„Dacă Parlamentul respinge starea de alertă, riscul unui nou val este foarte mare!”

Puțini români și-ar fi imaginat că o chestiune atât de importantă precum sănătatea întregii națiuni va ajunge subiect de război între Putere și Opoziție. Un nou episod al acestor contre care sunt total inutile într-un context atât de delicat precum cel al pandemiei de Coronavirus este și cel reprezentat de votul pe care Parlamentul îl va da în ceea ce privește prelungirea stării de alertă.

Premierul Ludovic Orban a declarat că, în cazul în care Parlamentul va respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este „foarte mare”. Al treilea om din stat și-a motivat afirmațiile prin aceea că, în cazul în care se va ajunge ca autorităţile să fie lipsite de instrumentele, de pârghiile legale, constituţionale, de care au nevoie pentru a putea asigura respectarea regulilor nu s-ar mai putea crea o stare de siguranță pentru locuitorii țării noastre.
„Eu am convingerea că reprezentanţii cetăţenilor din Parlamentul României vor mai reflecta. Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică, este o decizie care trebuie luată în baza unor considerente care ţin de sănătatea publică în România. Solicitarea de prelungire a stării de alertă este fundamentată de specialişti, de medici, epidemiologi, de specialişti în sănătate publică, pentru că starea de alertă permite autorităţilor, atât centrale, cât şi locale, să impună respectarea unui set de reguli care nu au alt obiectiv decât protejarea sănătăţii şi a vieţii oamenilor”, a transmis Ludovic Orban.
„Din punctul de vedere al Guvernului, prelungirea stării de alertă este o necesitate, este indispensabilă pentru a putea asigura respectarea măsurilor, altfel nu vom avea pârghii. Dacă Parlamentul va respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare, pentru că autorităţile vor fi lipsite de instrumentele, de pârghiile legale, constituţionale de care au nevoie pentru a putea asigura respectarea regulilor”, a mai punctat premierul.

Prin ce măsuri de siguranță au trecut elevii în această dimineață

Examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a a demarat în această dimineață de 15 iunie 2020, cu prima probă. Înaintea examenului, elevii au fost supuși mai multor proceduri pentru ca organizatorii examenului să se asigură că respectă toate condițiile pentru desfășurarea examenului în siguranță (conform normelor sanitare din perioada epidemiei de Coronavirus).

Accesul în centrele de examinare pentru elevii care au participat luni la prima probă a Evaluării Naționale 2020 s-a făcut până în ora 8.30. Fiecărui elev i-a fost măsurată temperatura, în cadrul măsurilor de luptă împotriva epidemiei Covid-19, după cum anunțase în prealabil ministrul Educației, Monica Anisie. În cazul în care temperatura unui elev era de peste 37,3 grade, acesta trebuia verificat de încă trei ori, la un interval de 2-5 minute.
Astfel, organizatorii examenului au fost obligați să respecte ceea ce Monica Anisie declarase duminică, în cadrul unei conferințe de presă: „La poarta unității de învățământ, a centrului de examen va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic și va îndruma elevii către sălile de examen, împreună cu un cadru didactic din comisia de examen. Pentru acei copii care au temperatura corporală peste 37,3 recomand cadrelor medicale să repete succesiv de trei acel procedeu de luare a temperaturii și în același timp să lase un termen de 2 – 5 minute pentru procesul acesta în care elevul este supus triajului epidemiologic”.
În acest context, mai trebuie spus că, tot din rațiuni legate de buna organizare a examenului, au existat copii care au fost chemați la unitățile școlare chiar și de la ora 07.00.
În fiecare centru de examen au existat echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini). În plus, organizatorii au trebuit să asigure și alte măsuri necesare în contextul pandemiei de Coronavirus, printre cele mai importante dintre acestea numărându-se:
1.Se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
2.Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
3.Se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
4.În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de doi metri unul față de celălalt.

CREȘTE ALARMANT numărul de infectări în România. Guvernul reacționează

Până astăzi, 14 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 21.999 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.719 au fost declarate vindecate și externate. În ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 320 de persoane infectate.

Conform ultimelor informații oferite de către reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului României, până astăzi (14 iunie 2020), 1.410 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 13 iunie (ora 10.00) – 14 iunie (ora 10.00) au fost înregistrate 16 decese (9 bărbați și 7 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Aceste persoane erau internate în spitale din Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Călărași, Cluj, Iași, Olt, Sibiu și Suceava. Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, un deces la categoria de vârstă 40-49 ani, patru decese la categoria de vârstă 50-59 ani, patru decese la categoria de vârstă 60-69 ani, patru decese la categoria de vârstă 70-79 ani și două decese la persoane de peste 80 de ani. Toate aceste decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 165 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.985 de persoane. Alte 97.750 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 560.596 de teste.
„Având în vedere creșterea numărului de cazuri noi din ultimele zile, pentru care a fost confirmată infectarea cu noul coronavirus (COVID-19), reluăm apelul către populație pentru respectarea cu strictețe a măsurilor generale de protecție sanitară – purtarea măștii în spații închise, păstrarea distanței față de alte persoane, evitarea atingerii suprafețelor comune și a contactului direct, igienizarea frecventă a mâinilor. Atragem atenția asupra faptului că, în absența asimilării conduitei sanitare responsabile, instituirea măsurilor de relaxare pentru reluarea activităților sociale și economice crește riscul de răspândire a virusului. Din acest motiv, contextul epidemiologic impune conformarea la măsurile de protecție sanitară printr-o atitudine precaută, preventivă, responsabilă, care să permită autorităților continuarea măsurilor pentru redeschiderea altor tipuri de activități”, au informat reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului României.

4.300 de români, trimiși DIRECT ÎN CARANTINĂ SAU ÎN IZOLARE

Românii continuă să sosească în număr destul de mare din țările în care se aflau la muncă (și aceasta fiind o dovadă a crizei economice care începe să se instaleze în mai multe dintre statele vest-europene). Privitor la măsurile anti-COVID, în data de 13 iunie 2020, autoritățile române au dispus măsuri de trimitere în carantină sau izolare pentru un număr record de persoane intrate în interiorul granițelor!

Conform informațiilor oferite de către Poliția de Frontieră, sâmbătă, 13 iunie 2020, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 46.700 persoane, cetățeni români și străini. Au fost înregistrate peste 21.600 mijloace de transport (dintre care 12.000 automarfare). Pe sensul de intrare (altele decât cele cu Ungaria) au fost aproximativ 23.600 persoane cu 11.500 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 23.100 persoane cu 10.100 mijloace de transport.
Cele mai multe dintre mijloacele auto care au intrat în țara noastră au tranzitat frontiera cu Ungaria. Astfel, această fromtieră din vestul țării, prin cele 11 puncte de trecere, a fost tranzitată de aproximativ 30.400 de persoane şi 13.500 de mijloace de transport (6.300 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 14.000 de persoane cu 7.400 mijloace de transport.
În urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua, au fost trimise spre izolare/carantină la locuință de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică 4.277 de persoane. Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri au fpst: P.T.F. Nădlac I – 1.856 (din care 611 persoane care au intrat pe jos în țară), P.T.F. Nădlac II – 728, P.T.F. Borş – 1.021, P.T.F. Petea – 550, P.T.F. Urziceni – 36 etc.
În context, este de reamintit faptul că, începând cu data de 15 iunie 2020 (ora 00.00), în baza Hotărârii nr. 29 din 13 iunie 2020 a CNSU privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, cetățenii care sosesc din anumite țări (Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria) sunt exceptați de la măsura izolării. Totuși, există o condiție importantă pentru ca aceste persoane să fie exceptate de la măsura izolării: să fie asimptomatice!

Se cere ca fata de 17 ani căreia I S-A DAT FOC să fie transferată în străinătate

Cazul fetei de 17 ani din județul Mehedinți căreia un bărbat i-a dat foc a ajuns la urechile mai mult oameni care ocupă sau au ocupat funcții importante în sistemul medical din țara noastră. Un fost ministru al Sănătății susține că se impun de urgență întreprindera unor măsuri pentru ca adolescenta să fie transferată la un spital din străinătate specializat în tratarea unor cazuri de mari arși.

Prin intermediul unui anunț public, Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a lansat un apel către Nelu Tătaru, actualul ministru al Sănătății din România pentru ca tânăra de 17 ani din județul Mehedinți (care a fost efectiv incendiată de către un bărbat) să fie transferată cât mai urgent la un spital de mari arși din străinătate. Vlad Voiculescu ar trebui să aibă expertiza necesară pentru a-și da cu părerea în astfel de cazuri urmând simplul considerent că el a ocupat funcția de ministru al Sănătății în perioada intens mediatizată din toamna anului 2015, când s-a produs drama din clubul „Colectiv”. Astfel, politicianul ar trebui să cunoască destul de bine (la nivel managerial) cu ce minusuri se confruntă sistemul medical din țara noastră atunci când vine vorba despre tratarea (eficientă) persoanelor care au arsuri pe o mare parte a corpului.
„La Craiova nu există centru de mari arși. Fata ar trebui dusă într-un centru specializat, care ar fi în principiu mai degrabă în strănătate. Sau în București, dacă nu există posibilitatea să fie dusă în străinătate, deși din informațiile mele, dacă statul o cere, ar fi posibil. Măcar să fie adusă la un centru din București. Medicul ar trebui să decidă asta împreună cu Ministerul Sănătății”, a declarat Vlad Voiculescu pentru ziarul Libertatea.
„În mod normal, ministrul Sănătății nu ar trebui să intervină pentru așa ceva, dar dacă se întâmplă o porcărie atât de mare și nu se respectă o lege. Există un normativ clar pentru asta care spune că dacă sunt arsuri pe o suprafață mai mare de 20% a corpului, trebuie dusă într-un centru de specialitate. În București ar fi Floreasca, ar fi Spitalul de Arși, potențial Spitalul Militar”, a mai precizat Voiculescu.

1968: Pandemia «neștiută» din China

Dacă actuala criză a Coronavirusului a pus în alertă (și acțiune) aproape toate autoritățile planetei, situația se datorează și presei, care a atras la timp atenția asupra pericolului care îi pândește pe toți pământenii dacă nu se întreprind măsuri urgente. Însă, în anul 1968, asemenea crize epidemiologice puteau fi mult mai ușor ascunse. Iată un exemplu:

Autoritățile coloniale britanice au permis ca un virus gripal mortal, în anul 1968, să se răspândească din Hong Kong, având consecințe devastatoare pentru SUA și restul lumii – peste un milion de oameni au murit. La vremea respectivă măsurile de protecție precum măștile, mănușile nu erau de luat în seamă, ca în timpul Coronavirusului de astazi. Întrucat președintele Donald Trump și oficialii din Marea Britanie aruncă tot mai mult vina asupra Chinei pentru creșterea numărului deceselor cauzate de Covid-19, o pandemie mortală în mare măsură ținută ascunsă în trecut arată că nu este prima dată când un virus emanat din China a ajuns pe toate continentele.
Pandemia care a avut în centru virusul H3N2 a ucis un milion de oameni, inclusiv aproximativ 100.000 de americani. Ca și Covid-19, virusul H3N2 a început undeva în China comunistă, probabil pe fondul agitației revoluției culturale a președintelui Mao. Primul caz raportat a avut loc în iulie 1968 în Hong Kong, care la acea vreme era o colonie britanică.
Conform protocolului științific, boala a devenit cunoscută sub numele de gripa Hong Kong, nume care i-a determinat pe unii parlamentari britanici care au preferat, in stilul „trumpian” de astăzi, să o numească „gripa Mao”. Deși politicile lui Mao par a fi cele «vinovate» pentru apariția virusului, ofițerul medical principal din unitatea de virus din Hong Kong (dr. Wai-kwan Chang) a recunoscut ca avanpostul britanic a fost „unul dintre puținele locuri care comunica liber cu continentul chinez”.
Odată ce virusul a ajuns la Hong Kong, Chang a declarat că centrul comercial internațional s-a dovedit a fi „un loc eficient pentru schimbul de virus cu alte părți ale lumii prin aer și mare”. Cu toate acestea, Marea Britanie ar fi putut face mai multe pentru a opri H3N2, însă virusul și-a continuat expansiunea prin lume, oprindu-se la un moment dat de la sine.

MASCA TRANSPARENTĂ, accesoriul viitorului?

În această perioadă, când întreaga planetă pare că și-a pus mască pentru a se proteja în fața infecției cu Coronavirus, mulți cercetători din toate colțurile planetei caută soluții pentru fabricarea mai ușoară, dar și cu costuri mai reduse a unor astfel de accesorii devenite aproape must-have.

 

 

O mască de protecție transparentă și biodegradabilă, inventată de un grup de cercetători elvețieni, își propune să rezolve problemele de comunicare și de poluare care ies la iveală și acum, la folosirea actualelor măști chirurgicale convenționale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19. HelloMasks se numesc noile măști inventate de cercetătorii de la Școala politehnică din Lausanne (EPFL) și Laboratoarele federale elvețiene de știință și tehnologie a materialelor (Empa). Cercetătorii și-au făcut recent un startup, care a finalizat acum o rundă de strângere de fonduri de 1 milion de franci (circa 930.000 de euro) pentru a dezvolta și a scoate pe piață produsul rezultat din cercetare. După implementarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SarsCov2, actualele modele principale de măști disponibile pe piață (albe sau albastre) ridică unele obstacole majore în comunicare, după cum am putut cu toții remarca doar prin simpla lor purtare! Deranjul este și mai mare pentru anumite segmente ale populației, cum ar fi copiii, bătrânii și persoanele cu deficiențe de auz. De asemenea, măștile (de unică folosință) sunt adesea aruncate pe străzi și generează  poluare.
Oamenii care au dezvoltat HelloMasks își propun să rezolve cele două mari probleme. Cercetătorii au lucrat suficient timp pentru a găsi combinația optimă de transparență, rezistență și porozitate pentru a obține materialul pentru noile măști de protecție. În cele din urmă, ei au ajuns la o membrană realizată dintr-un polimer dezvoltat special pentru această aplicabilitate. Fibrele din polimer au în spațiile dintre ele doar 100 de nanometri (0,0001 mm), adică aceeași spațiere ca în cazul măștilor convenționale. Asta înseamnă că și noile măști sunt suficient de bine realizate pentru a filtra virusurile și bacteriile, dar și să permită aerului să pătrundă printre ele.

TESTE GRATUITE pentru… OI!

O informație interesantă a venit, zilele trecute, dinspre Guvernul României, din partea organismelor subordonate acestuia care răspund de agricultură și, în special, de partea de zootehnie. Măsurile anunțate sunt utile pentru starea de sănătate a animalelor.

Testele de genotipizare a scrapiei se efectuează gratuit de către Agenți Națională pentru Zootehnie (ANZ) până la data de 31 decembrie 2020, în limita sumelor disponibile, anunță Ministerul Agriculturii, într-un proiect de hotărâre de Guvern, afișat pe site-ul oficial. Potrivit proiectului de act normativ la care am făcut referire, până la data de 31 decembrie 2020, testele de genotipizare a scrapiei se efectuează de către Agenție gratuit, în limita alocărilor bugetare. Acestea se vor realiza prin intermediul laboratorul propriu al instituției, pentru toți masculii din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2020 în cadrul programelor de ameliorare aprobate.
„În România, incidența exploatațiilor în care se depistează focare de scrapie a crescut în ultimii ani, astfel încât se impune luarea de urgență a unor măsuri menite să reducă frecvența alelelor de tip VRQ din populația activă de ovine/caprine. Prin lucrările efectuate în laboratoarele proprii, Agenția își propune să coordoneze activitatea de ameliorare genetică a rezistenței la Scrapie, pentru ovinele/caprinele din programele de ameliorare, înființând o bază proprie de date și urmărind la nivelul fiecărui program de ameliorare, lucrările de potrivire a împerecherilor, pentru obținerea în descendență, indivizi cu o frecvență crescută a alelei ARR, reducând în același timp prevalența alelelor a căror contribuție la susceptibilitatea la EST a fost demonstrată”, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de Hotărâre.
„Prin prezentul proiect se intenționează ca, pentru anul 2020, testele de genotipizare a scrapiei să se efectueze de către Agenție, gratuit, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru masculii din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2020 în cadrul programelor de ameliorare aprobate”, se mai arată în documentul citat anterior.

NOUĂ REGULI pentru accesul în sălile de forță

Data de 15 iunie 2020 va aduce o relaxare a restricțiilor care au fost impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii infecției cu Coronavirus, însă va veni și cu destule limitări în domeniile care vor fi redeschise după câteva luni în care au stat zăvorâte cu lacăt!

 

Un exemplu pertinent în acest sens este reprezentat de sălile de forță / fitness. Astfel, accesul în sălile de fitness, care vor fi redeschise din 15 iunie, va fi făcut doar pe bază de rezervare. Fiecare persoană care va intra într-o astfel de sală va avea alocată o suprafață de șapte metri pătrați pentru activitatea sportivă individuală, după cum a declarat, zilele acestea, Ionuț Stroe – ministrul Tineretului și Sportului.
Tot din informațiile prezentate de oficialul din Guvernul României au reieșit și principalele reguli pe care românii trebuie să le respecte atunci când vor pătrunde în sălile de fitness. Astfel, succint spus, după «marea relaxare» din 15 iunie, pasionații de fitness din țara noastră vor trebui să respecte următoarele NOUĂ reguli:
• accesul va fi permis numai în baza unor programări;
• este obligatoriu triajul epidemiologic – măsuraraea temperaturii celor care vin la sală;
• fiecare persoană trebuie să aibă alocată o anumită suprafață – șapte metri pătrați pentru activitatea individuală, la aparate, și 10 metri pătrați alocați fiecărui participant pentru activitățile de grup, de exemplu aerobic;
• va fi permis accesul în vestiare, dar nu și la dușuri. Accesul la vestiare se va face pe rând, limitat astfel încât fiecare persoană să poată avea la dispoziție o suprafață de patru metri pătrați;
• aparatele de aer condiționat trebuie dezinfectate o dată pe săptămână;
• este obligatoriu să existe materiale de dezinfectare;
• persoanele care vin la sală au obligația de a se dezinfecta pe mâini și de a dezinfecta aparatele înainte și după utilizarea acestora;
• participanții trebuie să vină cu propriul prosop;
• masca se folosește obligatoriu la recepție, în zonele comune, până la intrarea în sală.

GUVERNUL INTERVINE în județele GALAȚI și BRĂILA

Chiar dacă ne aflăm în plină perioadă de pandemie (națională și internațională), reprezentanții Guvernului efectuează diverse vizite în teritoriu. Poate nu este un lucru rău, însă există și «voci» care spun că acestea se fac „de pomană”.

 

 

Premierul Ludovic Orban va ajunge în data de 10 iunie 2020, în județele Brăila și Galați. Șeful Guvernului va fi însoțit de ministrul Economiei – Virgil Popescu și ministrul Transporturilor – Lucian Bode. Prim-ministrul va vizita Șantierul Naval Brăila, șantierul de construcție al Podului de peste Dunăre și Combinatul Siderurgic Liberty Galați. De asemenea, premierul Orban va participa la Ceremonia de semnare a Memorandumului  de colaborare dintre Liberty S.A. Galați și Romgaz S.A.

Guvernul a pus gând rău Bolii Batten

Iar dacă tot a venit vorba despre activitățile care se desfășoară în directa coordonare a Guvernului României, ar mai fi de amintit faptul că instituția din Piața Victoriei s-a alăturat, în mod oficial, campaniei de conștientizare a Bolii Batten. Pentru a marca acest demers, în seara de 9 iunie, în intervalul orar 21.00 – 24.00, sediul Guvernului a fost iluminat în culoarea turcoaz, în semn de solidaritate față de pacienții care suferă de boala Batten. Instituția s-a alăturat astfel altor organe publice care susțin campania de conștientizare a acestei boli rare, inițiată de Asociația Rebeca Faith Hope Love.
„O societate evoluată oferă fiecărui cetățean șanse egale la tratament. Decizia pe care am luat-o în luna aprilie, de a deconta tratamentul salvator pentru copiii care suferă de boala Batten, este firească și răspunde acestui principiu. Știu că a fost o decizie așteptată de toți cei care au această afecțiune, de părinții lor, și este inexplicabil cum această problemă a fost ignorată până acum”, a afirmat premierul Ludovic Orban.
Ziua Conștientizării Bolii Batten, boală neurodegenerativă rară, care afectează copiii, este marcată în fiecare an la data de 9 iunie. Potrivit datelor Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România, un milion de oameni suferă de boli rare, dintre care 75% sunt copii, iar 9 din 10 nu sunt diagnosticaţi sau primesc un diagnostic greşit.