Lovitură de grație! Ungurii au descoperit ca dacii ocupau deja Campia Panonica cand Attila si-a adus hoardele!

Lovitură de grație dată propagandei maghiare care susținea ca hoardele hunului Attila s-au așezat în Transilvania pentru că era un teritoriu nelocuit. Teoria ungurilor susține că în zonă erau păduri de nelocuit și cei maxim 200 de băștinași “din luminișuri” au fost asimilați de hoardele fino-ungrice, ideea fiind ca Ardealul este al lor.

Nu numai că Ardealul era locuit de dacii liberi, care la acea vreme aveau o populație de aproximativ 20.000 de persoane, dar, o descoperire recentă arată că întrega Câmpie Panonică era locuită de daci. Mai mult, dacii n-au fost asimilați, ci au coabitat cu poporul minuscul al lui Attila, pe care l-au lăsat să se stabilească în Câmpia Panonică, până când a fost decimat de atacurile populației germanice.

Descoperirea arheologică a fost făcută luna trecută pe șantierul unui drum de centură al localității maghiare Nyíregyháza și dovedește, chiar și pentru istoricii maghiari, că dacii locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României.
Agenția de presă MTI informează că, pe parcursul escavărilor de pe șantier, au fost scoase la iveală ruinele unei locuințe. La fața locului au fost chemați specialiștii muzeului Josa Andras, care au apreciat că este vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lea.
Arheologii maghiari presupun că ar fi vorba despre… fuga dacilor în fața unei agresiuni armate, ceea ce este, firește, ridicol. Cum poate cineva crede că o populație care fuge din fața unui agresor se oprește și construiește case?

Revenind la chestiunea serioasă a importanței descoperirii de la Nyíregyháza, pare evident că avem de-a face cu o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii Dacia romană, dată fiind perioada probabilă a provenienței artefactelor descoperite.

Este un fapt istoric dovedit și incontestabil că teritoriile triburilor daco-gețior se întindeau până cel puțin la Tisa în perioada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal.

S-a adeverit! Ungurii au descoperit ca dacii ocupau deja Campia Panonica cand Attila si-a adus hoardele!

Lovitura de gratie data propagandei maghiare care sustinea ca hoardele hunului Attila s-au asezat in Transilvania pentru ca era un teritoriu nelocuit. Teoria ungurilor sustine ca in zona erau paduri de nelocuit si cei maxim 200 de bastinasi „din luminisuri” au fost asimilati de hoardele fino-ungrice, ideea fiind ca Ardealul e al lor.

Nu numai ca Ardealul era locuit de dacii liberi, care la acea vreme aveau o populatie de aproximativ 20.000 de persoane, dar, o descoperire recenta arata ca intrega campie panonica era locuita de daci. Mai mult, dacii n-au fost asimilati, ci au coabitata cu poporul minuscul al lui Attila, pe care l-au lasat sa se stabileasca in campia panonica, pana cand a fost decimat de atacurile populatiei germanice.

O descoperire arheologică făcută joi, 19 martie, pe șantierul unui drum de centură al localității maghiare Nyíregyháza, dovedește, chiar și pentru istoricii maghiari, că dacii locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României. Agenția de presă MTI informează că, pe parcursul escavărilor de pe șantier, au fost scoase la iveală ruinele unei locuințe. La fața locului au fost chemați specialiștii muzeului Josa Andras, care au apreciat că este vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lea.III.

Cu mult umor, arheologii maghiari presupun că ar fi vorba despre… fuga dacilor în fața unei agresiuni sarmate, ceea ce este, firește, ridicol. Cum poate cineva crede că o populație care fuge în fața unui agresor se oprește și constuiește case? Revenind la chestiunea serioasă a importanței descoperirii de la Nyíregyháza, pare evident că avem de-a face cu o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii

Dacia romană, dată fiind perioada probabilă a provenienței artefactelor descoperite. Este un fapt istoric dovedit și incontestabil că teritoriile triburilor daco-gețior se întindeau până cel puțin la Tisa în periada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal.Share this...

0 Replies to “Lovitură de grație! Ungurii au descoperit ca dacii ocupau deja Campia Panonica cand Attila si-a adus hoardele!”