Eurodeputatii vor sa interzică shaorma! Ce au descoperit in ingrediente:
Produse precum kebab-ul şi shaorma ar putea deveni ilegale în întreaga Europă din cauza fosfaţilor pe care le conţin, dar şi a legăturii dintre aceştia şi afecţiunile cardiovasculare, informează Euronews.
Shaorma este una dintre mâncărurile preferate al românilor – consumată adesea după o noapte de distracţie – şi este făcută din carne de kebab, de pui, vită sau curcan, amestecată de obicei cu salată, roşii, ceapă, castraveţi şi o varietate de sosuri.
Plenul Parlamentului European se va întâlni peste două săptămâni pentru a vota propunerea. Dacă propunerae este respinsă, va fi trimisă înapoi la comisie, iar viitorul kebab-ului şi al shaormei va rămâne subiect de dezbatere.
Aproximativ 1,3 milioane de kebab-uri sunt vândute în Marea Britanie în fiecare zi, de către cele peste 20.000 de fast food-uri din ţară, potrivit The Guardian, în timp ce 200.000 de oameni lucrează în astfel de fast food-uri, în această industrie de miliarde de euro, în toată Europa.
Potrivit publicaţiei germane Frankfurter Rundschau, sunt peste 16.000 de restaurante de tip fast food în Germania, care vând peste 3 milioane de kebab-uri şi shaorme în fiecare zi.
Comisia Executivă a UE a dorit iniţial să autorizeze folosirea fosfaţilor în carnea de miel, oaie, vită şi viţel utilizată la rotisor în cadrul fast food-urilor. Cu toate acestea, Comitetul pentru Sănătate a votat 32-22 pentru a se împotrivi acestei decizii, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la riscurile la care sunt expuse europenii din cauza acestei substanţe.
„Eurodeputatii din cadrul Comisiei de Sanatate au exprimat ingrijorari serioase cu privire la consecintele asupra sanatatii ale fosfatilor utilizati ca aditivi alimentari. Ei au respins propunerea Comisiei de autorizare a utilizarii acidului fosforic, difosfatilor, trifosfatilor si polifosfatilor (E338-452) in carnea pentru kebab si shaora, fie ea provenind de la ovine, vite, pasari de curte „, se arata intr-o declaratie a Parlamentului European.
Propunerea va fi votata pe 11 decembrie in plenul Parlamentului European. Daca este respinsa, viitorul acestor felul populare de mancare va ramane subiect de dezbatere.
Un studiu stiintific din 2012 arata ca exista o potentiala legatura intre aditivii fosfati din alimente si riscul cardiovascular crescut. Un alt studiu din 2013 sugereaza o legatura intre o dieta bogata in fosfor si cresterea mortalitatii americanilor, mai adauga sursa citata.
DISTRIBUIE MAI DEPARTE SA AFLE TOATA LUMEA ADEVARUL !
Care este părerea voastra?