Ca-n Romanika NICAIERI! Ce se ascunde în această casă a unui român. RAZI DE MORI!

Se spune ca cea mai importantă mobilă din casa unui vasluian este cazanul de rachiu, urmat de rastelul de topoare. Multe lucruri se spun despre Vaslui, despre oamenii de aici și despre unele obiceiuri pe care aceștia le au. Orașul și locuitorii săi au devenit subiecte ale unor glume răsuflate, ba chiar și motiv de batjocură, scrie magazinuldecase.ro.

Ca sa fie in rând cu moda, un bărbat din Vaslui si-a transformat televizorul normal in plasma. Mai exact, l-a zidit in perete ca sa para ca e „ultima fiță”. Poza a ajuns virala pe Facebook iar acum toată lumea rade de el.

Sursa: www.a1.ro

 

Citeste si: Căldura este un motiv de ceartă în familiile românilor. Iată câte grade ar trebui să avem în casă de fapt:

Un român din patru a fost nevoit să împrumute bani de la familie, prieteni sau instituţii bancare pentru a plăti factura la încălzire. Deși aproape șase din zece (58%) consumatori casnici din România sunt preocupați de costul facturilor la energie, 43% nu iau măsurile necesare pentru a gestiona mai eficient încălzirea locuinței.

40% dintre români sunt nevoiți să prioritizeze economiile în detrimentul menținerii nivelului de confort, prin limitarea gradului și frecvenței cu care își încălzesc locuințele, arată studiul Honeywell „Obiceiuri privind încălzirea locuinței”, realizat pe un eșantion de peste 800 de proprietari de locuințe din întreaga țară.

Întrebaţi ce măsură au luat pentru a controla mai bine suma plătită lunar pe factura de încălzire, 56,7% dintre respondenţi au declarat că au luat anumite măsuri.

Astfel, cei mai mulţi români care au dorit să-şi controleze costurile spun că folosesc termostate de cameră pentru a menţine temperatura constantă, iar alţii pornesc căldura doar în camerele unde îşi petrec timpul. Alţi români pornesc căldura doar pentru o perioadă scurtă de timp, folosesc aragazul sau alte surse de încălzire sau nu pornesc aproape deloc căldura şi poartă haine mai groase.

Cât de cald e în casele românilor şi de la ce se ceartă cel mai des

Întrebaţi ce temperatură ideală încearcă să păstreze pe timpul iernii în casa sau apartamentul pe care îl deţin, cei mai mulţi respondenţi, în proporţie de 61,1%, au declarat că temperatura ideală este cuprinsă între 21 şi 23 de grade Celsius.

20,9 dintre participanţii la studiu au mai declarat că temperatura din locuinţe este cuprinsă între 18 şi 20 de grade Celsius, iar 14,4% au în casă temperaturi cuprinse între 24 şi 26 de grade Celsius.

Un procent de 2,1% dintre români au o temperatură de sub 18 grade Celsius în casă, iar 1,5% preferă temperaturi mai mari de 27 de grade Celsius, mai arată studiul Honeywell.
De ce se ceartă românii pe temperatura din casă

Faptul că aproape 60% din proprietarii nu au posibilitatea tehnică de a ajusta temperatura în fiecare cameră, duce la apariţia certurilor între membri familiei, dar şi între persoanele care locuiesc cu chirie.

Spre exemplu, 20,9% dintre respondenţi au declarat că există certuri cu privire la modificarea temperaturii din locuinţă.

Dintre aceştia, 5,4% s-au certat pentru că soţul/soţia/familia sau colegul de cameră a modificat temperatura stabilită iniţial, iar restul de 15,5% spun că uneori nu se înţeleg în ceea ce priveşte temperatura optimă.

Cei care au declarat că apar conflicte pe tema temperaturii stabilite în locuinţe au fost întrebaţi şi cum se compară acest conflict cu alte surse de conflict din gospodărie, iar cel mai frecvent răspuns a fost certuri pentru curăţenie sau treburi casnice.

Acestea sunt urmate de certurile pentru becuri aprinse sau stinse în casă, cele legate de temperatura din casă, conflictele legate de computer sau tabletă, dar şi certuri în ceea ce priveşte televizorul. Respondenţii au mai spus că mai apar şi conflicte legate de baie sau duş, mai ales dimineaţa.

Cum reduci costurile cu factura la încălzire

Liberalizarea preţului la gaze va duce la explozia facuturilor la întreţinere, mai ales pentru cei care folosesc centrale termice pe gaz, folosite nu doar pentru încălzirea interiorului locuinţei, ci şi pentru încălzirea apei. Estimările arată că liberalizarea ar putea duce la creşterea facturii chiar şi cu 45%.

Cei care deţin centrale termice de apartament pot investi circa 2.000 de lei în instalarea unui termostat, care va permite reglarea temperaturii din locuinţe şi va reduce factura la încălzire cu 30 – 40%. Investiţia va fi recuperată în circa doi ani.

Iar proprietarii de locuinţe vor fi interesaţi să caute intrumente de control, de toate felurile, spune Emilia Cerna Mladin, preşedinte al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.

„Dacă va creşte preţul la gaze şi asta se preconizează, lumea va începe să fie mai atentă. Evident că facturile vor exploda, şi vom începe să mai punem o hainuţă, să ne interesăm care e temperatura la care nu ne îmbolnăvim şi vom fi mai atenţi la factură. Va creşte interesul pentru instrumente de control, de toate felurile. Dintr-o dată o să fim foarte interesaţi, că nimeni nu se gândea să-si izoleze casa acum zece ani. Se gândea cineva? habar nu avea. Şi am avut ierni mai grele decât acum. De udne dintr-o dată acest inters? Că trec cu maşina prin sate şi toată lumea îşi termoizolează casele”, spune Mladin Cerna.

Sursa: economica.net

Buruiana-minune pe care noi o aruncăm e folosită de străini în salate și medicamente. Iată 5 proprietăți miraculoase

Pentru cei mai mulți dintre noi, Portulaca oleracea sau iarba grasa este doar o buruiană enervantă care crește în grădină și de care nu știm cum să scăpăm. Însă, în unele culturi, această plantă se cultivă și se folosește la gătit pentru proprietățile benefice pe care le are.

Originară din Persia și India, iarba grasă sau iarba porcului, cum i se mai spune, crește acum în toate colțurile lumii, iar în unele regiuni este folosită și ca aliment, dar și ca medicament.

Se consuma frunzele cărnoase și acrișoare sub formă de salată. Ca medicament se folosește sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.

În România, cei mai mulți o consideră doar buruiană, însă pe vremea dacilor se afla pe lista plantelor medicinale.

Planta are o tulpină cărnoasa, tărâtoare, de forma cilindrică, iar frunzele spatulate, suculente, îngustate spre baza. Florile sunt de culoare galben portocaliu sau roșiatice. Fructul este o capsulă cu numeroase semințe mici de culoare cenușie. Într-un gram intră cca 2.400 de semințe.

Potrivit healthyfoodhouse.com, aceasta este una din puținele plante asupra căreia nu planează suspiciuni ca ar fi modificată genetic. Semințele își păstrează proprietățile germinative 3 – 4 ani, iar frunzele și fructele sunt, de asemenea, foarte puternice și rezistente.

Iarba grasă reprezintă o sursă bogată de fibre, vitamine A, C, B, acizi grași omega-3, calciu, mangan, potasiu, fier, magneziu, cupru, carotenoizi și pigmenți betaalainici.

Iarba grasa – beneficii pentru sănătate:
1. Îmbunătățește circulația

Conținutul ridicat de fier și cupru din iarba grasă este extrem de benefic pentru sistemul circulator. Se știe că o bună circulație a sângelui face să avem o bună sănătate generală.

2. Tratează boli gastro-intestinale

Iarba grasa e folosită în mod obișnuit în medicina tradițională chineză în tratarea mai multor boli gastro-intestinale, de la diaree la dizenterie. Portulaca oleracea conține compuși organici, cum ar fi glucoza, acidul citric, acidul malic și alanina, care susțin funcțiile gastro-intestinale.

3. Sănătatea inimii

Iarba grasa este bogată în potasiu și acizi grași Omega-3 care susțin sănătatea cardiovasculară. Mai exact, potasiul scade tensiunea arterială, iar acizii grași Omega-3 reglează nivelul colesterolului.

4. Oase puternice

Numeroasele substanțe nutritive din această plantă, cum ar fi fierul, manganul, calciul și magneziul, împiedică deteriorare oaselor și le mențin sănătoase și puternice. Consumul regulat poate preveni, de asemenea, osteoporoza.

5. Recomandată la dietă

Iarba grasa este bogată în fibre, dar are un nivel scăzut de calorii, deci este excelentă dacă vrei să slabesti. De asemenea, va provoca un sentiment de sațietate.

Acest articol are un conținut informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, consultați un medic specialist.

Sursă: landia.ro

Această plantă poate trata aproape orice boală. Află cum o poţi creşte în casă

Cresonul este o plantă care se utilizează în salate (lăstarii şi frunzele), mâncăruri, iar seminţele se folosec la obţinerea unui tip de muştar.

Frunzele sunt bogate în vitamine, minerale , enzime şi au aromă de hrean. Planta conţine fier, fosfor, mangan, arsenic, cupru, zinc, iod, calciu, ulei sulfoazotat, vitaminele C, A, B, PP, E, caroten, extract amar.

Proprietăţi:
Tonic
Remineralizant
Aperitiv
Hipoglicemiant
Antiscorbutic
Expectorant
Vermifug
Sudorific
Anticancerigen
Indicaţii terapeutice:
Lipsa poftei de mâncare
Astenie
Scorbut
Limfalism
Anemie
Tuberculoză
Bronşite şi afecţiuni pulmonare
Dermatoze şi eczeme, râie
Litiaze biliare şi afecţiuni hepatice
Afecţiuni urinare
Diabet
Reumatism
Cancer
Mod de utilizare:
Uz intern:

Preparaţi suc de creson proaspăt şi consumaţi zilnic 60-150 grame.

În caz de retenţie de urină, amestecaţi 100 ml de suc de ulei de migdale sau de măsline în proporţii egale.

Decoct diuretic: fierbeţi timp de 5 minute o mână de creson, trei cepe, doi napi la un litru de apă. Lăsaţi la infuzat, apoi strecuraţi. Consumaţi în 3 reprize, câte un pahar, între mese.

Uz extern:

În caz de alopecie, faceţi frecţie la scalp cu suc de creson.

În caz de plăgi, dermatite şi eczeme, aplicaţi frunze proaspete zdrobite pe zona afectată.

Pentru eliminarea pistruilor: amestecaţi 3 părţi suc şi o parte miere. Agitaţi şi aplicaţi pe faţă, dimineaţa şi seara. După uscare, spălaţi cu apă.

Mod de cultivare:
Cresonul poate fi cultivat acasă, în grădină sau în tave pe geam. Împrăştiaţi seminţe de creson într-un ghiveci cu 4-5 cm de pământ de bună calitate. Acoperiţi seminţele cu un strat foarte subţire de pământ. Udaţi în aşa fel încât seminţele să rămână sub stratul de pământ.

Seminţele trebuie ferite de lumină în primele zile după plantare. Acoperiţi vasul cu un carton perforat oblic, pentru a permite aerului să circule. Planta germinează în 2 zile. Dacă aţi plantat seminţe de calitate, peste 7 zile puteţi avea o nouă recoltă de creson.

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Sursă: sanatosi.com

Căldura este un motiv de ceartă în familiile românilor. Iată câte grade ar trebui să avem în casă de fapt:

Un român din patru a fost nevoit să împrumute bani de la familie, prieteni sau instituţii bancare pentru a plăti factura la încălzire. Deși aproape șase din zece (58%) consumatori casnici din România sunt preocupați de costul facturilor la energie, 43% nu iau măsurile necesare pentru a gestiona mai eficient încălzirea locuinței.

40% dintre români sunt nevoiți să prioritizeze economiile în detrimentul menținerii nivelului de confort, prin limitarea gradului și frecvenței cu care își încălzesc locuințele, arată studiul Honeywell „Obiceiuri privind încălzirea locuinței”, realizat pe un eșantion de peste 800 de proprietari de locuințe din întreaga țară.

Întrebaţi ce măsură au luat pentru a controla mai bine suma plătită lunar pe factura de încălzire, 56,7% dintre respondenţi au declarat că au luat anumite măsuri.

Astfel, cei mai mulţi români care au dorit să-şi controleze costurile spun că folosesc termostate de cameră pentru a menţine temperatura constantă, iar alţii pornesc căldura doar în camerele unde îşi petrec timpul. Alţi români pornesc căldura doar pentru o perioadă scurtă de timp, folosesc aragazul sau alte surse de încălzire sau nu pornesc aproape deloc căldura şi poartă haine mai groase.

Cât de cald e în casele românilor şi de la ce se ceartă cel mai des

Întrebaţi ce temperatură ideală încearcă să păstreze pe timpul iernii în casa sau apartamentul pe care îl deţin, cei mai mulţi respondenţi, în proporţie de 61,1%, au declarat că temperatura ideală este cuprinsă între 21 şi 23 de grade Celsius.

20,9 dintre participanţii la studiu au mai declarat că temperatura din locuinţe este cuprinsă între 18 şi 20 de grade Celsius, iar 14,4% au în casă temperaturi cuprinse între 24 şi 26 de grade Celsius.

Un procent de 2,1% dintre români au o temperatură de sub 18 grade Celsius în casă, iar 1,5% preferă temperaturi mai mari de 27 de grade Celsius, mai arată studiul Honeywell.
De ce se ceartă românii pe temperatura din casă

Faptul că aproape 60% din proprietarii nu au posibilitatea tehnică de a ajusta temperatura în fiecare cameră, duce la apariţia certurilor între membri familiei, dar şi între persoanele care locuiesc cu chirie.

Spre exemplu, 20,9% dintre respondenţi au declarat că există certuri cu privire la modificarea temperaturii din locuinţă.

Dintre aceştia, 5,4% s-au certat pentru că soţul/soţia/familia sau colegul de cameră a modificat temperatura stabilită iniţial, iar restul de 15,5% spun că uneori nu se înţeleg în ceea ce priveşte temperatura optimă.

Cei care au declarat că apar conflicte pe tema temperaturii stabilite în locuinţe au fost întrebaţi şi cum se compară acest conflict cu alte surse de conflict din gospodărie, iar cel mai frecvent răspuns a fost certuri pentru curăţenie sau treburi casnice.

Acestea sunt urmate de certurile pentru becuri aprinse sau stinse în casă, cele legate de temperatura din casă, conflictele legate de computer sau tabletă, dar şi certuri în ceea ce priveşte televizorul. Respondenţii au mai spus că mai apar şi conflicte legate de baie sau duş, mai ales dimineaţa.

Cum reduci costurile cu factura la încălzire

Liberalizarea preţului la gaze va duce la explozia facuturilor la întreţinere, mai ales pentru cei care folosesc centrale termice pe gaz, folosite nu doar pentru încălzirea interiorului locuinţei, ci şi pentru încălzirea apei. Estimările arată că liberalizarea ar putea duce la creşterea facturii chiar şi cu 45%.

Cei care deţin centrale termice de apartament pot investi circa 2.000 de lei în instalarea unui termostat, care va permite reglarea temperaturii din locuinţe şi va reduce factura la încălzire cu 30 – 40%. Investiţia va fi recuperată în circa doi ani.

Iar proprietarii de locuinţe vor fi interesaţi să caute intrumente de control, de toate felurile, spune Emilia Cerna Mladin, preşedinte al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.

„Dacă va creşte preţul la gaze şi asta se preconizează, lumea va începe să fie mai atentă. Evident că facturile vor exploda, şi vom începe să mai punem o hainuţă, să ne interesăm care e temperatura la care nu ne îmbolnăvim şi vom fi mai atenţi la factură. Va creşte interesul pentru instrumente de control, de toate felurile. Dintr-o dată o să fim foarte interesaţi, că nimeni nu se gândea să-si izoleze casa acum zece ani. Se gândea cineva? habar nu avea. Şi am avut ierni mai grele decât acum. De udne dintr-o dată acest inters? Că trec cu maşina prin sate şi toată lumea îşi termoizolează casele”, spune Mladin Cerna.

Sursa: economica.net

Mare atenție! Izolarea proastă a blocurilor te poate îmbolnăvi! Boala îngrijorătoare de care suferă tot mai mulți români

Tot mai multi romani sufera de „sindromul cladirilor bolnave”. Simptomele sunt si respiratorii si neurologice.

Asta spun medicii, dar si auditorii energetici care trag un semnal de alarma si afirma ca reabilitarile si izolatia termica a blocurilor, facute prost, sunt ca niste pungi care nu mai lasa sa respire nici cladirile si nici oamenii,scrie stirileprotv.ro.

Efectele sunt dezastruoase pe termen lung. Noile reguli, pregatite de Comisia Europeana, obligatorii in viitor, vor tine cont si de calitatea aerului dintr-un apartament la cumpararea sau vanzarea unei locuinte.

Peste jumatate din locuintele din Romania au probleme cu igrasia, arata statisticile oficiale. Specialistii in audit energetic avertizeaza ca reabilitarile termice de blocuri facute prost in ultimii 10 ani au inrautatit acest procent.

Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri: „In conditiile in care tamplaria care se inlocuieste astazi este extraordinar de etansa astfel incat lumea se plange de dureri de cap sau chiar de astm, pentru ca nu au o cantitate suficienta de aer proaspat. Se tem sa deschida ferestrele ca sa nu plateasca mai mult pentru caldura pierduta pe iarna sau caldura pierduta pe vara, asa ca ajung sa plateasca mai mult la doctor decat pe utilitati.”

Brandusa Petrutescu, medic specialist alergologie clinica:” E un adevarat sindrom, sindromul cladirilor bolnave. Deci pur si simplu ne imbolnavesc aceste cladiri. Devin surse de mucegaiuri, de praf de casa, de microparticule, toate acestea determina simptome pacientilor, care sunt extrem de variate: pot fi exclusiv respiratorii – stranut nas infundat sau simptome pulmonare: tuse, sufocare, pot aparea adevarate crize de astm.”

„O anvelopare proasta inseamna ca, de pilda, daca avem acest bol cu apa calda in locul blocului in care iarna este cald si afara e frig, in momentul in care punem folia, izolatia termica, fara aerisire se creaza fenomenul acesta de condens. Ei bine, condensul ramane in pereti si face foarte mult rau sanatatii umane. Exista o solutie, din fericire, aerisirea!” a relatat Mihai Peticila, reporter ProTV.

Daca nu lasati geamul deschis de cateva ori pe zi, cel putin cate o jumatate de ora, aerisirea poate fi facuta automat. Aceste grile se monteaza pe tocul ferestrelor.

Danut Caragata, director comercial al firmei producatoare: „Creste umiditatea aerului, se deschide grila, inseamna ca nevoia de a aerisi creste. Scade umiditatea, inseamna ca nevoia de a aerisi a scazut, clapeta grilei se inchide. Reactia aceasta a grilei este pur mecanica, automanta, permanent, nu are consum propriu de energie electrica, nu are element consumabil.”

In noua directiva de performanta energetica a Uniunii Europene, care va deveni obligatorie pentru Romania, certificatele de apartament vor masura si calitatea aerului, accesul la un peisaj reconfortant sau cantitatea de lumina naturala care intra in locuinta.

In prezent acest certificat este scris in termeni tehnici si-l inteleg doar specialistii. In Anglia, de exemplu, in loc de megawati, sunt trecute costurile cu energia pe care le-ai avea in 3 ani, dar si sugestii despre cum sa faci economii serioase la utilitati.

Sursa: stirileprotv.ro

Un român a reuşit să-și scadă factura la energie electrică de la 300 de lei la cinci lei pe lună. Cum a făcut acest lucru

Un român a reuşit să-și scadă factura la energie electrică de la 300 de lei la cinci lei pe lună. Cum a făcut acest lucru

Un bărbat din Bârlad, şi-a investit în ultimii ani toate economiile într-un sistem alternativ, care îi asigură necesarul de energie electrică atât pentru consumul casnic, cât şi pentru atelierul IT pe care îl deţine.

În doar trei ani, acesta a reuşit să scadă valoarea facturii la energie electrică de la 300 de lei pe lună la cinci lei lunar, informează money.ro.

Ultima factură emisă de furnizorul de energie electrică pentru perioada 12 iulie – 13 septembrie a fost de 15 lei, sumă în care a fost inclusă şi plata abonamentului radio-tv.

”Scăzând taxa radio tv, – cinci lei pentru ambele luni, am achitat pentru energia consumată 5 lei pentru luna iulie şi cinci lei pentru luna august”, explică Tiberius Nechita.

Ştiind de proiectul Casa Verde, Tiberius Nechita şi-a depus dosarul, în speranţa că va obţine fonduri pentru sistemul alternativ, însă s-a împiedicat de birocraţia românească, programul fiind blocat până în anul 2015. Iniţial, în 2012, a montat opt panouri fotovoltaice care îi asigurau energia electrica pentru pentru casă. Panourile au costat 4.000 de lei, la care s-au adăugat costurile necesare pentru montarea de regulatori şi acumulatori, încă 2.000 de lei.

Nu a apelat la firme de specialitate pentru manoperă pentru că i-ar fi dublat costurile, aşa că a învăţat să le monteze singur. Într-o primă fază a investit a investit aproximativ 15.000 de lei.

Sursa: Antena 3

Urmează perioade friguroase în țară. Astea sunt cele mai utile sfaturi pentru a-ți încălzi locuința și a plăti puțin la întreținere. Le știai?

A venit frigul în toată ţara, aşa că specialiştii vă sfătuiesc să nu uitaţi de revizia centralei termice şi de aerisirea caloriferelor. În plus, colegii noştri de la Neamţ vă prezintă câteva metode pentru a păstra căldura în locuinţă cât mai mult timp.

Ultimele nopti au fost de-a dreptul geroase in unele zone ale tarii, cu temperaturi negative de pana la minus 8 grade celsius. Oamenii si-au dat deja drumul la centralele termice, insa pentru o buna functionare pe timpul iernii, trebuie sa le faceti revizia. Este obligatorie odata la 2 ani si costa 100 de lei.

„Cum ne dam seama ca ceva este in enregula cu centrala noastra? Zgomotul puternic in centrala, incalzirea neuniforma a caloriferelor, diferenta mare de la rece la cald”, ne spune specialistul.

Cat despre calorifere, acestea trebuie pastrate deschise tot timpul anului.

„Majoritatea dupa inceheierea sezonului rece inchid caloriferele, ceea ce e total gresit indifferent de anotimp caloriferele trebuie sa ramna deschise , cu ele inchies, cu ele deschise nu se va face deloc economie la gaz 3cu cat sunt mai des inchise, cu atat vor aparea mai des probleme la centrala respectiva”, ne explica inginerii.

Exista cateva trucuri prin care putem mentine caldura mai mult timp . Aerisirea caloriferelor se face in fiecare toamna, inainte sa pornim centrala.

Doi soti pensionari au invatat demult secretul unei locuinte calduroase si se bucura de facturi mici. In primul rand, umbla la perdele si draperii in fiecare zi.

Speicalistii spun ca pozitionarea mobilei in casa are o importanta foarte mare, daca vrem sa fie cald in toate incaperile.

Geamurile, dar si usile trebuie sa fie bine inchise, ca sa nu se formeze current.

La toate aceste trucuri se adauga si mentinerea termostatului la o temperatura constanta, de preferat la 22 de grade celsius.

Cea mai ieftina centrala termica porneste de la 2000 de lei, iar cele de top, care „gandesc” singure temperatura optima din casa, ajung chiar si la 8000 de lei. E bine de stiut ca in perioada primavara-vara puteti sa gasiti preturi reduse la unele magazine care vand centrale termice.

Sursa: stirilekanald.ro

Tu știai ce pericole se ascund în bradul de Crăciun? Nu o să-l mai ții niciodată în casă, după ce vei afla asta!

Este momentul în care toată lumea abia așteaptă să cumpere un brad și să îl împodobească. Însă specialiștii recomandă să ții bradul de Crăciun afară, iar explicația lor este cât se poate de logică.

Se pare că aproximativ 25000 de creaturi se află pe fiecare brad natural cumpărat. Cercetările au arătat că o mulțime de păduchi, acarieni, molii și păianjeni se ascund în pomul de Crăciun și că hibernează fără grijă.

Și se întâmplă acest lucru cel puțin până când aduceți copacul festiv în casă, acolo unde este cald.

„Insectele hibernează iarna și de obicei își golesc corpurile de fluide și devin complet inactive”, a declarat Bjarte Jordal, profesor asociat al Muzeului Universității din Bergen.

Însă când simt căldura, cred că primăara a venit și revin la viață. Iar dacă lăsați copacul pe o cârpă albă și îl scuturați puțin, o să observați o mulțime de insecte pe jos. Însă dacă nu aveți alergii, acești vizitatori surpriză nu ar trebui să fie o problemă prea mare.

Studiul a mai constatat că majoritatea acarienilor vor rămâne pe copaci și vor muri repede din cauza lipsei de alimente disponibile în interior.

Profesorul Jordal recomandă proprietarilor de case să cumpere copaci din lemn de esență tare, deoarece acestea sunt cele mai susceptibile de a avea o faună limitată. Însă nu trebuie să încercați să scuturaț bradul, deoarece l-ar putea strica.

Sunt inestetice și parcă nicio soluție nu te scapă de ele. Eu am descoperit un produs care elimină orice pată de calcar. E un ingredient pe care sigur îl ai și tu în bucătărie!

Cu totii ne confruntam cu petele de calcar si parca nimic nu e mai urat decat un robinet patat. Oricat ai incerca sa il cureti cu produsele speciale de curatenie, acestea parca nu vor nicicum sa dispara. Am vorbit saptamana trecuta despre petele de sare de pe incaltaminte, precum si despre petele de pe articolele din piele si metode prin care putem scapa de ele. Astazi, revenim cu un nou articol, dar de data aceasta vorbim despre petele de calcar si impartasim cu voi un truc care va va ajuta sa scapati usor si rapid de ele, cu ajutorul unui ingredient pe care il aveti in bucatarie.

Asadar, daca si tu te confrunti cu petele de calcar de pe robinetele si chiuvetele din inox, citeste in continuare pentru a afla cum poti scapa usor de ele.

Cum scapi de petele de calcar

Nu ai nevoie de un produs special si cu siguranta nu trebuie sa mergi la cumparaturi pentru ca ai nevoie de doar doua ingrediente si le ai pe ambele in casa. Asadar, ai nevoie de otet si o carpa de bumbac. Nu-i asa ca am avut dreptate si deja le ai la indemana pe amandoua?

Primul pas este sa te asiguri ca ai ales o carpa din bumbac suficient de mare incat sa acopere intreaga suprafata patata. Pasul urmator este sa inmoi carpa in otet si sa o asezi pe chiuveta/ robinet, in zonele cu calcar. Apoi, toarna otet din ambundenta, ca sa te asiguri ca materialul este bine imbibat. Lasa otetul sa actioneze pentru cel putin o ora, dupa care da carpa la o parte si sterge suprafata patata cu un burete abraziv. In cazul in care petele sunt foarte vechi, repeta procedeul, pana cand vei elimna toate petele. In cazul in care vrei sa cureti robinetul, asigura-te ca ai infasurat baza acestuia, la fel ca in cazul de mai sus, cu o carpa imbibata in otet.

Sursa: casepractice.ro

Toate gospodinele și-ar fi dorit să știe asta mai devreme! Sfaturile bunicii pentru curățarea vaselor pentru gătit:

De multe ori, unele vase de de gatit sunt dificil de curatat, precum: teflonul, inoxul, oalele din aluminiu. Va oferim in acest articol cateva solutii eficiente, sfaturi de la bunici pentru curatarea vaselor de gatit:

Crustele rezistente de aluat care raman pe peretii formelor de copt se curata astfel: frecati formele cu putina hartie si sare, apoi ungeti-le cu ulei. Acoperiti-le cu o carpa uda. Dupa 2 ore, crustele se desprind singure.

Cratitele emailate nu le razuiti niciodata cu cutitul sau cu un burete de sarma. Emailul plezneste. Frecati-le cu sapun ori cu apa cu cenusa. Fundul cratitelor de care s-a prins mancarea se presara cu sare grunjoasa si se lasa circa o ora. Arsura se va desprinde usor.

Cand laptele se arde pe fundul oalei, crusta formata e foarte greu de spalat. Fierbeti mai bine o ceapa in oala: murdaria se desprinde ca prin minune. Obiectele din fonta (plite, tigai) se curata cu o ceapa taiata de panza inmuiata in ulei. Ibricul de cafea se poate curata usor daca fierbem in el apa cu o felie de lamaie.

Sitele pentru faina trebuie clatite doar cu apa rece, deoarece apa calda nu le curata foarte bine. Sita si cutitul de la masina de tocat se ascut si se curata foarte bine daca le frecam cu fata plata de un ciment nelustruit.

Dupa ce folositi piulita de bucatarie si o spalati, infasurati pisalogul de usturoi intr-o hartie. Nu va mai cocli. Mancarea arsa de pe fundul cratitelor care produce atatea neplaceri gospodinelor se rade cel mai bine cu o…lingura de plastic pentru a nu zgaria emailul.

Dupa ce at spalat tigaile, ungeti-le foarte putin cu ulei. Puneti apoi in ele un pumn de sare si dupa ce le incalziti usor, frecati-le bine cu un prosop de hartie. Se fac ca noi.

Tigaile de tuci se spala punandu-le sa fiarba intr-un vas mai mare, c apa in care s-a pus soda. Clatitile apoi cu apa calda. Cand sunt noi, le scoateti mirosul de fonta, punand sa fiarba in ele cojile de la zarzavaturile curatate.

Tigaile care au pete de rugina trebuie frecate cu un amestec de cenusa cu gaz. Apoi, le clatim bine cu apa clocotita. Tigaile nesmaltuite nu mai ruginesc daca dupa intrebuintare le frecati cu un amestec de sare si piper, iar apoi le ungeti cu putin ulei.

Vasele din aluminiu se spala cu sapun, apa calda, folosind un dop mare de pluta pentru a le freca. Nu intrebuintati niciodata soda si nu lasati niciodata vasele nesterse. Vasele de arama se freaca cu sare uda amestecata cu otet sau nisip fin si otet. Clatiti si stergeti bine. Nu lasati alimentele sa stea in vase de arama. Se coclesc. Vasele in care s-a gatit peste se spala mai intai in apa rece si apoi in apa calda. La fel se procedeaza si cu vasele in care a fost dulceata, oua crude, coca de aluat.

Vasele de teflon se curata fierband in ele 2 lingurite de praf de copt amestecat cu o ceasca de apa. Lasati sa fiarba 15 minute. Clatiti apoi vasul, stergeti-l si ungeti-l cu putin ulei.

Sursa: suntgospodina.com