30 de idei superbe de dulapuri la balcon. Îți plac?

Mobila modernă poate fi ajustată pentru orice încăpere, inclusiv balcoane și loje. Mobila de la balcon nu se deosebește cu nimic față de mobila din apartament. De regulă, la balcon se montează dulapuri, nișe sau rafturi. Mobila încorporată vă permite să utilizați la maxim spațiul de care dispuneți.

În această mobilă puteți pune orice lucruri pe care le folosiți mai rar, astfel apartamentul va fi mai liber. De obicei, mobila este făcută la comandă.
În acest articol vă prezentăm câteva idei originale de amenajare a mobilei la balcon.

 

Aceste îngrășăminte făcute acasă vor ”învia” și plantele pe care le credeai deja pierdute! Distribuie uniform o linguriță pe suprafața solului

Florile sunt poate cele mai frumoase creaturi de pe fața pământului. Tocmai din această cauză oamenii au început să le crească nu doar în grădină, ci și în casele și apartamentele lor. E foarte plăcut să vezi că afară ninge, iar de pe pervaz îți “zâmbește” o gingășie de floare…
Florile de cameră decorează încăperea, curăță aerul, elimină uleiuri esențiale și fitoncide. Totuși este destul de dificil să crești o floare bogată și sănătoasă fără a utiliza fertilizatori naturali.

© DepositPhotos

Când se face fertilizarea plantelor de cameră
Necesitatea fertilizării plantelor de cameră e dictată înainte de toate de suprafața mică de care dispun pentru a se hrăni. Chiar dacă mutați floarea într-un ghiveci mai voluminos, după câteva luni planta oricum va avea nevoie de fertilizare.

© DepositPhotos

Uneori planta semnalizează că are nevoie de fertilizare: crește lent, tulpinile sunt slăbite, frunzele sunt lipsite de vlagă, întârzie înflorirea. Bineînțeles e mai bine nici să nu se ajungă la această stare. Dar ce fertilizatori naturali pot fi utilizați pentru asta?

Fertilizatori pentru plante de cameră

1. Zaț de cafea și infuzie de ceai

Când vă faceți cafea data viitoare, nu mai aruncați zațul rămas, ci amestecați-l cu solul din ghiveci. Astfel el va deveni ușor, afânat și bine oxigenat. Dacă creșteți tomate, zațul de cafea este fertilizatorul ideal pentru ele.
Resturile de ceai după infuzie de asemenea afânează solul, dar în acest caz să fiți mai atenți, căci el poate atrage furnici și musculițe.

2. Zahăr
Înainte de a uda planta distribuiți o linguriță de zahăr pe suprafața solului sau dizolvați 2 linguriță de zahăr într-un pahar de apă și udați solul. Această procedură poate fi făcută cel mult o dată pe săptămână, căci altfel se stimulează dezvoltarea bacteriilor și mucegaiului. Fertilizarea cu zahăr e o soluție excelentă pentru ficuși.

3. Coaja de ceapă
Utilizarea cepei nu se limitează doar la gastronomie. Coaja de ceapă s-a dovedit a fi un fertilizator eficient pentru plante.
Bunăoară tinctura din coajă de ceapă conține o substanță care distruge microflora malignă, iar decocția pe aceeași bază distruge păduchii și acarienii. Pentru a o obține fierbeți 1 litru de coajă de ceapă uscată în 2 litri de apă, după care puneți decocția într-un vas închis ermetic pentru 2 zile. Apoi strecurați lichidul și folosiți-l pentru fertilizare.

4. Drojdie
Drojdia conține multe vitamine din grupa B, dar și microelemente și substanțe nutritive care stimulează creșterea plantelor și diviziunea celulară.
Cel mai simplu mod de a obține un fertilizator este să dizolvați un pachețel obișnuit de drojdie în 5 litri de apă caldă. El trebuie utilizat înainte să se răcească. Fertilizarea cu drojdie este deosebit de folositoare pentru petunie și mușcată.

5. Coajă de ou
De cele mai multe ori acest produs ajunge la coșul de gunoi. Dar coaja de ou e foarte bogată în calciu, care neutralizează mediul acid. De aceea dacă utilizați fertilizatori minerali care cresc aciditate, se recomandă și fertilizarea cu coajă de ou pentru a neutraliza acest efect.
Coaja de ou trebuie spălată bine, uscată și fărâmițată, după care ea poate fi adăugată în sol. Atenție, coaja de ou se descompune destul de greu, de aceea trebuie folosită în cantități moderate.

6. Coajă de banane
Aceasta conține mult potasiu, calciu și fosfor, substanțe ideale pentru fertilizarea plantelor! Adăugată în sol, coaja de banane stimulează creșterea și înflorirea plantelor.
Pentru a pregăti fertilizatorul coaja de banane poate fi uscată, prăjită, mărunțită, coaptă sau ținută în apă. Trandafirii au o pasiune aparte pentru astfel de fertilizatori.

7. Cenușă
Cenușa din material vegetal conține potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc și sulf, fapt ce o face să fie unul dintre cei mai buni fertilizatori pentru plante.
E mai indicat să folosiți cenușă de foioase decât de conifere. Dizolvați 100-150 g de cenușă într-o găleată de apă și lăsați să se infuzeze câteva zile. Înainte de a uda florile, amestecați bine lichidul, căci cenușa se poate depune la fundul vasului.

8. Decocție din coajă de portocale
Umpleți circa 1/3 de borcan de 1 litru cu coajă de citrice și turnați deasupra apă clocotită până se umple borcanul. După 24 de ore puteți să strecurați lichidul și să udați florile sau să le stropiți.

9. Apă de acvariu
Aceasta conține o mulțime de substanțe care stimulează creșterea plantelor. În plus apa de acvariu are un pH neutru. Astfel de proceduri fertilizare se fac doar primăvara și la începutul verii, când plantele sunt în perioada de creștere activă.

De acum cunoașteți o mulțime de metode de fertilizare naturală a plantelor. Vă dorim să vă bucurați mereu de plante frumoase și înflorite bogat!

Un băiat de 13 ani și-a construit propria mini-casă. Veți fi plăcut surprinși să vedeți cum arată în interior!

Ce ocupații au acum adolescenții? Diferite hobby-uri, distracții, întâlniri cu prietenii, prima dragoste, sport, petreceri cu consum de alcool și tutun. Însă toate acestea sunt străine pentru Luc Thiel – un băiat de 13 ani din Dubuque, statul Iowaa.

Acest băiat talentat și activ a decis să-și construiască propria casă în curtea părinților lui. Întrucât nu avea prea mulți bani, a făcut o casă mică. Acum sunt foarte răspândite în SUA astfel de mini case, numite tiny house.

Unii adulți le construiesc drept locuință permanentă. Pare un lucru foarte straniu în lumea contemporană de globalizare totală. Însă oamenii aduc argumente precum că aceste căsuțe le subliniază personalitatea, sunt ecologice și practice. Locuitorii mini căsuțelor sunt foarte mândri de ei dacă reușesc să le facă funcționale. Tot necesarul pe o mică parcelă de pământ!

Proiectul la costat pe Luc aproximativ 1500 de dolari. Acești bani au fost suficienți pentru a face casa bună de locuit. Dorința de a o construi i-a apărut vara trecută. Toate activitățile obișnuite pentru adolescenți l-au plictisit și a vrut să facă ceva mai mult și mai atrăgător.

El a găsit pe net toată informația necesară pentru construcția casei. Luc a avut nevoie de un an pentru a câștiga banii necesari și a cumpăra toate materialele pentru casă. El îi ajuta pe mulți oameni la diferite treburi.

De exemplu, el a ajutat un bărbat să facă curățenie în garaj, iar acesta la rândul lui l-a ajutat să ilumineze casa.
Majoritatea materialelor au fost prelucrate în mod repetat. Ușa i-a fost dăruită de un unchi, deoarece o înlocuise cu una nouă.

Casa are o cameră cu o suprafață nu prea mare. Luc își dorea foarte mult o astfel de căsuță: „Îmi place minimalismul. Visam mereu la o casă pentru care nu trebuie să plătesc creditul toată viața, așa cum o fac părinții mei.”

Desigur, el a fost ajutat de părinți, atât material, organizațional, cât și la construcția nemijlocită a locuinței. Însă inițiativa de bază a fost a lui Luc, la fel ca responsabilitatea pentru aceasta.

„Aceasta a fost o șansă pentru copil să facă ceva cu propriile mâini, iar eu l-am susținut în realizarea acestei idei” – a spus Greg Theil, tatăl băiatului.
Casa a fost realizarea visului adolescentului. Este locul care aparține doar lui, o insuliță de odihnă și bucurie. Casa este dotată cu televizor, cuptor cu microunde, canapea, măsuță, un pat comod la mansardă și multe altele. Deși este foarte mică, toate aceste lucruri au fost amenajate confortabil și armonios.

Acum, când casa este gata, Luc își face temele doar aici. Uneori doarme și noaptea și visează la o nouă realizare: să-și construiască o căsuță mai mare pentru perioada când va merge la colegiu.

Acum, când casa este gata, Luc își face temele doar aici. Uneori doarme și noaptea și visează la o nouă realizare: să-și construiască o căsuță mai mare pentru perioada când va merge la colegiu.


Povestea lui Luc este o dovadă a faptului că un copil poate face multe lucruri dacă are un scop bine determinat și este acceptat de părinți.

Un prahovean a reușit să își facă o casă cu dormitor și living… din piatră seacă! Inițial, bărbatul a vrut să facă un adăpost, în caz că-l prinde ploaia, dar acum locuința este la un pas să devină obiectiv turistic. Uite cum arată:

Un prahovean a reuşit să-şi facă o casă din piatră seacă! Bărbatul are acum o locuinţă care seamănă destul de mult cu cea a Familiei Flinstone. I-a luat ani buni ca să o realizeze, dar acum casa lui este la un pas să devină obiectiv turistic.

Casa primitivă se află în comunca Tătaru, județul Prahova. Locuința a fost săpată într-o stâncă de calcar.
Vasile Șerban a muncit ani de zile la ea cu târnăcopul. Inițial omul a vrut să facă un adăpost, în caz că-l prinde ploaia.

„De ani de zile am început, dar era mai jos, mai așa, mergeai mai aplecat. Acum am făcut să mergi și în picioare prin ea”, spunea bărbatul într-un interviu.

Pe măsură ce grota prindea contur, omul s-a gândit că ar putea să o transforme într-o capodoperă de care să se mândrească toată comuna.
„N-ai cum să nu te cuprindă un fior, un sentiment de respect pentru dumnealui”, povestește soția bărbatului.

Bărbatul în vârstă de 63 de ani nu este sculptor, dar vecinii știu cât de harnic este.
Omul a făcut chiar și niște scări ca să poți ajunge mai ușor la casa de piatră, dar și la micul iaz pe care l-a făcut în apropiere.

Localnicii speră că pe lângă chiliile din piatră săpate în satul lor cu sute de ani în urmă, locuința primitivă va reuși să devină obiectiv turistic.

 

Orhideea ta va înflori puternic după ce vei face asta. Trebuie doar să schimbi…

De curând mi-am cumpărat o orhidee care se simțea foarte prost într-un ghiveci obișnuit de plastic. Am înțeles că orhideea este foarte sensibilă la excesul de umiditate și în acest caz rădăcinile ei pur și simplu mor.

Am căutat mult timp pe Internet o soluție pentru această problemă și se pare că am găsit-o: ghiveciul de lemn! Am decis să încerc iar experimentul a avut succes. În scurt timp orhideea mea s-a făcut sănătoasă și a început să înflorească puternic.

A planta orhideea într-un coș de lemn este o idee foarte bună. În coș aerul circulă liber și nu se acumulează apa. Urmează aceste instrucțiuni dacă vrei și tu ca orhideea ta să crească puternic și să înflorească frumos!Cum crești o orhidee în condiții de casă

Pentru asta, vei avea nevoie de:

— Un coș din lemn, de salcie sau bambus
— Mușchi uscat pentru substrat sau un echivalent
— Scoarță de copac


1. Punem mușchiul uscat la fundul coșului și pe pereți

2. Adăugăm scoarța

3. Plasăm planta în coș și umplem coșul cu scoarță măruntă

4. Adăugăm deasupra încă un strat de mușchi

Această soluție este foarte simplă și orhideea se simte în acest coș foarte bine. Prefer să țin ghiveciul agățat pentru că astfel economisesc loc pe pervaz. În acest ghiveci-coș orhideea poate respira iar rădăcinile se află mereu într-un mediu cu umiditate optimă.


Dacă ai prieteni care la fel au orhidei acasă, neapărat arată-le acest articol util!

Este cea mai de succes invenție apărută în România! Uite cum poate utilizarea unei pompe de căldură să fie o alegere net superioară față de centrala pe gaz, pe lemne sau electrică, dacă stai la casă! Toți mai mulți apelează la această soluție!

Construcția unei case este un proces complex care implică nu doar aspectul financiar, cât și o serie de decizii importante. Confortul termic este bineînțeles un aspect esențial, iar când vine vorba de căldura la casă sunt luate în considerare centralele clasice care fucționează cu combustibil solid, gazos sau pe bază de electricitate.

Tehnologia avansează, este important să fim deschiși la soluții noi. Pompele de căldura sunt în străinătate o realitate bine încetățenită, deja cu vechime. Foarte cunoscute în alte țări, încurajate de stat și subvenționate, pompele de căldura sunt în România încă o necunoscuta pentru multi dintre noi.

Află cum poate utilizarea pompelor de caldură să fie o alegere net superioară față de centrala pe gaz, pe lemne sau electrică, dacă stai la casă.
Ce este o pompă de căldură?

Așa cum știm principiul de funcționare al centralelor pe gaz, cu lemne sau electrice, primul pas foarte important este să fie cunoscute pompele de căldură. Ce sunt ele și ce fac pentru confortul casei?

Pompele de căldură cu cel mai mare succes de utilizare sunt pompele geotermale, cunoscute și sub denumirea de pompe de căldură sol-apă. Mai există și pompe de căldura aer-apă sau apă-apă.

Pompele de căldură geotermale, așa cum și numele o spune, utilizează energia stocată în pământ. Deci foarte important de punctat încă de la început este faptul că pompa de căldură sol-apă furnizează căldura în casă, pe baza energiei regenerabile, deci acest lucru înseamnă costuri extrem de reduse cu plata facturilor și protejarea mediului (lipsa emisiilor de noxe).

Cum funcţionează o pompă de căldură?

O pompă de căldură are în componență trei aspecte: 1. forajele (cu sonde verticale sau orizonatale); 2. pompa de căldură (amplasată în camera tehnică sau în orice loc din casă, nu exista restricții) și 3. sistemul de încălzire din casă (calorifere, încălzire prin pardoseală).

Pompa de caldură geotermală transferă caldură din pământ spre casă. Există un schimb termic între cele 3 componente mai sus menționate. Acest proces are loc cu ajutorul unui agent termic format din apă și glicoli.
Foarte important, pompa de căldură asigură încălzirea pe timpul iernii, dar și răcirea casei pe timpul verii (atunci când ciclul se inversează), plus apă caldă menajeră.

De ce să alegi pompele de caldură în locul uneia pe lemne, gaz sau electrică?
Pompa de căldură geotermală folosește energia înmagazinată în pământ sub formă de căldură, deci o sursă naturală inepuizabilă, spre deosebire de centrala pe gaz sau pe lemne. Acest lucru înseamnă că este cea mai economică sursă de încălzire.

Facturile tale vor fi mult scăzute. Ține cont că prețul gazului nu rămâne același, prin urmare scumpirea acestuia va însemna și costuri mărite cu centrala pe gaze. Cu o pompă de căldura nu depinzi de furnizorul de gaz metan și nici nu ești îngrădit de necesarul termic redus al unei centrale electrice.

În al doilea rând trebuie menționat confortul sporit pe care ți-l oferă o pompă de căldură. Ai un singur sistem atât pentru încălzire, dar și pentru răcirea casei (deci aparatele de aer condiționat montate pe pereți nu vor mai fi necesare). Nu ai nevoie de spațiu de depozitare pentru peleți, lemne, nu trebuie să faci nicio curățare, pompele de căldură nu au nevoie de verificări periodice, revizii sau supraveghere atentă, deci nu prezintă risc de explozie sau alt pericol.

Nu în ultimul rând, un aspect foarte important este cel al protecției mediului înconjurător. Pompele de căldură încurajează așadar reducerea emisiilor de dioxid de carbon, reducerea consumului și a importului de gaze.

Pompele de căldură sunt o investiție financiară mai costisitoare, deci nu intră în discuție comparația cu achiziția centralelor pe gaz, electrice, pe lemne. Dar, foarte important de subliniat, această investiție se amortizează în câțiva anidatorită facturilor scăzute (de 4-5 ori mai mici).

Usturoiul, un elixir pentru orhidee – într-o lună, vei avea o mulțime de flori frumoase

Stim cu totii ca usturoiul este un puternic remediu pentru organism, dar poate nu stiti cat este de util pentru orhidee.

Usturoiul stimulează în mod activ înflorirea orhideei. Este suficient să pregătiți un amestec special de usturoi, acid succinic și apă, astfel încât planta sa infloreasca in mod regulat si sa va ofere flori superbe.

Ai nevoie de…

un litru de apă

trei căței de usturoi

un vas din sticlă

o pastilă de acid succinic

Cum pregătești soluția?

Dizolvă pastila de acid succinic în apă fierbinte.Mărunțește usturoiul cu un cuțit și adaugă-l în soluția pregătită, deja rece

— Toarnă lichidul într-un borcan și lasă să stea 24 de ore.

— Strecoară soluția obținută și udă cu ea orhideea prin metoda scufundării ghivechiului. Procedeul se foloseste o data pe luna. Rezultatele vor aparea curand.

Trebuie să vezi cum arată această cabană de vacanţă! Şemineul este incredibil!

Localizată în Jasper, Alberta, această frumoasă cabană este un refugiu perfect! Interiorul creează o atmosferă caldă, iar priveliştea spre munţii Rocky….magnifică! Staţiunea în care se află oferă o mulţime de activităţi, inclusiv drumeţii şi rafting. Cei care vin să se relaxeze aici sunt înconjuraţi de sălbăticia canadiană, aer proaspăt şi peisaje incredibil de frumoase!

Interiorul cabanei este perfect pentru orice familie sau grup de prieteni, oferind o atmosferă caldă şi primitoare.

Şemineul este piesa de rezistenţă a cabanei şi are un aspect unic. Acesta vine să completeze atmosfera călduroasă.

Dormitoarele sunt suficient de mari, foarte luminoase!

Este minunat să te trezeşti cu o asemenea privelişte!

Bucătăria este de dimensiuni reduse, dar suficiente pentru o cabană la munte.

Un loc minunat şi o cabană de vis!

Nu uita, dacă ţi-a plăcut, arată-le şi prietenilor tăi!

 

10 plante care atrag energiile pozitive, bogatia si belsugul in casa ta:

Cu toții folosim plantele ca element de decor pentru locuință, birou și alte spații pentru a le împrospăta puțin aspectul.
Dar, pe lângă acest aspect, multe plante sunt considerate foarte bune filtre de energie, alungând negativitatea și atrăgând energie benefică.
Experții spun că anumite plante posedă o capacitate puternică de a atrage energie pozitivă, pace și bunăstare.
Ar trebui să acordăm o atenție deosebită acestor plante, care trebuie să păstrate în ghivece și îngrijite cum se cuvine.

Iată principalele 9 plante aducătoare de energie pozitivă:

1. CACTUSUL

Deși nu pare o plante aducătoare de energie pozitivă, cactusul contrazice așteptările.
Mai mult, se crede că alungă invidia, ipocrizia și răutatea din spațiul în care este ținut, și că absoarbe undele electromagnetice dăunătoare emise de aparatele de uz casnic.

2. MENTA
Această plantă este binecunoscută pentru proprietățile sale de vindecare, dar mai este folosită și pentru protejarea de invidie și de vrăji.
Mentă îți insuflă un sentiment de pace și, în opinia unora, atrage inclusiv prosperitate.

3. BAMBUSUL
Această plantă este una dintre cele mai populare astăzi, aducând o notă modernă și sofisticată casei.
Dar așa-numitul “bambus norocos” mai atrage și energie pozitivă.
Se crede că încurajează creșterea și dezvoltarea și că întreține viața și puritatea sufletească.
Dacă ai acasă un bambus, planta va atrage liniște, calm și pace interioară.

4. IASOMIA
Se crede că această plantă aduce fericire și prosperitate în relații, motiv pentru care se mai numește și “planta cuplului”.
Se recomandă păstrarea iasomiei în dormitor sau în alte locuri unde cuplul își petrece cea mai mare parte a timpului, deoarece ajută la consolidarea sentimentelor de dragoste și întărește relația pe plan spiritual.

5. ROZMARINUL
Această plantă se folosește din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale medicinale.
Dar se spune că rozmarinul atrage totodată fericire și dragoste.
Se recomandă să ții în casă o plantă în ghiveci, dar și semințe în săculeți dispuși în diferite locurile ale casei, ca să atragi în viață mai mulți oameni loiali.

6. CIMBRUL
Incă din timpuri străvechi, cimbrul se folosește și pentru alungarea energiilor negative
Cimbrul este considerat o plantă purificatoare, care alungă totodată coșmarurile și întărește stima de sine.
În plus, este un bun protector al casei și familiei.

7. CRIZANTEMA
Această plantă deosebit de frumoasă adaugă o notă de prospețime și eleganță în orice spațiu de locuit.
Crizantemele se recomandă în special pentru locurile în care sunt mereu certuri și tensiuni, întrucât îmbunătățesc dispoziția și au efect relaxant.

8. EUCALIPTUL
Se spune că eucaliptul atrage prosperitate, motiv pentru care este foarte potrivit pentru locul de muncă.
Oferă protecție împotriva energiei negative și îndepărtează oamenii malițioși și invidioși.
Dacă o ții în casă, această plantă te poate ajuta să dormi mai bine.

9. ALOE VERA
Aloea este una dintre cele mai utilizate plante medicinale.
Dar pe lângă proprietățile sale terapeutice, aloe vera alungă energia negativă, invidia și ghinionul, atrăgând vibrații pozitive și prosperitate.
O credință interesantă este că atunci când această plantă atrage noroc, planta este viguroasă și se dezvoltă armonios, iar atunci când absoarbe multă energie negativă, se ofilește.

10. Orhideea
Orhideea atrage energia pozitivă şi îmbunătăţeşte fluxul de energie în casă. De asemenea, este o floare de lungă durată, care vine într-o varietate de forme şi dimensiuni, parfumul acesteia funcţionând ca un stimulator de dispoziţie. Orhideele eliberează oxigen pe timp de noapte, deci este o plantă excelentă pentru dormitor.

Din câteva sticle de plastic adunate din gunoi şi-au construit o casă. O soluţie ieftină care poate fi folosită în multe scopuri.

Această fundaţie ajută oameni care au rămas fără case folosind doar sticle de plastic. Deşi toată lumea le aruncă, acestea sunt perfecte pentru construirea unei case. Sticlele se găsesc peste tot şi cu această metodă se poate construi foarte uşor o casă locuibilă. Datorită lor, mulţi oameni au început să folosească această metodă în toată lumea. Se pot construit şcoli în locuri unde sunt bani pentru aşă ceva, sau pot fi construite case pentru persoanele fără adăpost.

Există o mulţime de opţiuni pentru astfel de construcţii şi pot fi făcute de oricine. Dacă toată lumea ar gândi ca acesţi oameni, atunci lucrurile s-ar schimba cu adevărat şi oameni ar începe să se ajute mai mult între ei.

Vezi mai multe in videoul de mai jos:

Citeste si: Stai la casă?? Obligatoriu pentru toți cei care stau la casă. Închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei

Un proiect de lege privind normele de stingere a incendiilor îi privește direct pe toți cei care locuiesc la casă.

Toți cei care locuiesc la casă în România vor trebuie să dețină hidranți sau sisteme adecvate pentru intervenții în caz de incendiu, potrivit proiect legislativ inițiat de Ministerul Dezvoltării la sfârșitul lunii decembrie.

Actul normativ prevede modificarea și completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare astfel încât sistemele de alimentare de oriunde din țară să corespundă normelor de combatere și stingere a incendiilor, conform legestart.ro.

Proiectul de act normativ a fost publicat în data de 28 decembrie 2017, propunerile sau observațiile prvind noile măsuri putând fi trimise în atenția Ministerului Dezvoltării Regionale în termen de 10 zile.

Legea nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. După articolul 4 se introduc două noi articole, articolul 41 având cu următorul cuprins:

“Art. 41

(1) Reţelele de distribuţie a apei din unităţi administrativ-teritoriale trebuie să fie echipate cu hidranţi exteriori – subterani şi/sau supraterani, care trebuie să asigure condiţiile de debit şi presiune necesare stingerii incendiilor.

(4) Gospodăria proprie de incendiu, prevăzută la alin. (3) trebuie sa cuprindă:

a) rezerva intangibilă de apă necesară funcţionării sistemului de securitate la incendiu, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;

b) sistem de pompare: pompe active, pompe de rezervă, rezervor hidrofor, cu alimentare electrică dublă – atât din reţeaua publică cât şi din grup electrogen propriu;

c) sistem de avertizare la incendiu”.

Există și sancțiunoi pentru cazurile în care hidranții sunt distruși sau deteriorați.

“Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei următoarele fapte:

a) hidranţii sunt distruşi, deterioraţi sau este împiedicat accesul la aceştia şi care poate conduce, la pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii persoanelor, sau la distrugerea totală sau parţială a construcţiei, ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante”.

Te-ar putea interesa si: #SalariileRomanilor. Județele din România cu cele mai mari salarii, dar și județele cu cele mai mici lefuri

Județele din România cu cele mai mari salarii. În ceea ce privește salariile românilor, pe județe, evident lefurile mai mari se concentrează în jurul oraşelor mari, acolo unde cei mai mulţi salariaţi lucrează în mediul privat şi câştigă mai bine, iar zonele cu venituri mici sunt cele cu bugetari, unde salariile sunt apropiate de minimul pe economie, potrivit datelor statistice oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În Capitală se câştigă cel mai bine, cu salarii nete, în medie, de peste 3.000 de lei pe lună. Clasamentul este urmat de angajaţii din Cluj (2.684 lei), Sibiu (2,524 lei), Ilfov (2.505 lei), Argeş (2.486 lei), Timiş (2.440 lei), Braşov (2.330 lei) şi Iaşi (2.273 lei).

Cei mai prost plătiţi salariaţi se află în județul Teleorman, acolo unde se câştigă 1.720 de lei net/lună, cu 27% sub media naţională și la jumătate faţă de bucureşteni.

Apoi, un pic mai bine plătiți sunt angajații în Ialomiţa (1.789 lei), Brăila (1.801 lei), Harghita (1.808 lei), Covasna (1.817 lei), Bistriţa-Năsăud (1.841 lei), Vâlcea (1.848 lei), Giurgiu (1.861 lei), Maramureş (1.866 lei), Vaslui (1.870 lei), Sălaj (1.875 lei), Caraş-Severin (1.877 lei), Suceava (1.883 lei) şi Bihor (1.886 lei).

În ceea ce privește creșterile salariale, în 2017, cele mai mari au fost în județul Argeş (în creştere cu 25% faţă de 2016), Sibiu (în creştere cu 16%), Ilfov (9%), Bucureşti (8%) şi Cluj (6%).

Sursa: https://www.libertatea.ro