GATA CU FRAUDA: casele de marcat vor fi conectate la ANAF

A făcut vâlvă, zilele acestea, informația că, începând cu data de 1 iulie 2020, casele electronice de marcat din România vor putea fi conectate (treptat) la site-ul ANAF. Vor reuși oare autoritățile prin această găselniță să reducă nivelul de evaziune fiscală!?

Marii contribuabili vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF în termen de trei luni începând cu data de 1 iulie (până la 30 septembrie 2020). Pe de altă parte, operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici sunt obligați să se conecteze la acest sistem până la data de 31 ianuarie 2021, după cum au informat reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice. Furnizorii de AMEF-uri (aparate de marcat electronice fiscale) vor fi notificați că, începând de miercuri, au primit acces gratuit la un server pentru testarea firmware-ului. Accesul este facilitat înainte ca furnizorii și producătorii să meargă la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) pentru obținerea suplimentului de aviz.
Datele colectate în acest mod de ANAF vor fi folosite pentru analiză și control de la distanță, astfel încât să poată conduce la reducerea substanțială a numărului controalelor fizice inopinate și la concentrarea verificărilor pe zonele de risc identificate.
Se estimează că, până la data de 31 septembrie 2020, vor fi conectate la serverele ANAF circa 50.000 de terminale instalate de marile companii. La finalul lunii ianuarie 2021 se crede că vor fi colectate date în timp real de la un total de circa 550.000 de case de marcat.
Conform informațiilor oferite de către reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, în această platformă vor fi integrate și bazele de date cu fișierele colectate până în prezent (formularul A4200 – care va fi eliminat ulterior). Acestea vor fi necesare pentru a fi folosite în cadrul procesului de analiză. Autoritățile au mai anunțat că „acest sistem va permite recunoașterea unor tipare și le va semnala pe cele disfuncționale sau atipice. Interfața folosită de inspectorii ANAF va permite filtrarea datelor pe mai multe tipuri de date: cod CAEN tip produs/ serviciu, CUI, sediu, adresă și altele”.

Share this...