OPORTUNITATE DE INVESTIȚII: tablouri de Grigorescu

Faptul că arta plastică românească se bucură de interes (mai ales în rândul străinilor) este un lucru cunoscut. Zilele acestea, și românii care dispun de ceva fonduri au posibilitatea de a le investi în bunuri care nu își pierd valoarea în timp.

Joi, 11 iunie 2020, reprezintă o dată pe care amatorii de licitații de opere de artă și-au notat-o bine în agende. Asta pentru că, pentru prima dată în istoria pieței românești de artă, vor fi puse în vânzare, în același timp, două picturi cunoscute ale reputatului pictor Nicolae Grigorescu. Acestea reprezintă tema sa predilectă, a peisajului rural românesc – „carele cu boi”. Aceste vehicule rustice sunt imortalizate venind dinspre târg sau de la munca câmpului, pierzându-se în zare. Cele mai multe dintre picturile semnate de Grigorescu au avut ca sursă de inspirație realitățile sfârșitului de secol XIX din preajma localității prahovene Câmpina.
Tabloul „Întoarcerea de la târg” (realizat în ulei pe lemn, 50 cm.) are prețul de pornire în cadrul licitației fixat la nu mai puțin de 70.000 de euro. Această pictură ilustrează mai multe care cu boi, dintre care primul transportă o întreagă familie. Tabloul a fost executat de Nicolae Grigorescu în preajma anului 1890, tot în zona rurală din preajma actualului oraș Câmpina.
Tabloul „Care cu boi, venind de la câmp” (realizat în ulei pe lemn, 45 cm.) este de mai mici dimensiuni și pornește în cadrul licitației de la prețul de 40.000 de euro. Această pictură provine din colecția Adolf Grünberg-Ruleta.
Licitația la care facem referire, intitulată Licitația de Vară, este cea mai mare vânzare de artă de patrimoniu organizată în prima jumătate a acestui an la nivelul României. Aceasta cuprinde aproximativ 200 de lucrări de referință, semnate de mari maeștri ai artei românești. Experții anticipează că se vor stabili noi recorduri pentru piața de artă românească. Grigorescu, Luchian, Aman, Tonitza, Petrașcu sau Pallady sunt doar câteva dintre numele reprezentative care semnează capodoperele ce ies în piața de artă. Licitația se va desfășura online, pe 11 iunie, pe platforma Artmark Live.

Share this...