Cum să scapi de cârceii gambelor din timpul nopții!

carcei in somn

Dacă vă treziţi din somn cu cârcei în muşchii gambei, vreţi, desigur, să scăpaţi de durere şi să împiedicaţi repetarea lor şi în alte nopţi.
Iată ce aveţi de făcut:

Rămâneţi în pat şi întindeţi-vă. În cazul în care este un cârcel uşor, s-ar putea să treacă dacă rămâneţi în pat şi doar întindeţi muşchii gambei. Ridicaţi piciorul în direcţia genunchiului şi ajutaţi-vă cu mâna dacă este nevoie. Dacă nu reuşiţi, va trebui să vă daţi jos din pat şi să faceţi câţiva paşi prin dormitor.

Sprijiniţi-vă de perete. Staţi la aproximativ un metru depărtare de perete, ţinând călcâiele pe podea şi picioarele bine întinse. Sprijiniţi-vă cu palmele de perete şi ţineţi piciorul afectat întins spre spate, rămâneţi aşa zece secunde. Repetaţi de câteva ori.

Masaţi cârcelul. Masaţi gamba, frecând în sus, dinspre gleznă spre inimă. Procedaţi astfel în fiecare seară, înainte de culcare.

Înveliţi-vă mai uşor. Greutatea păturilor sau a plăpumilor groase pe picioare ar putea fi parţial responsabilă pentru producerea cârceilor.
Folosiţi o plapumă electrică, care vă poate menţine muşchii gambei calzi şi nedurerosi.

Dormiţi pe o parte. Poziţia de somn cu faţa în sus şi picioarele întinse poate provoca cârcei. Dormiţi mai degraba pe o parte, cu genunchii îndoiţi şi o pernă aşezată între ei.

Luaţi calciu din surse naturale. Lipsa de calciu poate face muşschii să se contracte.

Dacă suferiţi de claudicaţie intermitentă vasculară (dureri de gambe la mers sau atunci când faceţi efort – simptome ale afectării vaselor periferice) şi aveţi cârcei noaptea, în repaus, consultaţi medicul şi faceţi investigaţii, căci poate fi un indiciu al înrăutăţirii stării dumneavoastră.