Un fost episcop, REȚINUT PENTRU VIOL

Problemele cu legea pe care le are Cornel Onilă, fost episcop al Hușilor, par să ajungă într-o nouă etapă. Fostul prelat este acum cercetat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea  de Apel Iași, care-l acuză de viol și abuz sexual împotriva unui fost elev de-al său la seminarul teologic ortodox de la Huși (unde fostul episcop era dascăl).

Întreg scandalul a izbucnit în luna iunie 2017 la Episcopia Huşilor. Atunci, Corneliu Bârlădeanu, episcop al Huşilor la acea dată, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o persoană. Despre acel tânăr se presupunea că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi (actualmente el fiind preot într-o parohie din judeţul Vaslui).
Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reţinuţi pe data de 15 iunie 2017, fiind acuzaţi de şantaj. Ulterior, aceştia au fost plasaţi în arest la domiciliu şi eliberaţi sub control judiciar.
Episcopia Huşilor a decis ca preoţii acuzaţi de şantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji, până la finalizarea în instanţă a cazului. La scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat şi episcopului acuzat că ar fi întreţinut relaţii homosexuale să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti.
Fostul episcop al Huşilor, pe numele de mirean Corneliu Onilă, s-a retras din funcţie în luna august a anului 2017. În prezent se află la Mănăstirea Văratec.
Preoții denunțători au fost condamnați pentru șantaj!
„Trei preoţi, acuzaţi în cursul anului 2017 că l-au şantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, au fost condamnaţi miercuri, 20 mai 2020, de magistraţii de la Tribunalul Vaslui, la câte doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. De asemenea, instanţa le-a interzis celor trei dreptul de a fi aleşi în funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi preoţi. Celor trei le-a fost fixat un termen de supraveghere de trei ani începând cu data rămânerii definitive a hotărârii, inculpaţii fiind totodată obligaţi la plata unor amenzi penale şi la efectuarea de muncă neremunerată, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 zile”, arată site-ul «Să fie lumină» pe marginea acestui subiect.
Share this...