Doliu în lumea muzicii: s-a stins încă un important om pentru muzica românească! Dumnezeu să o ierte!

Anca Florea, unul dintre cei mai importanți critici muzicali din România, s-a stins din viață pe 6 octombrie, dar vestea tristă s-a aflat abia peste câteva zile fiindcă prietenii și familia i-au respectat dorința de discreție și nu i-au anunțat public moartea. Pe 11 noiembrie ea ar fi împlinit 69 de ani.

Anca Florea s-a născut în București, în 1948, a absolvit Conservatorul și a publicat mii de cronici muzicale, dar și interviuri cu mari artiști ai lumii. În 1990 ea a devenit primul cronicar muzical angajat în cadrul unui cotidian. Printre multele sale realizări se numără și aceea de a fi coordonat caietul program al Festivalului „Enescu” (1998, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009), al Concursului „Lipatti”, al mini-festivalului Enescu organizat la Sinaia de către Centrul European de Cultură, potrivit adevarul.ro.

În 2004 a primit Ordinul „Meritul cultural” în grad de Cavaler – 2004, iar în 2011, ,,Ordinul cultural” în grad de Ofiţer.

Ionuț Vulpescu, fost ministru Culturii, a transmis un mesaj emoționant după moartea sa, pe Facebook, potrivit dcnews.ro:

,,S-a stins, cu aceeaşi discreție cu care a trăit, muzicologul Anca Florea. Autoare a câtorva monografii fundamentale – între care monumentala “Opera Română”, pentru care a primit Premiul Academiei – şi a multora dintre caietele-program ale Festivalului Internațional “George Enescu”, Anca Florea a fost unul dintre criticii cei mai activi şi mai implicați în viața muzicală românească din ultimele patru decenii. Am colaborat foarte bine cu Anca Florea de-a lungul timpului și păstrez amintirea unui om delicat şi elegant, competent, de o desăvârşită bună-credință. Prin plecarea ei la cele veşnice, muzicologia românească suferă o grea pierdere. Dumnezeu s-o ierte!”.Share this...