Un nou pas spre REGIONALIZARE!?

Deși a dispărut în ultima perioadă destul de mult de sub atenția opiniei publice, regionalizarea României este încă un subiect care prezintă destul de interes pentru anumiți politicieni din țara noastră. Iar unele demersuri pe care aceștia le fac par să aibă legătură cu ceea ce ar presupune regionalizarea, chiar dacă sub alte fațete!

 

Recent, la nivelul Guvernului s-au purtat anumite discuții și au fost comunicate unele informații care arată că și Guvernul liberal s-ar gândi la regionalizarea țării. Sigur, acest proces (care a fost trâmbițat și de PSD mai anii trecuți) nu a fost anunțat pe șleau. Însă ochii care au fost îndreptați cu atenție spre unele demersuri ale Guvernului condus de Ludovic Orban au putut să „vadă” dincolo de ceea ce s-a anunțat la modul oficial. Despre ce a fost vorba?
„Proiectele de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local vor putea fi transferate de la autorităţile centrale la nivelul celor locale, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate, joi, în şedinţa de Guvern”, a anunţat şeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. O astfel de măsură va face ca prerogativele cele mai importante dintr-un domeniu-cheie în economia și infrastructura României să poată fi adoptate și la nivel regional și chiar local, nu numai central.
„Ministerul Fondurilor Europene a propus şi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local de la autorităţile centrale la nivelul autorităţilor locale. Este o soluţie aşteptată, cerută de foarte mult timp de către autorităţile locale care asistau neputincioase la modul în care unele rute de transport cu trafic intens, pur şi simplu, aglomerau comunităţile locale, aglomerau infrastructura de transport local la nivelul unor localităţi. Este cunoscut faptul că acestea nu puteau interveni pentru modernizarea, extinderea sau reabilitarea acestor infrastructuri”, a mai explicat Ionel Dancă în acest context.

Share this...