N-am putut să cred, dar acesta este cel mai murdar loc din casă. Este mai murdar chiar decât colacul de la toaletă!

Tocătorul din bucătărie este cel mai mare inamic al sănătăţii tale şi a familiei tale! Şi asta pentru că pe el trăiesc 61.597 de bacterii pe fiecare centimetru pătrat. Asta înseamnă că e de 200 de ori mai murdar decât colacul de la WC. Şi oricât l-ai spăla, nu se lasă dezinfectat.

O echipă de specialişti britanici coordonată de doctorul Lisa Ackerley a descoperit, după mai multe analize amănunţite, că oricât de mult am spăla cu detergent de vase tocătorul, acesta rămâne îmbâcsit cu bacterii. Printre cele mai periculoase microorganisme din bucătărie specialiştii menţionează salmonella, E.coli şi campylobacter (n.r. este responsabilă de o serie de boli ale oaselor). Bacteriile de pe tocător sunt responsabile de diaree, dureri ale capului, stări de vomă şi crampe stomacale. De aceea dr. Ackerley recomandă tuturor ca acest obiect indispensabil oricărei bucătării să fie schimbat regulat la două săptămâni sau o lună.

„Am studiat câteva sute de gospodării britanice timp de cinci ani şi am descoperit că doar unul din 10 britanici a schimbat tocătorul în acest interval”, a declarat Ackerley pentru The Sun. Din 2.000 de persoane, doar 40% foloseau două tocătoare pentru legume şi carne, restul aveau unul singur, multifuncţional. Carnea crudă de pui e cel mai bun mediu de transport pentru salmonella, campylobacter şi E.coli. De aceea e important să curăţăm bine tocătorul şi să-l schimbăm cât mai des.

Iată 5 sfaturi oferite de specialişti

– Curăţaţi înainte să folosiţi – tocătorul trebuie spălat bine înainte de folosire, cât a stat în bufet s-a umplut de microorganisme.

– Nu ştergeţi cu prosopul de bucătărie – tocătorul nu trebuie şters cu prosopul de bucătărie, care este el însuşi un focar de infecţie

– Dezinfectaţi – curat nu înseamnă fără pete, ci dezinfectat, aşa că folosiţi un detergent de vase anti-bacterial cu acţiune rapidă

– Folosiţi două tocătoare – pentru a evita contaminarea e bine să aveţi două tocătoare în casă: unul pentru legume, altul pentru carne

– Schimbaţi-l regulat – indiferent dacă este din lemn sau plastic, un tocător nu poate fi folosit mai mult de trei-patru luni. Specialiştii recomandă să-l înlocuiţi lunar.