Sparangheliștii români SUNT TRIMIȘI ACASĂ

După ce s-au plâns în gura mare că au nevoie urgentă de muncitori români, fermierii nemți au început să îi trimită acasă pe sezonierii care și-au riscat chiar și viața pentru a ajunge la muncă în Germania în plină perioadă de epidemie.

 

Au plecat în mare buluceală de pe aeroportul din Cluj și încep să se întoarcă tot acolo, dar pe rând! 117 muncitori români care au lucrat în zona Nurnberg au fost îmbarcați în dimineața de 22 mai la bordul unui avion cu destinația Cluj, ei sosind în țară chiar la aceste ore. Oamenii au lucrat la fermele din regiune și, conform primelor informații, se pare că li s-au încheiat mult mai repede repede contractele pe care le aveau. Ba mai mult, se pare că au fost oarecum trimiși cu forța acasă devreme ce unii dintre ei și-au exprimat disponibilitatea de a presta alte munci sezoniere în agricultură, dar au fost refuzați!
Cu privire la românii care au lucrat în zona Nurenberg, încă din data de 21 aprilie 2020, un ONG româno-german a transmis o scrisoare deschisă, adresată secretarului de stat Ovidiu Burdușa. Reprezentanții acelui ONG îi acuzau pe angajatorii nemți că îi tratează ca pe niște sclavi pe muncitorii sezonieri veniți din România pentru culegerea sparanghelului. Mai mult, dacă muncitorii se plângeau de ceva, ei erau imediat concediați.
„Este vorba despre muncitorii sezonieri care au fost aduși în Germania cu avionul, ca să lucreze în agricultură. Între timp, cred că ați aflat din presă, că unul din muncitori a murit în urma infecției cu virusul corona în landul Baden-Württemberg. Pe lângă aceasta, de câteva zile suntem sunați de unii muncitorii veniți la Nürnberg (landul Bavaria) care ne povestesc că regulile stabilite, nici măcar cele de igienă și distanțare socială, nu sunt respectate și că sunt obligați să muncească în condiții inumane, iar contractele încheiate sunt mai mult o formă. Unii dintre muncitori nici măcar nu au văzut contractul de muncă! Faptul că sunt concediați de pe o zi pe alta și că sunt aruncați, pur și simplu, pe stradă, depășește orice limită! Și aceasta în timpul pandemiei, când sunt restricțiile cunoscute! Faptul că acești oameni au venit aici, chiar și pe timp de pandemie, nu e de condamnat, în condițiile în care în țară nu mai aveau din ce trăi, ci este revoltător că nu le sunt respectate drepturile și că sunt tratați precum sclavii. Consider că înțelegerea dintre părțile română și germană privind acest transport de muncitori ar fi trebuit să includă și un pachet de informații referitoare la drepturile lor și la date de contact ale celor mai apropiate consulate, pentru eventuale situații de urgență (accidente, decese s.a.), dar, în special, pentru faptul că ne aflăm în plină pandemie”, sună conținutul scrisorii deschise.

Share this...