În ultimii ani, piețele din România sunt invadate cu roșii al căror format nu era cunoscut. Este vorba despre acel țugui despre care cercetătorii trag un semnal de alarmă, din cauza folosirii substanțelor chimice în exces pentru a ajunge la o coacere rapidă.
“Apariția acestui tugui în zona vârfului fructului indică faptul că fructul a fost stimulat și prin stimulare repetată el s-a acumulat”, declara un specialist în legumicultură, potrivit agrointel.ro.
În cazul roșiilor cu chimicale apare un spațiu între miez și coajă. Roşiile cu moţ sunt cele mai periculoase, pentru că sunt tratate cu mult ETREL, moţul fiind chiar o malformaţie a fructului.
Acesta ascunde, de altfel, mult erbicid. Țuguiul se formează din cauza folosirii în exces a unei substanțe chimice.
Roşiile cu moţ, vedetele pieţelor româneşti, nu sunt tocmai cele mai sănătoase produse. Aşa susţin specialiştii, care afirmă că, în extra sezon, roşiile cu ţugui, preferate de cei mai mulţi români, sunt de fapt tratate chimic cu stimulenţi de creştere.
Semnalul de alarmă a fost tras de un inginer agronom, potrivit căruia mucronul, adică moţul pronunţat, este chiar o consecinţă a stimulenţilor – de fecundare, de polenizare şi de maturare a fructelor – folosiţi de producători.
„Prekos este singurul hibrid care se vinde în România şi are uşor această caracteristică de mucron, dar nu pronunţată, ce este dată de o genă care transmite această caracteristică. Sunt puţine creaţii comerciale care au genetic această caracteristică. În rest, această caracteristică este declanşată de simulentii pentru fecundare, pentru polenizare.
Acest soi sub masca căruia se ascund comercianţii, manifestă foarte puţin vizibil acest aşa numit moţ, care este prezent la foarte puţine fructe ce aparţin soiului Prekos”, a explicat inginerul Costel Vânătoru de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, pentru AgroIntel.ro.
La rândul lui, medicul Constanin Ionescu Târgovişte, diabetolog şi nutriţionist, soiul de roşii cu moţ a fost izolat treptat.„Sunt roşii modificate, cresc şi prin serele noastre, dar nu sunt neaparat rele. Cu siguranţă însă nu le egalează pe cele obişnuite, româneşti.
În sere sunt condiţii oarecum artificale, motiv pentru care conţinutul lor în principii nutritive nu este egal cu cel al celor care sunt crescuţi în grădină. Acum ceea ce contează este cât de ieftin este produsul, cu cât e mai ieftin cu atât poate fi mai periculos”, a explicat profesorul Ionescu Târgovişte.
AŞA pot fi recunoscute roşiile nesănătoase:
Totuşi, cei care preferă să cumpere roşii cu moţ în această perioadă şi-ar putea da seama dacă acestea au fost forţate artificial să crească. Aşa susţine inginerul Costel Vânătoru. Mucronul foarte pronunţat este un prim indiciu, arată el.
„Asta ar putea să dea de gândit că s-a umblat chimic la el. Apoi, dacă tăiem fructul în secţiune şi vedem că nu are seminţe, iar în lojele seminale găsim un ţesut gelatinos de culoare verde şi urme de seminţe neevoluate este dovadă că avem un hibrid şi că acolo este posibil să se fi intervenit chimic cu stimulenţi, pentru că fructul nu a avut timp să-şi formeze sămânţa şi a fost grăbit să se matureze.
Atunci când secţionam fructul şi găsim în pulpa exterioară a roşiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei măturări forţate care a dus la crearea unui ţesut celulozic în pulpă lui. Cepul, de la bază rămâne lemnos şi verde, puternic pronunţat în fruct asta fiind un alt indiciu al faptului că tomată a fost forţată să se coacă”.
CITESTE SI>>>Foarte mare atentie! In curand politistii vor aplica aceasta lege! Toti soferii sunt vizati
Politistii vor dispune, începând cu 20 mai, suspendarea înmatricularii în cazul în care inspectia tehnica periodica a vehiculului nu este valabila si în cazul în care noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
Începând cu 20 mai 2018, vor intra în vigoare o serie de prevederi care modifica si completeaza Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulatia pe drumurile publice din România.
Astfel, printre noutati, se numara suspendarea înmatricularii, care reprezinta o operatiune administrativa ce consta în interzicerea temporara a dreptului de a pune în circulatie si a utiliza un vehicul pe drumurile publice.
Conform legii, va fi aplicata suspendarea de drept a înmatricularii vehiculului pentru care inspectia tehnica periodica nu este valabila. În cazul depistarii în trafic a unui vehicul a carui inspectie tehnica periodica a expirat, pe lânga sanctiunea contraventionala principala, vor fi retinute si certificatul de înmatriculare, placutele cu numarul de înregistrare si se va elibera dovada fara drept de circulatie.
Suspendarea de drept a înmatricularii înceteaza la data la care vehiculul trece o noua inspectie tehnica periodica.
De asemenea, suspendarea înmatricularii se aplica si în cazul în care noul proprietar nu a solicitat autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
Suspendarea înceteaza la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate. Conducerea unui vehicul a carui înmatriculare este suspendata constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 9 la 20 de puncte amenda.
Sursa: Bzi.ro
0 Replies to “Semnal de alarmă! Apar în pieţe roșiile cu ţugui! Ce sunt, de fapt. Mai mănânci?”