scris pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment. Acesta a fost scris de către unii dintre deţinuţii politici care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului din Constanţa. Biletu a fost descoperit în tencuiala unei ferestre tip scoică de restauratorii clădirii monument istoric.
„Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A. Ioan, Botoş Dumitru jud. Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu’ – este mesajul celor 14 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în 1950 la renovarea Cazinoului, după bombardamentele din cel de Al Doilea Război Mondial”, a informat Primăria Constanţa prin intermediul unui comunicat de presă.
„Este la fel ca atunci când găseşti în mare sau ocean câte un bileţel într-o sticlă. Vorbim despre nişte oameni care nu ştiau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduşi aici parcă spre exterminare, mulţi dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu ştiau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă şi iată că astăzi legenda devine un adevăr. Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decopertată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viaţă aşa că s-au gândit să scrie nişte gânduri simple şi s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Ştim că unul dintre ei era din Arad, despre alţii nu ştim nimic”, a declarat arhitectul Radu Cornescu, desemnat de municipalitate să colaboreze cu echipa de restaurare a monumentului istoric.
El a mai menţionat că scrisoarea deţinuţilor a fost găsită zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului constănțean.

Share this...

Check Also

Guvernul a anunțat: CE SE DESCHIDE DUPĂ 1 IUNIE?

După mai multe momente de tărăgănări și indecizii, reprezentanții Guvernului României au publicat, în cele …