Românii critică declarațiile lui Iohannis despre Donald Trump

Împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii l-au determinat pe președintele Klaus Iohannis să facă unele declarații destul de măgulitoare la adresa lui Donald Trump. Declarații care nu au fost receptate chiar cu multă căldură de către cetățenii români (cel puțin așa cum reiese din unele mesaje postate pe rețelele de socializare).

 

 

Pe 14 iunie 1880, Regatul României și Statele Unite ale Americii stabileau primele relații diplomatice. Acum, la 140 de ani de la acel moment, președintele Klaus Iohannis a făcut unele declarații în care a precizat, printre altele, că aceste relații sunt „mai puternice ca oricând”. Însă nu aceasta a fost declarația care i-a iritat pe românii care au reacționat în mediul online la spusele președintelui României. Principala frază combătută din discursul lui Iohannis a fost cea legată de evocarea lui Donald Trump: „Dialogul meu fructuos și substanțial din ultimii ani cu președintele Donald Trump a adus rezultate benefice pentru relația dintre țările și popoarele noastre”. Mai multe persoane dintre cele care au reacționat la discursul președintelui au criticat faptul că Iohannis își dorește să pară atât de apropiat de un personaj intens criticat în ultimele săptămâni, chiar în propria țară, dar și în afara granițelor. Cum se cunoaște, Donald Trump este criticat pentru că nu ar fi gestionat așa cum trebuia pandemia de Coronavirus la nivelul Statele Unite ale Americii, dar și pentru că a luat mai multe decizii care au nemulțumit populația în contextul protestelor violente care au degenerat după moartea lui George Floyd.
„La data de 14 iunie 2020, România celebrează împreună cu Statele Unite ale Americii 140 de ani de relații diplomatice. Este un drum lung pe care cele două state l-au făcut împreună, dar și un proces de o extraordinară complexitate, care a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare constantă și consistentă, ajungând în prezent la un nivel de excelență fără precedent, susținut de un dialog politic dens și o cooperare foarte eficientă”, și-a început Klaus Iohannis omagiul adus relațiilor cu SUA.
„Au contribuit la aceste evoluții atât împărtășirea valorilor democratice, cât și dedicația pentru consolidarea cooperării bilaterale a unor generații succesive de oameni politici, diplomați, artiști, reprezentanți a numeroase corpuri profesionale și sociale. Iar dialogul meu fructuos și substanțial din ultimii ani cu președintele Donald Trump a adus rezultate benefice pentru relația dintre țările și popoarele noastre”, a mai spus Iohannis.

Share this...