Prin ce măsuri de siguranță au trecut elevii în această dimineață

Examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a a demarat în această dimineață de 15 iunie 2020, cu prima probă. Înaintea examenului, elevii au fost supuși mai multor proceduri pentru ca organizatorii examenului să se asigură că respectă toate condițiile pentru desfășurarea examenului în siguranță (conform normelor sanitare din perioada epidemiei de Coronavirus).

Accesul în centrele de examinare pentru elevii care au participat luni la prima probă a Evaluării Naționale 2020 s-a făcut până în ora 8.30. Fiecărui elev i-a fost măsurată temperatura, în cadrul măsurilor de luptă împotriva epidemiei Covid-19, după cum anunțase în prealabil ministrul Educației, Monica Anisie. În cazul în care temperatura unui elev era de peste 37,3 grade, acesta trebuia verificat de încă trei ori, la un interval de 2-5 minute.
Astfel, organizatorii examenului au fost obligați să respecte ceea ce Monica Anisie declarase duminică, în cadrul unei conferințe de presă: „La poarta unității de învățământ, a centrului de examen va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic și va îndruma elevii către sălile de examen, împreună cu un cadru didactic din comisia de examen. Pentru acei copii care au temperatura corporală peste 37,3 recomand cadrelor medicale să repete succesiv de trei acel procedeu de luare a temperaturii și în același timp să lase un termen de 2 – 5 minute pentru procesul acesta în care elevul este supus triajului epidemiologic”.
În acest context, mai trebuie spus că, tot din rațiuni legate de buna organizare a examenului, au existat copii care au fost chemați la unitățile școlare chiar și de la ora 07.00.
În fiecare centru de examen au existat echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini). În plus, organizatorii au trebuit să asigure și alte măsuri necesare în contextul pandemiei de Coronavirus, printre cele mai importante dintre acestea numărându-se:
1.Se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
2.Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
3.Se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
4.În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de doi metri unul față de celălalt.

Share this...