PLOI ÎN MULTE JUDEȚE. Cele mai afectate

Sezonul estival nu a debutat cu vești prea bune pentru românii care își doreau să meargă în vacanță sau măcar să aibă parte de zile calde și însorite pentru a petrece timp în aer liber, după cele două luni de primăvară în care au fost nevoiți să stea majoritatea timpului în case din cauza pandemiei de Coronavirus.

Duminică dimineața (14 iunie 2020), reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au transmis un nou cod portocaliu. Acesta vizează fenomene precum ploi consistente, grindină, intensificări puternice ale vântului și vijelii. Atenționarea este valabilă de duminică, ora 13.00, până luni, ora 03.00, în cea mai mare parte a țării.
În după-amiaza zilei de duminică (14 iunie) și în prima parte a nopții de duminică spre luni (14/15 iunie), în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și local în Muntenia, Dobrogea și Oltenia vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50-80 l/mp.
Se vor înregistra căderi de grindină de medii și mari dimensiuni, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70-80 km/h) și frecvente descărcări electrice. De asemenea, încă de vineri după-amiaza, reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au făcut cunoscută emiterea unui cod galben care a intrat în vigoare duminică dimineață. Acesta este valabil până marți, 16 iunie, la ora 10.00.
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp.
Mai norocoși par a fi românii care se află, week-end-ul acesta, pe litoral. Județele Constanța și Tulcea se numără printre cele mai puțin afectate de vremea rea care se va instala peste țara noastră la finalul acestui week-end și în prima parte a săptămânii care urmează. Ei vor putea sta la plajă, intra în apă în majoritatea timpului, urmând, probabil, să fie «goniți» de pe plajă în scurtele reprize de ploaie.

Share this...