Aratatorul si inelarul iti spun la ce boli este predispus

Teoria care compara lungimea degetelor, in special a inelarului si a aratatorului, pentru a afla riscurile la anumite boli castiga tot mai multa popularitate in randul oamenilor de stiinta. Un studiu publicat la sfarsitul anului trecut in British Journal of Cancer arata ca daca ai degetul aratator mai lung decat inelarul riscul de a suferi de cancer de prostata este de trei ori mai scazut.

Lungimea degetelor este determinata in viata intrauterina, in functie de cat de mult suntem expusi hormonilor sexuali: estrogen si testosteron. Testosteronul favorizeaza cresterea degetului inelar, iar estrogenul contribuie la cresterea degetului aratator. In functie de care deget e mai mare putem vedea cat testosteron sau estrogen avem in corp. Profesorul britanic John T. Manning, psiholog la Universitatea Liverpool, crede ca cercetarile ulterioare vor arata la ce riscuri suntem expusi in functie de lungimea degetelor si cum ne putem schimba stilul de viata pentru a reduce riscurile.

Pentru a afla care deget e mai lung masoara-l de la baza palmei la varf. Cel mai bine, masoara degetele de la mana dreapta. Daca degetul inelar e mai lung esti predispus spre:

Osteoartrita. Daca ai degetul inelar mai lung decat aratatorul, riscul de face osteoartrita la genunchi e de doua ori mai mare, arata cercetatorii de la Nottingham University care au masurat degetele a 2.000 de oameni cu aceasta afectiune.

Anorexia. Riscul sa ajungi anorexic e mai mare, dar mult mai mic sa suferi de bulimie.  „S-a dovedit ca anorexicii au inelarul foarte lung”, spune profesorul Manning.

Raceli. Un studiu facut de cercetatorii la Universitatea din Liverpool arata ca persoanele cu inelarul mai lung sufera mai des de raceli si alte boli, in general, decat cei cu degetul aratator mai lung. „Testosteronul face sistemul imunitar mai slab, iar oamenii cu inelarul mai lung sunt predispusi la infectii”, a spus profesorul Manning.

Autism. Sunt anumite dovezi ca degetul inelar mai lung creste riscul sa suferi de tulburari de atentie sau sa fii autist. Vestea buna e ca esti mai putin predispus sa fii fumator. Asta pentru testosteronul e asociat cu tipul de personalitate extrovertita, in timp ce fumatul e legat de un tip de personalitate nevrotica. Vestea rea e cei cu degetul inelar mai lung sunt mai inclinati spre consumul de alcool.

De asemenea, daca degetul inelar e mai lung decat aratatorul (cu un centimetru sau mai mult) ai mai multe sanse sa faci performanta in sport. In cazul in care degetul aratator este mai lung esti predispus spre:

Cancer de san si cancer de col uterin. Femeile cu varsta intre 35-37 de ani, care au facut cancer in tinerete au degetul aratator mai lung, se arata intr-un studiu facut de profesorul Manning pe 200 de subiecti. Probabil din cauza expunerii in timpul vietii intrauterine la o mai mare cantitate de estrogen, hormonul care stimuleaza diferite tipuri de cancer.

Boli de inima. Oamenii cu degetul aratator mai lung sunt predispusi sa sufere atacuri de cord inainte de 50 de ani.
Bulimie. Femeile cu degetul aratator mai mare risca sa sufere de tulburari ale alimentatiei, arata un studiu britanic.

Alergii, astm. Astmul si alergiile sunt comune printre barbatii si femeile cu degetul aratator mai lung.

Vestea buna e ca exista un risc mai scazut in aparitia cancerului de prostata, arata un studiu recent care a comparat degetele a 1.500 de barbati cu cancer de prostata si 3.000 de barbati sanatosi. Astfel studiul arata ca daca ai degetul aratator mai lung riscul de a face acest tip de cancer e de trei ori mai mic.0 Replies to “Aratatorul si inelarul iti spun la ce boli este predispus”