TESTE GRATUITE pentru… OI!

O informație interesantă a venit, zilele trecute, dinspre Guvernul României, din partea organismelor subordonate acestuia care răspund de agricultură și, în special, de partea de zootehnie. Măsurile anunțate sunt utile pentru starea de sănătate a animalelor.

Testele de genotipizare a scrapiei se efectuează gratuit de către Agenți Națională pentru Zootehnie (ANZ) până la data de 31 decembrie 2020, în limita sumelor disponibile, anunță Ministerul Agriculturii, într-un proiect de hotărâre de Guvern, afișat pe site-ul oficial. Potrivit proiectului de act normativ la care am făcut referire, până la data de 31 decembrie 2020, testele de genotipizare a scrapiei se efectuează de către Agenție gratuit, în limita alocărilor bugetare. Acestea se vor realiza prin intermediul laboratorul propriu al instituției, pentru toți masculii din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2020 în cadrul programelor de ameliorare aprobate.
„În România, incidența exploatațiilor în care se depistează focare de scrapie a crescut în ultimii ani, astfel încât se impune luarea de urgență a unor măsuri menite să reducă frecvența alelelor de tip VRQ din populația activă de ovine/caprine. Prin lucrările efectuate în laboratoarele proprii, Agenția își propune să coordoneze activitatea de ameliorare genetică a rezistenței la Scrapie, pentru ovinele/caprinele din programele de ameliorare, înființând o bază proprie de date și urmărind la nivelul fiecărui program de ameliorare, lucrările de potrivire a împerecherilor, pentru obținerea în descendență, indivizi cu o frecvență crescută a alelei ARR, reducând în același timp prevalența alelelor a căror contribuție la susceptibilitatea la EST a fost demonstrată”, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de Hotărâre.
„Prin prezentul proiect se intenționează ca, pentru anul 2020, testele de genotipizare a scrapiei să se efectueze de către Agenție, gratuit, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru masculii din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2020 în cadrul programelor de ameliorare aprobate”, se mai arată în documentul citat anterior.

Share this...