De ce stau bărbații cu picioarele desfăcute în spațiile publice:

Bărbații sunt mai puțin favorizați atunci când vine vorba de a obține niște privilegii speciale, spre deosebire de femei, care se pot bucura de beneficii considerabile dacă își pun în aplicare farmecul tipic genului lor.

De exemplu, dacă vor să stea mai puțin la coadă pentru a-și rezerva niște bilete de călătorie, pot clipi din gene și adopta o voce suavă care să le permită să înainteze în mulțime.

Totuși, bărbații au o trăsătură distinctivă care le rezervă un statut social mai impunător, cel puțin atunci când se află în mijloacele de transport în comun.

Este vorba de felul în care stau bărbații cu picioarele desfăcute pe băncile din mijloacele de transport în comun. Astfel, prin postura adoptată, ei acoperă mai mult de un loc.

Cu toate acestea, poziția compromițătoare și relativ indecentă a bărbaților a atras o mulțime de critici și dezbateri în SUA, Marea Britanie, Canada și Turcia, mai ales în mediul virtual.

Termenul englezesc folosit pentru a descrie această poziție este „manspreading”, iar unele păreri au susținut că acest fel de a sta este o „caricatură a feminismului”, fiind asemănată cu câteva exemple de femei care ocupă spațiu excesiv în public.

Autoritatea Metropolitană (MTA) din New York a emis campanii de afișe prin care solicită bărbaților să mențină poziții respectuoase atunci când alți pasageri trebuie să stea în picioare sau înghesuiți, în cazurile în care autobuzele sau trenurile sunt supraaglomerate.

Totuși, poziția adoptată de bărbați în mijloacele de transport în comun poate fi explicată în mai multe moduri. De exemplu, atunci când ei sunt obosiți după o zi întreagă de lucru, stând îngrămădiți la birou și lucrând ore în șir, singurul lucru pe care-l doresc este să-și extindă poziția corpului, astfel încât corpul lor să se relaxeze, și nu văd care ar fi problema în asta.

Pe de altă parte, criticile și campaniile care au început împotriva felului în care bărbații își extind picioarele în mijloacele de transport au fost criticate vorbindu-se despre o modalitate asemănătoare a femeilor de a ocupa mai mult spațiu în public – cum ar fi aceea de a-și pune gențile sau bagajele pe scaunul de lângă ele.

Vi se pare că sunt două comportamente asemănătoare?

Dezbaterea publică a început atunci când a fost lansată o campanie anti-propagandă pe Tumblr în 2013. Este important ca oamenii să-și dea seama că șezutul cu picioarele încrucișate sau blocate este inconfortabil pentru bărbați, dar există o diferență în a sta cu picioarele adunate și răspândirea lor într-un unghi obtuz de 120 de grade.

Mulți dintre utilizatori au postat zeci de poze care subliniază faptul că bărbații nu se sfiesc deloc în a adopta această poziție în transportul comun, punctând diferențele dintre pozițiile utilizate de femei și cele utilizate de bărbați.

Un studiu a demonstrat că șezutul cu picioarele desfăcute poate indica dominația și atractivitatea bărbaților în ochii femeilor. Răspândirea brațelor și a picioarelor este mult mai atractivă din punct de vedere intim, doar atunci când bărbații fac asta.

Se pare că imaginile cu bărbați care-și țin picioarele extinse prezintă cu circa 87% mai mult interes în rândul spectatorilor de gen feminin. Wow!

În încheiere, am dori să subliniem că fiecare om este liber să se îmbrace, să se exprime și să stea jos așa cum își dorește. Ești de acord?