E BINE SAU RĂU? Majorarea plafonului pentru TVA de 5% la vânzarea de imobile

Persoanele fizice ar putea beneficia de o reducere semnificativă de preț la achiziționarea unei locuințe de până la 750.000 de lei dacă un proiect de lege care propune majorarea plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuințe va fi adoptat în forma inițială. Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere și așteaptă punctul de vedere al Guvernului.

 

 

În prezent, plafonul până la care se aplică o cotă redusă de TVA, de 5%, la vânzarea locuințelor este de 450.000 de lei. În expunerea de motive, inițiatorii susțin că modificarea propusă este în linie cu scopul social al cotei de 5% pentru locuințe și este necesară având în vedere evoluția cursului de schimb leu/euro, evoluția prețurilor în domeniul imobiliar și realitățile economico-sociale actuale.
Concret, dacă această modificare va fi adoptată prin lege, se va aplica tranzacțiilor care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a noului act normativ, dar și în cazul celor demarate anterior, pentru care locuința se livrează către client după intrarea în vigoare a noului plafon. Astfel, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu cotă standard de TVA, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării cotei de TVA de către vânzător, de o reducere de 14% a prețului total. Modificarea propusă, care ar permite aplicarea cotei de 5% pentru cumpărarea locuințelor cu o valoare de până la 155.000 de euro (exclusiv TVA), reprezintă a doua majorare de plafon de la introducerea cotei reduse, în 2008.
În plus, această măsură de relaxare a criteriilor la livrarea unei locuințe, ca parte a politicii sociale, ar veni după eliminarea, în 2019, a limitei de suprafață pentru terenurile pe care sunt construite casele individuale (pentru a beneficia de cota redusă) și a condiției impuse clientului să nu mai fi beneficiat de aplicarea cotei de 5% la o achiziție anterioară.
Măsura reprezintă, cu siguranță, o facilitate pentru cumpărători și un impuls pentru piața imobiliară rezidențială, în special în contextul economic dominat de incertitudine. Pe de altă parte, însă, extinderea facilității va diminua încasările la bugetul de stat, aspect dificil de gestionat în prezent și în perioada următoare.
Sursa: Deloitte România

Povestea femeii care A UDAT 2 ANI O PLANTĂ despre care credea că e naturală

Zilele trecute, o poveste relatată în presa internațională a făcut senzație pe internet. Milioane de oameni de pe întreaga planetă au citit despre povestea unei femei care a udat timp de doi ani o plantă despre care credea că este naturală.

 

O femeie din Statele Unite ale Americii, Caelie Wilkes după cum a prezentat-o presa internațională, a devenit foarte cunoscută pe rețelele de socializare după ce o istorioară din viața ei a devenit publică. Povestea este una oarecum tristă, dar cu un final din care pot fi desprinse anumite concluzii cu rol constructiv. Totul a pornit de la o postare în care americanca a mărturisit că, timp de doi ani, a udat o plantă. În tot acest timp, planta nu și-a schimbat deloc dimensiunile (nici culoarea). Pentru a o încuraja să se dezvolte și mai mult decât prin administrarea de apă (și dragostea cu care o înconjura) femeia a decis că ar fi cazul să mute planta într-o vază. Însă ce a urmat a surprins-o cu totul și a făcut-o să treacă chiar printr-o scurtă perioadă de anxietate.
„Am fost atât de mândră de această plantă. O aveam de doi ani și credeam că e perfectă. Am pus-o la fereastra de la bucătărie, îmi plăcea foarte mult de ea. I-am făcut un plan de udare pe care îl respectam cu strictețe și nu lăsam pe nimeni altcineva să o ude”, a scris Caelie Wilkes la începutul postării de pe o rețea de socializare.
Șocul a venit atunci când femeia și-a dat seama că, în tot acest timp, a avut grijă de o simplă bucată de plastic. „M-am decis s-o transplantez pentru că găsisem o vază care i se potrivea perfect. Când am scos-o din recipientul original, mi-am dat seama că era un «FAKE». Era atașată la un bloc de spumă și decorată cu nisip. Și am pus atât de multă dragoste în ea, i-am spălat frunzele. Simt că acești doi ani au fost o minciună”, a mai povestit femeia.

Afacere imobiliară: un sat întreg este scos la vânzare

Cine are bani și dorește să facă o investiție care s-ar putea dovedi destul de rentabilă pe termen lung este ademenit cu o ofertă interesantă și oarecum… neașteptată. Este vorba despre posibilitatea de a achiziționa un sat întreg într-una dintre cele mai civilizate țări ale lumii!

 

Conform unor informații prezentate de câteva zile pe unele dintre site-urile imobiliare care funcționează în țări din Uniunea Europeană, un sat întreg din Suedia a fost scos la vânzare. Suma pentru care acesta va fi cedat de proprietar cumpărătorului interesat de ofertă este una destul de inaccesibilă multor români: 7 milioane de dolari. Totuși, dacă mai mulți români care ar avea ceva bani puși deoparte ar pune «mână de la mână», poate s-ar strânge fondurile necesare pentru «a pune mâna» pe un veritabil domeniu într-una dintre țările considerate a fi printre cele mai civilizate din întreaga lume. În plus, satul este și unul care se bucură de o istorie proprie.

Satul se află la numai o oră şi jumătate de mers cu mașina față de Stockholm, capitala Suediei. Zona cu locuințe are o suprafață de aproape 25 de hectare. Aceasta include 70 de imobile, printre care o biserică, o grădiniţă, un hotel, un restaurant şi un centru SPA. Adică destule condiții care nu pot fi găsite în mediul rural obișnuit din România. Oferta inițială mai conține, în același preț de 7 milioane de dolari, un teren adiţional de aproape 40 de hectare, pe care crește doar pădure. În această pădure se află un izvor cu apă termală, care poate spori foarte mult interesul investitorilor pentru această ofertă imobiliară.
În context, mai poate fi amintit și faptul că acest sat din Suedia a fost fondat în jurul anului 1700, având deja o vechime de peste 300 de ani. Proprietarul care a scos acum proprietatea la vânzare a achiziționat-o după anul 1990, atunci când a cumpărat mai multe proprietăți deținute de ultimii locuitori ai acestui sat.

Abuz în asociaţii? Care sunt posibilităţile tale ca proprietar

Mult prea mulţi proprietari, fac trimitere mult prea uşor la “prejudiciu”, “furt”, “ilegalitate”, “legea spune” sau la “daune morale” ori “neconstituţional”. Mai mult, s-a dezvoltat ameninţarea cu “te dau în judecată”, “îţi fac plângere penală”, “mă duc la primar”. Teoria conspiraţiei poliţiei şi judecătorilor cu cei aflaţi în conducerea asociaţiilor, prinde bine la unii şi justifică lipsa oricărei reacţii din partea altora.

Chiar dacă deranjează, un proprietar cu adevărat ancorat în realitate şi informat, nu va face niciodată astfel de afirmaţii, ştiind că are de partea lui procedura. Faptul că nu are priceperea necesară, curajul şi mai ales nu îşi asumă astfel de proceduri, este altă poveste.

Încerc înlocuirea unor astfel de deprinderi, cu exemplificarea unor posibilităţi concrete puse la dispoziţia proprietarului, în cel mai direct mod:

– obţinerea unui răspuns la contestaţia formulată – de ce să te multumeşti tu proprietar cu o lipsă de reacţie din partea asociaţiei. Dacă ai făcut, în termen, acea contestaţie a listei de plată, preşedintele este obligat să-ţi răspundă în 10 zile. Dacă nu îţi răspunde, nu rămâne indiferent. Fiind o obligaţia în sarcina asociaţiei, folosirea expresiei “are obligaţia” şi menţionarea termenului, îţi deschid calea obţinerii răspunsului.

– ai posibilitatea de a avea acces la documentele asociaţiei (în limitele legii – vezi GDPR)  – dacă te mulţumeşti doar să faci o solicitare şi mai apoi să te lamentezi că preşedintele nu îţi pune la dispoziţie anumite acte, este alegerea ta. Ai procedură şi posibilitatea reală de a obţine acele acte. Practica judiciară este plină de astfel de exemple. Paşii, în siteză: notificare; acordarea termenului de transmitere; menţionarea actelor solicitate; lipsă răspuns sau refuz – acţiune având ca obiect obligaţia de a face.

– ai posibilitatea de a face o expertiză contabilă – un mare pas în favoarea proprietarului, acum având posibilitatea de a contracta cu un profesionist în vederea expertizării actelor asociaţiei. Aşa ai posibilitatea de a constata dacă, cu adevărat, s-a “furat” sau s-a creat un “prejudiciu” în sarcina ta sau a Asociaţiei.

– ai posibilitatea de a determina convocarea adunării generale – nu te mai complace în a spune că, de ani de zile nu s-a mai convocat o adunare generală. Fiind o obligaţia în sarcina asociaţiei, tu proprietar şi membru, ai posibilitatea de a obţine obligarea asociaţiei la convocare.

– ai în lista de plată sume ca şi restante, care nu îţi aparţin (vin de la fostul proprietar, ai cumpărat la licitaţie dar restanţa fostului proprietar se menţine, ai o hotărâre dar suma nu a fost ştearsă din listă etc) – nu te mai ascunde. Ai la dispoziţie acţiunea în constatare şi aşa poţi demonstra, tu, că acea sumă nu îţi aparţine, obţinând, tu, un titlu împotriva asociaţiei şi reglând astfel o situaţie ce trenează de ani de zile.

– ai achitat sume ce nu îţi reveneau sau ca urmare a unor hotărâri ”ilegale” – nu rămâne în pasivitate şi nu accepta că ai plătit. Ai posibilitatea de a solicita recalcularea listelor de plată. Ai fost pus să achiţi ani de zile, raportat la o cotă indiviză mai mare decât cea deţinută, ai posibilitatea de a solicita recalcularea şi de a obţine obligarea asociaţiei în a restitui sumele achitate în plus. Este un demers ce trebuie asumat, demers ce vine la pachet cu timp, nervi şi mai ales bani

– există pe scara blocului depozitate piese de mobilier sau alte bunuri – nu te mai lamenta că preşedintele nu face şi nu drege. Ai deschisă calea obţinerii unei hotărâri şi de a solicita eliberarea spaţiului comun, de astfel de bunuri.

– nu se remediază o defecţiune ce vizează partea comună, defecţiune ce îţi cauzează un “prejudiciu” – nu mai rămâne cu pereţii uzi, cu parchetul deteriorat sau cu faianţa spartă. Obligaţia de întreţinere este în sarcina asociaţiei. Ai la dispoziţie cele două mari posibilităţi: obligi asociaţia să facă sau, faci tu şi apoi acţiune în pretenţii împotriva asociaţiei. Începi cu notificarea = punere în întărziere. Practică judiciară există.

– nu se întreţine partea comună – nu te mai plânge la colţul blocului. Poţi obţine obligarea asociaţiei în remedierea disfuncţionalităţii, defecţiunii etc. Dacă ai infiltraţii de la terasă sau de la o ţeavă comună, nu sta până cade tencuiala şi apare igrasia. Ai procedură, ai posibilitatea de a determina asociaţia să facă. Nu te interesează dacă vecinii nu vor sau dacă adunarea generală a votat împotrivă. Este o obligaţie în sarcina asociaţiei. Practică judiciară există.

– din cauza unei inundaţii de pe partea comună, ai apartamentul “praf” – nu rămâne să te milogeşti de preşedinte să-ţi dea şi ţie “ceva”. Ai procedură şi poţi obţine nu numai contravaloarea bunurilor distruse sau deteriorate dar ci şi aducerea spaţiului la starea iniţială.

– se iau hotărâri “ilegale” în adunarea generală sau în comitet – ai posibilitatea de a le anula. Legea 196/2018 prevede o astfel de posibilitate. Tot “legea” prevede că, doar instanţa de judecată poate anula sau suspenda o hotărâre a adunării generale. Deci, degeaba spui tu preşedintelui că-i “ilegală”; nu rezolvi nimic, hotărârea fiind obligatorie. Ai procedură. Tot ce trebuie să faci este să-ţi asumi astfel de demersuri.

– s-a greşit la nivelul asociaţiei – răspunderea solidară operează. Fie că este preşedinte, administrator, cenzor sau membru în comitet, răspunde pentru prostiile făcute. Răspunde pentru prejudiciul cauzat.

sursa: https://adevarul.ro/news/bucuresti/abuz-asociatiii-posibilitatile-caproprietar-1_5ed77a4c5163ec427173d6db/index.html

BANI DE LA STAT pentru modernizarea caselor!

Chiar dacă bugetul este destul de gâtuit în această perioadă din cauza costurilor neprevăzute pe care le-a adus epidemia de Coronavirus, Guvernul le promite românilor bani pentru a-și moderniza casele.

100 de milioane de euro! Aceasta este suma pe care Ministerul Mediului o pune la bătaie pentru modernizarea caselor românilor interesați de a aplica pentru accesarea banilor. Potrivit unui proiect al acestui minister, lansat în dezbatere publică, peste 9.000 de locuințe din România ar putea să fie modernizate cu ajutorul acestor bani. Asta înseamnă că vor fi disponibili, în medie, mai bine de 10.000 de euro pentru fiecare locuință care va fi admisă în acest program.

Cum trebuie să procedați pentru a obține bani de la stat?

Cei interesați pot depune o cerere în aplicația Administrației Fondului pentru Mediu. Apoi, ei trebuie să își evalueze locuința cu ajutorul unui specialist. Și această operațiune este decontată (maxim 1.500 de lei). Proprietarii de case pot primi până la 15.000 de euro, dar nu mai mult de 60% din totalul costurilor.
Beneficiarii vor face lucrările de modernizare cu fonduri proprii, cheltuielile urmând să fie decontate după următorul algoritm:
• cei care reduc pierderile de energie cu până în 40% primesc 9.000 de euro;
• o reducere de 50% a pierderilor de energie aduce un stimulent financiar de 12.000 de euro;
• fondurile maxime ce pot fi accesate prin program (15.000 de euro) vor fi disponibile doar pentru cei care reduc pierderile de energie cu cel puțin 60%.
Pot aplica în cadrul acestui program doar persoanele care au case deja construite. Programul „Casa eficientă energetic” ar urma să înceapă la finalul lunii iunie 2020.

Casa asta a fost construită în 1887, era o dărăpănătură și mai avea puțin și cădea. A fost abandonată ani la rând, dar el a cumpărat-o și acum nimeni nu poate să creadă ce a făcut din ea! Iată cum arată acum

Casa asta a fost construită în 1887, era o dărăpănătură și mai avea puțin și cădea. A fost abandonată ani la rând, dar el a cumpărat-o și acum nimeni nu poate să creadă ce a făcut din ea! Iată cum arată acum

Acestă casă arăta de parcă era gata să cadă, ea este situată în York, Pennsylvania, și a fost construită în 1887, fiind abandonată și lăsată în paragină timp de ani de zile. Construită în stil Queen Anne, care era foarte popular între 1880 și 1910, cu trăsăturile lui delicate, contrastele atent construite și multe detalii decorative.

Dar, din fericire, cineva i-a văzut potențialul și a decis să o cumpere și să o restaureze. Casa era un dezastru total, dar, din fericire, cineva i-a mai dat o șansă. Interiorul a fost și el restaurat, unele obiecte din interior au fost salvate, altele au fost înlocuite.

Podeaua este realizată din cinci tipuri de lemn. Iată câteva imagini cu rezultatul final:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste si: Am lăsat peste noapte în casă un pahar cu oțet și sare. Ce s-a întâmplat încă din prima zi, m-a surprins! Nu credeam așa ceva!

Am lăsat peste noapte în casă un pahar cu oțet și sare. Ce s-a întâmplat încă din prima zi, m-a surprins! Nu credeam așa ceva!

Nu există un loc mai bun pentru a vă relaxa și a fi liniștit decât acasa. Aceasta este o oaza de pace unde vom elibera tot stresul zilei lungi pe care am avut-o.

Fie că studiem, muncim sau facem altă activitate, când ajungem acasă, vrem să ne odihnim. Dar uneori casa ne provoaca si mai multa oboseala. În multe cazuri, acest lucru se datorează vibrațiilor proaste și energiilor din ea. Unii ar putea să nu creadă, dar energia negativa influențează puternic viețile noastre.

De aici depind sentimentele, emoțiile și gândurile noastre? Acasă este locul unde energia negativă se poate acumula, afectând relația noastră cu familia. Fie un vecin care ne vizitează, fie un prieten pe care îl invităm acasă, poate fi purtător de vibrații proaste.

De îndată ce această energie vine în casa dvs., ea va rămâne acolo până când veți face ceva pentru a o scoate. Până când o eliminați, puteți avea multe conflicte și neînțelegeri cu familia. De aceea vrem să vă arătăm o modalitate simplă de a lupta împotriva vibrațiilor negative. Iată o metodă care va aduce pacea în casa ta. Acordați atenție la ceea ce va trebui să faceți astăzi.

Expulzați toată energia negativa a casei voastre
De ce vom avea nevoie:
– Oțet alb (1 sticlă).
– Sare de mare (1 lingura).
– Vaza din sticlă transparentă.
– Apă
– Pregătirea și utilizarea:

Ceea ce trebuie să faceți este să turnați otetul și puțină apă în pahar. Apoi, adăugați sarea de mare in sticla și plasati-o în locul cel mai frecventat în casă. Amintiți-vă că sticla trebuie să rămână ascunsă față de ceilalți. Acolo ar trebui să lăsați sticla timp de 24 de ore și să verificati. Dacă sarea plutește în apă, veți spăla bine sticla și repetați procesul. Când sarea rămâne în fundul sticlei, este un semn că energiile rele au dispărut.

Apoi, trebuie să repetați acest proces în fiecare cameră din casă. De asemenea, când sarea rămâne în partea de jos, procesul va fi terminat. În acest mod simplu vă veți face să vă recăpătați pacea și liniștea înainte.

Nu mai suferi din cauza energiei negative care poate ajunge la casa ta. Utilizați această metodă astăzi și transformați-vă acasă într-un paradis al păcii și al armoniei.

Uite cu ce să freci blatul din bucătărie, cada și dușul din baie ca să fie imaculate ca la început. Cele mai eficiente și ieftine metode de curățare a zonelor „problematice” din casă:

Uite cu ce să freci blatul din bucătărie, cada și dușul din baie ca să fie imaculate ca la început. Cele mai eficiente și ieftine metode de curățare a zonelor „problematice” din casă:

Stim, de multe ori curatenia nu este o sarcina usoara. De aceea, cautam mereu sa ne eficientizam si usuram munca, pentru a economisi timp si bani, pentru a avea mai mult timp liber. Vom incerca sa va prezentam pe scurt cele mai eficiente si ieftine metode de curatare a zonelor „problematice” din casa…

Gresia.

Puteti curata foarte usor gresia daca veti dilua 2-3 linguri de amoniac intr-un litru de apa. Dupa ce ati amestecat bine, inmuiati buretele si frecati usor zonele murdare. Se lasa sa actioneze timp de cateva minute si se clateste cu apa calduta. Veti ramane suprinsa de cat de bine se va curata gresia si spatiile dintre placi…

Blatul din bucatarie.

Blatul din bucatarie se curata cel mai usor folosind praf de copt. Da, ati citit bine, praf de copt. Presarati praf de copt si frecati usor cu un burete imbibat in apa calduta. La final, clatiti cu apa. Este o metoda simpla, eficienta si sanatoasa.

Chiuveta.

Pentru a curata usor chiuveta, incalziti putin otet intr-o oala si presarati putina sare. Folosind o carpa de bumbac imbibata in acest amestec, frecati zonele patate. Se lasa sa actioneze cateva minute si se clateste cu apa fierbinte. Rezultatul este uimitor!

Cada si cabina de dus.

Incalziti din nou otet (1 litru), pana ajunge la punctul de fierbere, apoi adaugati 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu si putin detergent de vase – nu va speriati de reactia care se va produce, este normal. Incalziti otetul intr-un vas incapator. Se amesteca toate ingredientele pana se obtine o solutie omogena, numai buna pentru a curata cada, cabina de dus sau bateriile chiuvetelor. Pulverizati si lasati sa actioneze pret de 10 minute inainte de a le clati cu apa.

Filtrul de la hota.

Pentru a curata filtrul de la hota, aveti nevoie de jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu, jumatate de pahar de amoniac si apa. Se fierbe apa intr-o oala si se adauga bicarbonatul de sodiu. Introduceti filtrul in apa si veti vedea cum murdaria de pe el va incepe sa se dizolve. Nu il lasati mai mult de cateva minute. Daca nu ati reusit sa indepartati murdaria, repetati procesul si adaugati si amoniacul in amestec.

Frigiderul.

Dizolvati doua linguri de bicarbonat de sodiu intr-un litru de apa si frecati interiorul frigiderului. Stergeti apoi cu o carpa moale.

Butoanele cuptorului sau aragazului.

Pentru a curata butoanele cuptorului sau ale aragazului, veti avea nevoie de betisoare de urechi, o periuta de dinti mai veche si amoniac. Inmuiati betisorul de ureche in amoniac si dati peste petele de grasime. Frecati apoi folosind periuta de dinti sau cu un burete de bucatarie (cu suprafata mai aspra). Totul este usor, practic, si extrem de eficient!

Îți vine să crezi că în această imagine este un castel din România? Am fost uimită să-l descopăr! Mii de turiști străini vin în acest loc magic nedescoperit! Unde se află:

Îți vine să crezi că în această imagine este un castel din România? Am fost uimită să-l descopăr! Mii de turiști străini vin în acest loc magic nedescoperit! Unde se află:
Castelul din Arcalia și parcul dendrologic reprezintă o atracție ideală pentru turiștii care ajung în Bistrița-Năsăud. Iată de ce Arcalia este un loc atât de special!
Castelul din Arcalia a aparținut familiei Bethlen
Castelul Bethlen din Arcalia este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Arcalia, comuna Șieu-Măgheruș.
Castelul a aparținut contelui Bethlen Balazs din Arcalia și este singurul dintre cele 12 castele din Bistrița-Năsăud care a avut o soartă favorabilă.
Cei de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca l-au preluat și l-au transformat în Centru Regional al Francofoniei.
Castelul are o vechime de peste 150 de ani și a aparținut familiei de grofi maghiari Bethlen.
Familia mai deținea alte două castele în județ – pe cel de la Beclean și pe cel din satul Șieu-Cristur.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, castelul din Arcalia a fost vandalizat și incendiat de armata sovietică.

Castelul din parc a fost construit începutul sec. al XVII-lea, de către înaintaşii grofului, construcţia acestuia pretinzând un amestec de stiluri arhitectonice, predominant fiind stilul mauro-bizantin.
Proprietatea are 16,5 hectare și are în componență și un superb parc dendrologic unde există circa 150 de specii autohtone și exotice.
Proprietatea este alcătuită din trei corpuri de clădiri. Acum, aici există o sală de conferințe de 80 de metri pătrați, dar și alte săli cu diferite funcționalități.

Parcul dendrologic înconjoară castelul
Parcul dendrologic se află de jur-împrejurul castelului, pe o suprafață de 16 hectare. Este o super-grădină botanică.
Se găsesc specii de arbori și arbuști autohtoni sau exotici – bradul argintiu, salcâmul japonez, stejarul american, arborele de lalea.
Mai există o multitudine de specii de flori care îmbogățesc locul prin peisaj și aromele îmbietoare – bujor, magnoie, liliac, și multe altele.
Parcul deține alei ce delimitează parcul, alei de legătură și aleea labirint, toate interesante prin compoziția florei și a aspectului.
Și parcul a fost grav avariat de-a lungul timpului, căci mulți copaci au fost tăiați pentru lemne.
Fost magazin sătesc
Domeniul a fost preluat în 1947 de stat şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri.
Din 1963 a fost preluat de UBB Cluj, iar timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, fiind utilizat şi pentru practica de vară a studenţilor.
Un castel revendicat:

În aprilie 2009, Universitatea Babeş-Bolyai a fost dată în judecată de cetăţeanul maghiar Atzel Ferenc, care a depus acţiune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Acesta a cerut să fie anulat titlul de proprietate dat universităţii pentru domeniul de la Arcalia care a aparţinut contelui Bethlen, motivând că el este moştenitorul de drept al acestuia, în calitate de rudă a familiei de grofi.
Urmaşul contelui Bethlen Balazs nu a putut dovedi, însă, că este descendent direct al familiei Bethlen, drept care tribunalul nu a fixat încă un termen pentru proces.
Arcalia e foarte aproape de DN 15 A, şoseaua care leagă Bistriţa de Reghin; se face dreapta din mijlocul satului Sărățel.
Locul este situat la 17 kilometri de municipiul Bistriţa.
Mai poți ajunge din Chiraleș. De pe drumul județean 151 se face dreapta la indicatorul spre castel.
Parcul şi castelul sunt în mijlocul satului unde mai există şi o veche biserică evanghelică.
Vizitarea acestui minunat parc este recomandată primăvara, mai exact prin aprilie-mai, când natura reînflorește.

Sursa >>  http://stiri.magazinuldecase.ro

Usturoiul, un elixir pentru orhidee – într-o lună, vei avea o mulțime de flori frumoase:

Usturoiul, un elixir pentru orhidee – într-o lună, vei avea o mulțime de flori frumoase :

Stim cu totii ca usturoiul este un puternic remediu pentru organism, dar poate nu stiti cat este de util pentru orhidee.

Usturoiul stimulează în mod activ înflorirea orhideei. Este suficient să pregătiți un amestec special de usturoi, acid succinic și apă, astfel încât planta sa infloreasca in mod regulat si sa va ofere flori superbe.

Ai nevoie de…

un litru de apă

trei căței de usturoi

un vas din sticlă

o pastilă de acid succinic.

Cum pregătești soluția?
Dizolvă pastila de acid succinic în apă fierbinte.
Mărunțește usturoiul cu un cuțit și adaugă-l în soluția pregătită, deja rece,
Toarnă lichidul într-un borcan și lasă să stea 24 de ore.
Strecoară soluția obținută și udă cu ea orhideea prin metoda scufundării ghivechiului.
Procedeul se foloseste o data pe luna. Rezultatele vor aparea curand.

sursa: Unica.ro

Citeste si: 10 plante care atrag energiile pozitive, bogăția și belșugul în casa ta.

Cu toții folosim plantele ca element de decor pentru locuință, birou și alte spații pentru a le împrospăta puțin aspectul.
Dar, pe lângă acest aspect, multe plante sunt considerate foarte bune filtre de energie, alungând negativitatea și atrăgând energie benefică.
Experții spun că anumite plante posedă o capacitate puternică de a atrage energie pozitivă, pace și bunăstare.

Ar trebui să acordăm o atenție deosebită acestor plante, care trebuie să păstrate în ghivece și îngrijite cum se cuvine.

Iată principalele 9 plante aducătoare de energie pozitivă:
1. CACTUSUL
Deși nu pare o plante aducătoare de energie pozitivă, cactusul contrazice așteptările.
Mai mult, se crede că alungă invidia, ipocrizia și răutatea din spațiul în care este ținut, și că absoarbe undele electromagnetice dăunătoare emise de aparatele de uz casnic.


2. MENTA
Această plantă este binecunoscută pentru proprietățile sale de vindecare, dar mai este folosită și pentru protejarea de invidie și de vrăji.
Mentă îți insuflă un sentiment de pace și, în opinia unora, atrage inclusiv prosperitate.

3. BAMBUSUL
Această plantă este una dintre cele mai populare astăzi, aducând o notă modernă și sofisticată casei.
Dar așa-numitul “bambus norocos” mai atrage și energie pozitivă.
Se crede că încurajează creșterea și dezvoltarea și că întreține viața și puritatea sufletească.
Dacă ai acasă un bambus, planta va atrage liniște, calm și pace interioară.

4. IASOMIA
Se crede că această plantă aduce fericire și prosperitate în relații, motiv pentru care se mai numește și “planta cuplului”.
Se recomandă păstrarea iasomiei în dormitor sau în alte locuri unde cuplul își petrece cea mai mare parte a timpului, deoarece ajută la consolidarea sentimentelor de dragoste și întărește relația pe plan spiritual.


5. ROZMARINUL
Această plantă se folosește din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale medicinale.

Dar se spune că rozmarinul atrage totodată fericire și dragoste.
Se recomandă să ții în casă o plantă în ghiveci, dar și semințe în săculeți dispuși în diferite locurile ale casei, ca să atragi în viață mai mulți oameni loiali.

 

 

6. CIMBRUL
Incă din timpuri străvechi, cimbrul se folosește și pentru alungarea energiilor negative
Cimbrul este considerat o plantă purificatoare, care alungă totodată coșmarurile și întărește stima de sine.
În plus, este un bun protector al casei și familiei.

7. CRIZANTEMA
Această plantă deosebit de frumoasă adaugă o notă de prospețime și eleganță în orice spațiu de locuit.
Crizantemele se recomandă în special pentru locurile în care sunt mereu certuri și tensiuni, întrucât îmbunătățesc dispoziția și au efect relaxant.


8. EUCALIPTUL
Se spune că eucaliptul atrage prosperitate, motiv pentru care este foarte potrivit pentru locul de muncă.
Oferă protecție împotriva energiei negative și îndepărtează oamenii malițioși și invidioși.
Dacă o ții în casă, această plantă te poate ajuta să dormi mai bine.

9. ALOE VERA
Aloea este una dintre cele mai utilizate plante medicinale.
Dar pe lângă proprietățile sale terapeutice, aloe vera alungă energia negativă, invidia și ghinionul, atrăgând vibrații pozitive și prosperitate.
O credință interesantă este că atunci când această plantă atrage noroc, planta este viguroasă și se dezvoltă armonios, iar atunci când absoarbe multă energie negativă, se ofilește.

10. Orhideea
Orhideea atrage energia pozitivă şi îmbunătăţeşte fluxul de energie în casă. De asemenea, este o floare de lungă durată, care vine într-o varietate de forme şi dimensiuni, parfumul acesteia funcţionând ca un stimulator de dispoziţie. Orhideele eliberează oxigen pe timp de noapte, deci este o plantă excelentă pentru dormitor.

O femeie n-a mai făcut curăţenie în casă şi n-a mai schimbat mobila de 72 ani. Când veți vedea interiorul, veți rămâne fără cuvinte!

Cea mai spectaculoasă casă din Toronto, Canada, se deosebeşte nu printr-un aspect arhitectural revoluţionar, ci prin interiorul maiestuos.

De afară, duplexul pare unul banal. Nici n-ai bănui ce se ascunde înăuntru. Dacă ne gândim că proprietara nu a mai făcut modificări casei de 72 de ani, am putea crede că locuinţa arată deplorabil. Dimpotrivă, casa este incredibilă.
A fost conservata atât de bine şi îngrijită, încât design-ul interior, specific perioadei interbelice, a rămas neschimbat.
Cum arată casa, în vedeți mai jos.

 

 

 

 

Citeste si: Casa asta se poate construi în doar 6 zile! Tehnologia „eco” inventată de un român

Te-ai gândit să te muți la casă? Tehnologia aceasta este un motiv în plus să faci această schimbare. Printre românii deja celebri în toată lumea datorită invențiilor care au ajutat la evoluția societății și mai ales a nostră ca specie, se adaugă și  Mathe Laszlo, un roman născut la Zalău, care după ani de muncă și cercetare a inventat un sistem revolutionar, care îți permite să construiești, în doar 6 zile, o casă perfect izolată.

Românul care a inventat acest sistem a rămas modest și atent la nevoile oamenilor în materie e sisteme de izolare. Sistemul revolutionar se numește Thermodul System si garantează pănă la 90% conservarea energiei prin izolarea termincă, fiind deja tot mai folosit în America, și Africa, dar și Germania și Austria.
În ce constă acest sistem?

“Sistemul Thermodul este o tehnologie de construcție folosită de mai mulţi ani în lume pentru locuințe energo-economice, care se impune pe piaţă din ce în ce mai mult. Panourile Thermodul sunt realizate din două plăci de Neopor sau polistiren expandat cu densitatea de 24 kg/mc, cu lăţimea de 1 m şi înălţimea de 3 m, în funcţie de natura peretelui.

Plăcile panoului sunt spaţiate la 15 cm. distanţă una faţă de cealaltă, printr-un sistem mecanic propriu, realizat cu elemente din pvc, fără conductivitate termică, pentru a nu favoriza apariţia punţilor termice.Interspaţiul dintre plăcile panoului se umple cu beton prin turnare, dupa ce s-a montat armatură necesara (stâlpi, grinzi, centuri, boiandrugi). Nu există operaţiuni de decofrare.

Cofragul rămâne înglobat în lucrare, iar cei 28 de cm de Neopor ai panoului TN28 vor constitui izolaţia termofonică în dublă cochilie a clădirii. O soluţie inovatoare  este adoptată pentru realizarea planşeelor. Similar execuţiei pereţilor, polistirenul este folosit şi aici drept cofrag pentru turnarea betonului, iar apoi ca izolaţie termofonică, ne-a dezvăluit Mathe Laszlo, inventorul Thermodul System.

Avantajele Thermodul:– este „verde” – consum mic de energie, reducere energetica de minim 70%, în comparație cu alte sisteme de constructii de pe piata
– este rapid, aproximtiv 30% economie de timp la constructie– este masiv si rezistent la calamitati naturale
– este monolitic– este foarte versatile, se poate construi in orice forma architecturala– ofera o clima placuta in casa/apartament
– necesita mai putine reparati / nu se crapa pereti– pe termen lung ofera o economisire imensa la incalzire

Mathe Laszlo si-a dorit să găsească o soluție fiabilă atât pentru mediul înconjurător cât și pentru noi ca oameni, înțelegând nevoile generatiei Y și nevoia lor scăzută de a deține proprietăți scumpe ale caror ipoteci le-ar seca mai mult de jumatate din venituri.

E mai ieftin decât o casă normală?
“Categoric DA. Cand vorbim de o casa la cheie, cu Thermodul System putem obține costuri cu 20-30% mai mici decat la o casa tradiționala. Si aici vorbim de o constructie ecologică, fără lemn, prielnică mediului inconjurator, dar nu in ultimul rand perfect izolată. Îmi e milă de oameni care cred că dacă au lipit postiren  de 10 cm. pe exteriorul casei au o locuință izolată.

Da, este mai bine decat nimic, dar diferenta nu este foarte mare. Dacă iarna îmi iau o haină dar nu îmi pun ciorapi si căciulă, am toate sansele să înghet. Nu fac reclamă la mașini, dar dacă îți cumperi Logan, mergi cu  Logan, dacă iți cumperi un Mercedes, ai alt confort. Și atenție!

La preturi mai mici decat o casa din cărămidă (care a fost inventată cu aproape 100 de ani în urmă), izolată de formă”, a mărturisit Mathe Laszlo, inventorul tehnologiei Thermodul System.

Casele viitorului par a îdeplini perfect o mare parte a principiilor generatiei Y: grija sporită față de mediu, costuri reduse și utilizarea la maximul a spațiului destinat unei locuinte. Ca de obicei piata americană a fost extrem de deschisă la invenția lui Mathe Laszlo, rămâne de văzut dacă Romania se va adapta la schimbarile si nevoile noii generatii. VIDEO Thermodul System.