POZA-POZELOR! Așa vom mânca la restaurant începând cu luna iunie

Nu se știe sigur dacă data de 1 iunie (sau măcar 15 iunie) va aduce deschiderea teraselor, pub-urilor, barurilor și restaurantelor, dar cert este că patronii acestor unități comerciale și-au pregătit tot felul de «scenarii» pentru perioada din această vară în care vor putea în sfârșit să primească noi clienți!

 

Industria ospitalității începe să clocotească în toată lumea, nu numai în România, chiar dacă acum este mai mult un moment al experimentelor. Clienții se întreabă cum vor mai putea ieși în oraș fără să riște o întâlnire periculoasă cu virusul. Patronii își bat capul cu ce-ar mai trebui să facă pentru ca, după două-trei luni luni de pierderi, să-și recâștige clienții și implicit să-și repornească afacerile. La noi în țară, cam toată lumea este foarte sigură că va putea merge la terase de pe 1 iunie 2020. Patronii teraselor au însă destule dubii și nu sunt chiar așa siguri își vor putea redeschide afacerile cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță impuse de autorități.
Toate aceste incertitudini vin și prin prisma faptului că, practic, proprietarii de restaurante din România vor avea la dispoziție foarte puțin timp pentru a se adapta cerințelor guvernamentale, printre cele mai importante dintre acestea numărându-se:
• numărul de mese care vor putea fi amplasate în așa fel încât să se respecte normele de distanțare socială (1,5 metri între mese sau între scaune);
• cum se va realiza dezinfecția suprafețelor care au fost deja folosite de clienți;
• ce concentrație trebuie să aibă substanțele folosite pentru dezinfecție;
• va fi necesară/opțională sau, din contră, interzisă măsurarea tempraturii corporale a clienților care doresc să se instaleze la o terasă.
Președintele Iohannis a declarat că va fi permisă prezența a maxim patru persoane la o masă și va exista o distanță de doi metri între mese. Distanța se calculează între mese sau între scaune? Și aceasta este o întrebare care îi nedumerește pe mulți dintre proprietarii de terase!
La începutul săptămânii, organizația patronală HORA a înaintat o scrisoare Guvernului României prin care solicita publicarea cât mai rapidă a normelor și a protocoalelor sanitare pentru redeschiderea teraselor.
Printre condițiile trecute în scrisoare erau următoarele:
1.Distanța socială între mese să fie 1,5 metri și mese de maxim opt persoane;
2.Angajații restaurantului să poarte măști și să le fie luată temperatura la intrarea în tură;
3.Locațiile să fie dotate cu dozatoare de gel sanitarizant;
4.Fiecare casă de marcat și punct de servire să aibă ecran de protecție cu plexiglas.
Și dacă tot vorbim despre plexiglas, imaginea cu care am ilustrat acest post credem că reprezintă viitorul restaurantelor (pentru perioada în care vom avea pandemie de Coronavirus) inclusiv în România. Imaginea a fost surprinsă zilele trecute într-un restaurant din Franța.

Share this...