Irina a parasit Capitala si s-a mutat intr-un sat cu 500 de locuitori. „Sunt femeie, am 32 de ani, sunt necasatorita… Nu-i vreun anunt de matrimoniale, incredibil ce face tanara cu oamenii din comuna

„Sunt femeie, am 32 de ani, sunt necasatorita, am parul roz, tatuaj pe spate, vorbesc mult si colorat si nu prea dau pe la biserica. Unde mai pui ca sunt si mitica (bucuresteanca)?”, asa incepe Irina Onescu, primarita din Petris, Arad, sa explice independenta sa politica. Irina Onescu, care a fost producatoare la postul muzical MTV (Music Television) si organizatoare de festivaluri de muzica in tara, a parasit Bucurestiul in urma cu cativa ani si s-a instalat intr-un sat aradean cu 500 de locuitori.

A suprins pe toata lumea cand a candidat, anul trecut, pentru functia de edil al comunei Petris, din judetul Arad.
Avea doar 31 de ani si a fost aleasa primar cu doar trei voturi in plus fata de principalul sau contracandidat, ea spunand ca a fost ”o curiozitate” pentru multi localnici, pentru ca s-a diferentiat de restul candidatilor prin modul de a-i aborda pe oameni.

A candidat ca independent, fara niciun sprijin politic, cu sloganul “Hai ca putem”. A castigat voturile si simpatia oamenilor, dar nici nu i-a dezamagit pe alegatori.
Este implicata in treburile gospodaresti ale comunei, gaseste solutii pentru problemele din sat si este echidistanta si deschisa fata de oameni.

De exemplu, in octombrie – anul trecut, a lansat o campanie, sub sloganul „Foaie verde de macris, vreau o casa la Petris”.

Astfel, primarul Irina Onescu a facut inventarul locuintelor parasite din comuna, sperand ca zona sa atraga pe viitor noi proprietari si sa dea nastere unor noi povesti de viata.
Acum, la mai bine de un an de la castigarea alegerilor locale, explica de ce a ales calea “singuratatii” politice, fara sa se inscrie intr-un partid sau altul.

„Sunt femeie, am 32 de ani, sunt necasatorita, am parul roz, tatuaj pe spate, vorbesc mult si colorat si nu prea dau pe la biserica. Unde mai pui ca sunt si mitica (bucuresteanca). Si da, cu toate astea, de un an de zile sunt Primarul comunei Petris din judetul Arad.

Un Primar tanar, independent si idealist, care crede in oameni si in potentialul lor de a face lucruri marete. Ce sa mai, o naiva…

Neinregimentarea mea politica este o optiune personala, desi, ca tot omul, am si eu propriile afinitati in acest sens. Sunt liberala in gandire, un liberalism ideologic care insa nu ma face atat de fanatico-absurda incat sa cred ca orice alta doctrina este gresita ori sa critic optiunile altora. Am zis-o si o voi mai spune, in parcursul meu administrativ inca nu am intalnit oameni care sa ma forteze sa ii privesc prin prisma culorii politice. Asta pentru ca nu imi sta in fire sa fiu neprietenoasa si nici sa am prejudecati.

Nu am nimic de impartit cu nimeni si nu port pica celor care nu ma plac, nu ma sustin sau nu sunt de acord cu mine. Si nu spun lucrurile astea doar pentru ca suna bine, ci pentru ca sunt adevarate si ma caracterizeaza.
Mi-am asumat un job care imi cere sa reprezint echidistant interesele unei mase neomogene de indivizi, care in ansamblul ei se numeste „comunitate”. Cum as putea face asta daca m-as pozitiona solidar cu doar o parte din ei si i-as marginaliza pe ceilalti?

Imi cer scuze daca in idealismul meu refuz sa ma conformez sau sa ma adaptez sistemului administrativ traditional, slugarnic, parvenit si avid de putere. Oamenii sunt satui de circ si hotie. Iar eu sunt inainte de toate om.

M-am implicat in administratia publica pentru a incerca sa schimb ceva in bine, nu pentru a ingrosa randurile celor servili. Stiu, nu incalzeste pe nimeni integritatea mea, dar va intreb: cum poate un om care nu se respecta pe sine sa ii respecte pe altii?

Daca erai rosie… Daca erai albastra… Daca erai mov… NU, fratilor!
Alternanta la putere e fireasca. Azi rosu, maine albastru, poimaine mov… Singura constanta a curcubeului politic trebuie sa fie responsabilitatea actului de guvernare. Asta trebuie sa primeze. Asta trebuie sa conteze. Alternanta trebuie sa fie dictata doar de un esec in a reprezenta interesele sociale si economice ale tarii. Si NU, nu trebuie sa fim pasivi, sa plecam capul ori sa ne resemnam intr-o auto-indusa neputinta. Vrei sa se schimbe ceva in tara asta? Ia atitudine!

Intr-o Romanie in care pana si banii au un pret, singurul lucru pe care il poti vinde dar nu il mai poti rascumpara este omenia.

Eu refuz sa ma vand, indiferent de oferta!”, a scria ea, pe pagina de de Facebook, mesaj insotit de celebrul hashtag… #haicaputem

Anul trecut, spunea ca “a ales sa candideze independenta, fara sprijin politic, pentru ca ”dependenta este prin definitie nociva, iar la sat doctrina de partid este egala cu zero”. ”In comunitatile mici, oamenii nu au timp sa filozofeze si nici nu inteleg astfel de concepte sau valori. Ei aleg primarul dupa culoarea sufletului, nu dupa culoarea politica”.

Irina Onescu, primarita din Petris, Arad, explica independenta sa politica. Cum s-a stabilit in aceasta comuna
”I-am insotit pe parinti in delegatiile pe care le aveau in vestul tarii. Ei sunt geologi, astfel ca impreuna cu ei si cu fratele meu mai mare, Filip (34 de ani), am colindat de mica toti muntii din bazinul Vaii Muresului. Desi nu avem radacini in zona, ne-am indragostit iremediabil de aceste meleaguri si de oamenii locului, iar in 1991 parintii au decis sa cumpere o casa batraneasca in satul Petris. De atunci, toate vacantele le-am petrecut aici”, spune primarita.

In 2011, bucuresteanca a revenit la Petris, unde a decis sa se stabileasca definitiv. Nu a lasat, insa, afacerile si a devenit organizator de evenimente, mai ales festivaluri de muzica: ”Am pus bazele unui proiect original: Route68 Summerfest. Este vorba despre un festival care s-a desfasurat La Gurasada Park (judetul Hunedoara) in perioada 2011-2014. Zdob si Zdub, Cargo, Vama, Parazitii, Vita de Vie, Suie Paparude, Guess Who si multe alte nume cunoscute, in total peste 80 de artisti, au concertat pe scena evenimentului de-a lungul celor patru editii”.

sursa: turism.bzi.ro