1968: Pandemia «neștiută» din China

Dacă actuala criză a Coronavirusului a pus în alertă (și acțiune) aproape toate autoritățile planetei, situația se datorează și presei, care a atras la timp atenția asupra pericolului care îi pândește pe toți pământenii dacă nu se întreprind măsuri urgente. Însă, în anul 1968, asemenea crize epidemiologice puteau fi mult mai ușor ascunse. Iată un exemplu:

Autoritățile coloniale britanice au permis ca un virus gripal mortal, în anul 1968, să se răspândească din Hong Kong, având consecințe devastatoare pentru SUA și restul lumii – peste un milion de oameni au murit. La vremea respectivă măsurile de protecție precum măștile, mănușile nu erau de luat în seamă, ca în timpul Coronavirusului de astazi. Întrucat președintele Donald Trump și oficialii din Marea Britanie aruncă tot mai mult vina asupra Chinei pentru creșterea numărului deceselor cauzate de Covid-19, o pandemie mortală în mare măsură ținută ascunsă în trecut arată că nu este prima dată când un virus emanat din China a ajuns pe toate continentele.
Pandemia care a avut în centru virusul H3N2 a ucis un milion de oameni, inclusiv aproximativ 100.000 de americani. Ca și Covid-19, virusul H3N2 a început undeva în China comunistă, probabil pe fondul agitației revoluției culturale a președintelui Mao. Primul caz raportat a avut loc în iulie 1968 în Hong Kong, care la acea vreme era o colonie britanică.
Conform protocolului științific, boala a devenit cunoscută sub numele de gripa Hong Kong, nume care i-a determinat pe unii parlamentari britanici care au preferat, in stilul „trumpian” de astăzi, să o numească „gripa Mao”. Deși politicile lui Mao par a fi cele «vinovate» pentru apariția virusului, ofițerul medical principal din unitatea de virus din Hong Kong (dr. Wai-kwan Chang) a recunoscut ca avanpostul britanic a fost „unul dintre puținele locuri care comunica liber cu continentul chinez”.
Odată ce virusul a ajuns la Hong Kong, Chang a declarat că centrul comercial internațional s-a dovedit a fi „un loc eficient pentru schimbul de virus cu alte părți ale lumii prin aer și mare”. Cu toate acestea, Marea Britanie ar fi putut face mai multe pentru a opri H3N2, însă virusul și-a continuat expansiunea prin lume, oprindu-se la un moment dat de la sine.

Share this...