Semne nebănuite care anunță un atac cerebral major

Accidentul vascular cerebral este una din cele mai des întâlnite cauze de deces la români. Recunoașterea semnelor care anunță un astfel de episod nedorit este esențială, spun medicii.

Semne care anunță un atac cerebral major
Neurochirurgul Nicolae Bogdan din județul Sălaj susține că accidentul vascular poate fi recunoscut din timp. Acesta a vorbit despre simptomele care îl anunță pentru ziarul Adevărul.

1. Primul semn este sesizarea sensibilității mâinilor. Atunci când forța unui membru slăbește și apar furnicături și amorțeli dese, în membrul unde forța s-a diminuat, poate fi vorba de posibilitatea producerii unui accident vascular cerebral.

2. Asimetria facială evidentă este un alt semn de alarmă, mai ales dacă e instalată brusc, susține dr. Bogdan.

3. Durerile îngrozitoare de cap apar în cazul accidentului vascular hemoragic sau ischemic. “Timpul este esenţial. Din momentul în care a început atacul, în maximum două – trei ore pacientul trebuie să fie văzut de un neurolog. Este bine ca, în cazul în care prezintă astfel de msiptome, să nu mai piardă timpul mergând pe la medicul de familie, ci să se ducă direct la Urgenţe. Să meargă chiar dacă nu sunt siguri de simptomele lor.

În cazul accidentelor vasculare este mult mai de dorit o supradiagnosticare, decât lipsa unui astfel de diagnostic”, spune Nicolae Bogdan, conform Adevărul.“În momentul în care un vas de sânge se înfundă, o parte din neuroni sunt complet lipsiţi de sânge şi mor. Cei din jurul lor sunt doar inhibaţi funcţional. Dacă bolnavul întârzie foarte mult, tot mai mulţi dintre neuronii inhibaţi intră în categoria neuronilor morţi”, a mai explicat medicul.

Sursa: teotrandafir.comShare this...