MASCA TRANSPARENTĂ, accesoriul viitorului?

În această perioadă, când întreaga planetă pare că și-a pus mască pentru a se proteja în fața infecției cu Coronavirus, mulți cercetători din toate colțurile planetei caută soluții pentru fabricarea mai ușoară, dar și cu costuri mai reduse a unor astfel de accesorii devenite aproape must-have.

 

 

O mască de protecție transparentă și biodegradabilă, inventată de un grup de cercetători elvețieni, își propune să rezolve problemele de comunicare și de poluare care ies la iveală și acum, la folosirea actualelor măști chirurgicale convenționale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19. HelloMasks se numesc noile măști inventate de cercetătorii de la Școala politehnică din Lausanne (EPFL) și Laboratoarele federale elvețiene de știință și tehnologie a materialelor (Empa). Cercetătorii și-au făcut recent un startup, care a finalizat acum o rundă de strângere de fonduri de 1 milion de franci (circa 930.000 de euro) pentru a dezvolta și a scoate pe piață produsul rezultat din cercetare. După implementarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SarsCov2, actualele modele principale de măști disponibile pe piață (albe sau albastre) ridică unele obstacole majore în comunicare, după cum am putut cu toții remarca doar prin simpla lor purtare! Deranjul este și mai mare pentru anumite segmente ale populației, cum ar fi copiii, bătrânii și persoanele cu deficiențe de auz. De asemenea, măștile (de unică folosință) sunt adesea aruncate pe străzi și generează  poluare.
Oamenii care au dezvoltat HelloMasks își propun să rezolve cele două mari probleme. Cercetătorii au lucrat suficient timp pentru a găsi combinația optimă de transparență, rezistență și porozitate pentru a obține materialul pentru noile măști de protecție. În cele din urmă, ei au ajuns la o membrană realizată dintr-un polimer dezvoltat special pentru această aplicabilitate. Fibrele din polimer au în spațiile dintre ele doar 100 de nanometri (0,0001 mm), adică aceeași spațiere ca în cazul măștilor convenționale. Asta înseamnă că și noile măști sunt suficient de bine realizate pentru a filtra virusurile și bacteriile, dar și să permită aerului să pătrundă printre ele.

Share this...